Bisiklet,koşu ve yüzmenin birlikte yapıldığı triatlon sporunda ülkemizin en iyi 2 kadın atleti İzmir'den. Yurt içi ve yurt dışında bir çok yarışta birbirine rakip olan İpek Öztosun ve Esra Gökçek'in hedefi Akdeniz Olimpiyatları'ndan çifte madalyayla dönmek.
Ülkemizde henüz yeni yeni yaygınlaşan Triatlon sporunun en başarılı iki kadın atleti de İzmir'den çıkmış durumda. Yüzme, bisiklet ve koşunun birlikte yapıldığı bu sporun elit triatletleri İpek Öztosun ve Esra Nur Gökçek, Haziran ayında yapılacak Akdeniz Olimpiyatları'na Atatürk Stadı Seha Aksoy Atletizm Pisti'nde hazırlanıyor. Türkiye'nin elitler branşında en başarılı iki sporcusu olan İpek ve Esra hem bir çok sporda birbiriyle yarışıyor, hem de turnuvalara aynı antrenör gözetiminde hazırlanıyor. Aynı zamanda iki yakın arkadaş olan ikiliden, 2017 yılında yapılan Balkan Şampiyonası'nda İpek altın madalyayı kazanırken, Esra turnuvayı 3.sırada tamamladı. Ardından Esra, Ekim ayında Mauritus'ta düzenlenen Afrika Kupası'nda 1.oldu ve başarılı ikili uluslararası alanda iki altın madalyayı da İzmir'e getirdi. Hem İzmir'in hem Türkiye'nin yüz akı olan İpek ve Esra, sezon boyunca en az 10 yarışta birbirine rakip oluyor.
ipekmadalya
Antrenör Mert Onaran yönetiminde tam gaz çalışmalarını sürdüren başarılı triatletler önce yazın Akdeniz Olimpiyatları'ndan çifte madalyayla dönmeyi, ardından 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmak istiyorlar. "İpek benim en büyük rakibim" diyen 1996 doğumlu Esra, "Son olarak Balkan Şampiyonası'nda birlikte yarıştık. Yılda en az 10 turnuvada birbirimize rakip oluyoruz. Hem de aynı takımdayız ve iyi bir arkadaşız. Zaten triatlon branşı çok zor bir spor olduğunda elit kategorisinde yarışan atletler sınırlı. Aramızdaki rekabetten başarı doğuyor" ifadelerini kullandı.

Olimpiyat destekleme projesinde


1996 yılında Kırıkkale doğan Esra, spora başlama hikayesini şöyle anlattı: "Babamın işi nedeniyle 6 yaşında Balıkesir'e taşındık. Spora cimnastikle başladım. 9-10 yaşındayken boyum aşırı derecede uzadığı için iyi bir cimnastikçi olamayacağım söylendi. Ayrıca yüzme yapıyordum ve 13 yaşından sonra derecelerimi geliştirmeye başladım. Daha sonra İzmir'e taşındık ve Fenerbahçe kulübü bünyesine geçtim. 2012 yılında gençlerde yüzmede Türkiye şampiyonu oldum. Her zaman triatlona başlamak hayalimdi. Ama ailem sen güçsüzsün diyerek bu spora başlamamı istemedi. Nihayetinde 18 yaşında triatlona başladım ve milli takıma girdim. Elitler kategorisinde ilk senemde Türkiye'deki en iyi sporcu oldum. Avrupa ve Dünya sıralamasında ilk 200'e girerek 2020 olimpiyatlarına aday sporcu hakkı elde ettim. Böylece olimpiyat destekleme projesinde desteklenen tek Türk triatlet benim. Hedefim öncelikle Haziran'da İspanya'da düzenlenecek Akdeniz Olimpiyatları'na katılmak. Ardından 2020'de Tokyo'da düzenlenecek yaz olimpiyatlarında yarışmak."

