Haber/ Levent ARIÖZ

Ata sporumuz Okçuluk bir süredir kış uykusundaydı ancak Mete Gazoz'un 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı altın madalya yeniden bu spora ilginin artmasını sağladı. Yaklaşık 5-6 yıldır yapılan sistemsel ve bilimsel yatırımların karşılığı alındı ve Türk okçuluğu şu an Avrupa'da ilk sırada. Dünyada ise ABD ve Güney Kore ile ilk 3'ü paylaşır durumda. Hemen hemen her sporda önemli gençler yetiştiren ve adını bir şekilde andığımız İzmir, okçulukta da önemli mesafe kat etmiş seviye- de. Mete Gazoz'un antrenörü Göktuğ Ergin İzmirli ve kurduğu kulüp Ege Okçuluk İhtisas Spor Kulübü, başarılarıyla adından söz ettiriyor. Son olarak Aralık ayında dü- zenlenen Türkiye Şampiyonası'nda 3. olan kulüp, Eser Çulhaoğlu'nun başkanlığında hem yarıştırıcı hem de yetiştirici olmayı sürdürüyor. Ege Okçuluk İhtisas Spor Kulübü'nün bu sezonki takımında ise bir çok aileye örnek olacak bir ikili bulunuyor. Evli olan Aliye Venüs Torun ve Bülent Torun'un bu sporda önemli hedefleri var. Müzik öğretmeni Venüs Torun ile pilot olan Bülent Torun'un en büyük hayallerinden biri de çiftlerde birlikte yarışarak Türkiye'de bir ilki başarmak.

BU SPOR DİSİPLİN GEREKTİRİYOR

2015 yılında okçuluğa başladığını kaydeden Venüs To- run, "Okçulukla tanıştığımdan beri kendimi mutlu hisse- diyorum. Yarışmaya katılıp iyi dereceler almak isterim ama bu sporu yapmak bile benim idealimdi. İlk hedefim bu ay sonunda düzenlenecek Türkiye şampiyonasında derece almak" dedi. Müzik öğretmenliği ile okçuluğun benzer yanlarını anlatan Torun, "Enstrüman çaldığım için disiplin çok önemli. Zamanında çalışmak, vücuda hakim olmayı öğretti. Keman ya da piyano çalmakla ok ve yay kullanmak arasındaki mantık aynı diyebilirim. Eşimle bir- likte çalışmaktan gurur duyuyorum. Motivasyonumuz düşünce birbirimize dayanarak mutlaka idmana gitmeli- yiz diye motive ediyoruz. Birlikte hayalimiz var. Bazen birlikte dereceler alır mıyız, madalyalarımızı gösterir miyiz diye konuşuyoruz" dedi.

Pilotluk ve okçuluk konsantrasyon ister

Bülent Torun, eşinin önerisiyle okçuluğa Eylül ayında adım attığını ifade etti. Torun, " meslek gereği ateşli silahlarla maceram vardı. kesinlikle yarışma heyecanını tatmak istiyoruz. Sonra gidebildiğimiz yere kadar gitmek.

Okçuluk ve pilotlukta ortak kullanılan değerler. İşimdeki kazandıklarımı okçuluğa aktarabiliyorum. Okçuluktaki tecrübelerimi de aynı şekilde kokpitte yansıtabiliyorum. Hiçbir şey için geç değil. Bizler aile hayatına geçince aktivite yapmanın bittiğini düşünüyoruz. Ailenizle mutlu olmak istiyorsanız birlikte hobiler edinin ve başladığınız zaman so- nuna kadar götürün" cümlelerini kullandı.

TECRÜBE KAZANIYORUM

Eşimle de takım olarak yarışmalara katılmak en büyük arzumuz. konsantrasyon, sabır, odaklanmak, okçuluk ve pilotlukta ortak kullanılan değerler. İşimde- ki kazandıklarımı okçuluğa aktarabiliyorum. Okçuluktaki tecrübelerimi de aynı şekilde kokpitte yansıtabiliyorum. Hiçbir şey için geç değil. Bizler aile hayatına geçince aktivite yapmanın bittiğini düşünüyoruz. Ailenizle mutlu olmak istiyorsanız birlikte hobiler edinin ve başladığınız zaman so- nuna kadar götürün" cümlelerini kullandı.

Gazoz'un antrenörü klübün kurucusu

Ege Okçuluk İhtisas Spor Kulübü Derneği'nin başkanı Eser Çulhaoğlu, kulübü 2010 yılında Mete Gazoz'un antrenörü Göktuğ Ergin'in kurduğunu söyledi. Çulhaoğlu, "Ergin, şu an dünyada okçuluğun en değerli 3-4 is- minden biri ve İzmir'den çıkma bir isim. Ergin, milli takıma ağırlık vermek isteyince ku- lübü 2016 yılında bana devretti. Öncelikli he- defimiz milli takıma sporcu verebilmek. Bu yıl en az bir sporcuyu ay yıldızlılara vermeyi planlıyoruz. Milli takıma çok kişi gönderdik. Uluslararası dereceler aldık. Türkiye şampi- yonaları kazandık. Antrenör olarak Demir Elmaağaçlı ile birinci , Yeşim Bostan ile Dünya ikinciliğimi kazandım. Yetiştirdiğimiz sporcularla devamının gelmesini ümit ediyoruz" ifa- delerini kullandı.

DÜNYADA İLK 3'TEYİZ

Milli sporcular Mete Gazoz ve Yasemin Ecem Anagöz ile milli takımda çalıştığını kaydeden Eser Hoca, " Yasemin'in temelinde ben de varım. Türk okçuluğu dünyada 3. sırada. ABD ve Güney Kore'nin ardından geliyoruz. Avrupa'da birinci sıradayız. Son 4-5 yıldır geli- şimimiz arttı. Bilimsel metotları kullanıyoruz. Şu an kulübümüzde 70 öğrencimiz var. Pandemi öncesinde 197 sayılarına çıkmıştı. Şimdi tekrardan ilgi artıyor. 7 yaştan itibaren çocuklarımıza eğitim vermeye başlıyoruz" dedi.

Arıkan: Okçuluk büyük bir tutku

AkIımın önemli sporcularından ve aynı zamanda avukatlık yapan nadir Arıkan okçulukla tanışma hikayesini şöyle anlattı: "İnternet arama motoruna okçuluk yazdım ve karşıma Ege Okçuluk kulübü çıktı. Deneme antrenmanlarına başladım. 1 senedir aralıksız gidiyorum. Daha önce 2 Türkiye şampiyonasına katıl- dım. Her yarışmada bir öncekinden daha iyisini yapmak istiyorsunuz. Okçuluk, başladığınız anda bağımlılık yaratan bir spor. kolay kolay bırakılamayan bir tutku."

Erenoğlu aynı zamanda biyolog

Kulübün en tecrübeli ismi Nilüfer Erenoğlu. Kari- yerinde milli takım ile bir çok Türkiye şampiyonluğu bulunan, Avrupa ve Dünya şampiyonalarına katılan Erenoğlu, yeniden aynı performansı göstermek istiyor. Erenoğlu, " Hedefim ilk 8’e girip milli takım seçme kampına katılmak. 21 yıldır bu camianin içindeyim ve son yıllarda okçuluk daha profesyonel yapılıyor. Yurtdışından başarılar gelmeye başladı. Sistemli ilerliyor. İlginin artmasında Mete’nin katkısı çok fazla. Aynı zamanda Ege Üniversitesi Hastanesi'nde biyoloğum. İki işi bir arada götürmek yorucu ama sevdiğimiz için zorluklara adapte oluyoruz" diye konuştu.