Haber / Levent ARIÖZ

İzmir'in lokomotif kulüplerinden Göztepe, Karşıyaka ve Ci Group Buca'nın teknik direktörlerinin ortak bir özelliği var. Hatay'da dünyaya gelen İlhan Palut, Soner Tolungüç ve Ersin Aka'nın yolu İzmir'de kesişti. Takımlarını başarılı bir şekilde yöneten Hataylı antrenörler, taraftarlara da kendini kabul ettirdi. Tamer Tuna'nın yerine takımın başına geçtiğinde "Alt lig hocası" gerekçesiyle bazı futbolseverlerin şüpheyle baktığı İlhan Palut, hırslı karakteri ve bu ateşli yapısını takıma yansıtmasıyla kısa zamanda kendini Göztepe'ye ispatladı. Karşıyaka'nın başındaki ilk dönemi olan 2016 yılında kısıtlı imkanlarla KSK'yi Play Off hattına sokmayı başaran Soner Tolungüç takımdan ayrıldığı dönemden bu yana taraftarların göz bebeği durumundaydı. Her kötü skorda Tolungüç'ün geri gelmesini isteyen yeşil kırmızılı tribünlerin isteği bu sezon gerçekleşti.

Aka kendini kanıtladı

Ligin 4. haftasında Mesut Toros'un yerine Kaf Kaf'ın teknik patronluğu görevini üstlenen deneyimli çalıştırıcı alt sıralarda aldığı takımıyla şu an Play Off mücadelesi veriyor. Ersin Aka ise Ci Group Buca'da ilk haftalarda istikrarsız bir performans sergilese de, ikinci yarının 2 maçında 6 puan toplayıp kendini kanıtlamayı başardı. Oynattığı hücum futboluyla beğeni toplayan Aka da Buca taraftarından geçer not aldı. 1976 yılında Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde dünyaya gelen Göztepe'nin teknik patronu İlhan Palut, Hatayspor'da başlayan futbolculuk kariyerinde kaptanlığa kadar yükseldi. Saha içine veda ettikten sonra Sportif Direktör olarak bordo beyazlılara hizmet eden 44 yaşındaki teknik adam, 2013-19 yılları arasında yardımcı antrenör ve teknik direktör olarak Hatayspor'da çalıştı. Palut, sezon içinde memleketinin takımına veda ettikten sonra, 5 Kasım 2019'da Göztepe'nin teknik direktörü oldu. Palutlu Göztepe 18. hafta itibariyle Süper Lig'de Avrupa Kupaları'na katılma potasına 6 puan uzaklıkta.

Tolungüç KSK'de futbol oynadı

1964 yılında Hatay'ın İskenderun şehrinde hayata gözlerini açan Karşıyaka'nın çalıştırıcısı Soner Tolungüç, futbol kariyerinde Hatay'da hiç top koşturmadı. Zeytinburnuspor, Sarıyer, Trabzonspor, Galatasaray, Antalyaspor ve Bakırköyspor'dan sonra Karşıyaka'da futbolu bırakan Tolungüç, teknik direktörlüğe 2000 yılında Konyaspor'da başladı. Çorluspor, Körfez FK, Yeniköyspor, Güngörenspor, Adana Demirspor ve Gençlerbirliği'ni çalıştırdıktan sonra Tolungüç, en başarılı dönemini Karşıyaka'da geçiriyor. Ci Group Buca teknik direktörü Ersin Aka 1978 Hatay doğumlu. Nazilli Belediyespor, Adıyamanspor, Adana Demirspor, Adanaspor, Siirtspor,Beşiktaş, Antalyaspor, Eskişehirspor ve Giresunspor'da yardımcı antrenör olarak çalışan Aka, ilk hocalık kariyerine memleketinin takımı Erzinspor'da başladı. Sezon içinde Ci Group Buca'ya geçen genç antrenör, sarı lacivertlilerle 2020 yılında 6 puan toplayıp takımını düzlüğe çıkardı.