[caption id="attachment_97402" align="alignnone" width="656"]madalya 2017 yılında yapılan Balkan Şampiyonası'nda İpek altın madalyayı kazanırken, Esra turnuvayı 3.sırada tamamladı.[/caption]

Triatlon çok masraflı


Şu an bir spor kulübü olmayan ve ferdi yarışan Esra Gökçek, 2017 yılında yurt içi ve yurt dışında katıldığı tüm turnuvalara kendi imkanlarıyla gitti. Triatlon sporunun çok masraflı bir branş olduğunu ifade eden Esra, "İspanya'da düzenlenen dünya kupasında 18.oldum. Ekim ayında Mauritius'ta yapılan Afrika kupasında şampiyonluk yaşadım. Portekiz'deki Avrupa kupasını 20. bitirdim. Haziran'da Bulgaristan'da düzenlenen Balkan şampiyonasında İpek 1. ben 3. oldum. Bu süreçte maddi olarak ailemin katkısı olmasa bu şampiyonalara katılamazdım. Milli takımı, İzmir'i çok iyi şekilde temsil ettim ama hiç bir destek alamadım. Olimpiyat Destekleme komitesinin puanlama sistemi 11 Mayıs 2018'de başlayacak. 2 yıllık süreçte yılda en az 10-12 yarışa katılma zorunluluğum var. Triatlon sporunda 3 farklı branş var ve özellikle bisiklet malzemeleri çok pahalı. Balçova'da oturduğum için önce Balçova Belediyesi'ne başvurdum. Olumlu yanıt gelmedi. Sponsor görüşmelerinden de bir geri dönüş çıkmadı. Oysakı kuruluşlar, sporculara harcadıkları parayı vergiden düşebiliyor. Ayrıca mayomuzda yer alacak sponsorun ismi dünyanın her yerinden görülmüş olacak. Böyle bir reklamı daha büyük meblağlar ödeyip yapamazlar" diye konuştu.

[caption id="attachment_97415" align="alignnone" width="656"]izmir-kizlar Şu an bir spor kulübü olmayan ve ferdi yarışan Esra Gökçek, 2017 yılında yurt içi ve yurt dışında katıldığı tüm turnuvalara kendi imkanlarıyla gitti.[/caption]

Eğitiminden feragat etti


9 Eylül Üniversitesi'nde Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu'nda okuyan Esra Gökçek, yaklaşan 2020 olimpiyatları için eğitiminin 1 dönemini dondurdu. "Sadece spora odaklandım" diyen başarılı triatlet, "Olimpiyatlara katılma olasılığım yüksek olduğundan okulumdan feragat ettim. Bu spor çok fedakarlık gerektiren bir branş. Günüm sabah 6'da Alsancak yüzme havuzunda başlıyor. Haftada 3 kez kuvvet antrenmanım oluyor. Pazartesileri koşu oluyor. Salı bisiklet, Çarşamba bisiklet-koşu. Perşembe-Cuma koşu. Cumartesi uzun dağ koşusu ve pazar 100 km ve üzeri uzun bisiklet sürüşüyle kendimizi hazır hale getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

İpek koşuda keşfedildi


Spora 12 yaşında yüzmeyle başlayan İpek Öztosun, antrenörünün kondisyonunun artması için koşu antrenmanlarına çağırmasıyla hayatı değişti. Pistte yetenekli olduğu farkedilen genç sporcu, 16 yaşında triatlona başladığını belirtti. Başarılı triatlet, "2017 yılında Türkiye ve Balkan şampiyonu oldum. Kariyerimdeki 3. balkan şampiyonluğuna ulaştım. Avrupa kupasında 5.lik elde ettim. En büyük başarım 2013'da Avrupa Gençler Şampiyonası'nda 3.lük. Her sporcu gibi hayalim olimpiyatlar. Onun öncesinde bu sene Akdeniz Olimpiyatlarına çağırılma ihtimalimiz çok büyük. Çok büyük bir organizasyon olacak. 1 yıldır bünyesinde bulunduğum Göztepe spor kulübünde çalışmalarıma devam ediyorum" diye konuştu.

[caption id="attachment_97406" align="alignnone" width="656"] Başarılı spor kariyerinin yanında eğitimini de aksatmıyorlar.[/caption]

Matematikte 1.'liği var


Başarılı spor kariyerinin yanında eğitimini de aksatmayan İpek Öztosun, Yaşar Üniversitesi'ne 1.'likle kazanıp, 2.olarak mezun oldu. Şu an aynı okulda Uluslararası Ticaret ve Finans bölümünde Master yapan İpek, "Beni dedeme çok benzetirler. Dedem Bülent Öztosun Karşıyaka'da profesyonel kalecilik yapmış ve matematik alanında çok başarılı. Disiplinli ve spora meyilli yapımı ondan almışım. Hem sporu hem eğitimi bir arada götürmek için uykundan ve sosyal hayatından fedakarlık yapman lazım. Ben bu şekilde çok mutluyum" ifadelerini kullandı.