Belediye takımlarının, altyapıdan çıkacak gençlere eğitim vermesi beklenirken, ülkemizde durum tam tersi. Profesyonel liglerde belediye ismini alan 21 takım mücadele ederken, transferler için milyon liralık yatırımlar yapılıyor.

LEVENTYeni sezonda futbol heyecanı yavaş yavaş başlıyor. Spor Toto Süper Lig ve Birinci Lig'de 3. hafta tamamlanırken, 2. Lig ve 3. Lig'de maraton hafta sonu start verecek. 125 takımın mücadele edeceği profesyonel liglerde belediye adıyla 21 kulübün bulunması dikkat çekti. Belediye kulüplerinin asıl amacı kentteki gençleri spora yönlendirmek, altyapıdan çıkan gençleri parlatmak olması gerekirken, milyon liralık çarkın döndüğü profesyonel futbol piyasasında bulunmaları, eski günlerine dönmeye çalışan asırlık kulüplerin taraftarlarının tepkisini çekiyor. Spor Toto Süper Lig'e bakıldığında, belediye adıyla Büyükşehir Belediye Erzurumspor mücadele ediyor. 1968 yılında kurulan Erzurumspor'un haklarını 2005 yılında devralan Doğu ekibi, son 3 yılda 3 lig birden atlayarak Süper Lig'e kadar yükseldi. Spor Toto 1. Lig'de belediye adı taşıyan kulüp bulunmazken, 2. Lig'de 6 ekip yer alıyor.


3. Lig'de artış var


2008 yılında kurulan Sancaktepe Belediyespor, 18 yıllık mazisi olan Etimesgut Belediyespor, 1994 yılında faaliyete geçen Manisa Büyükşehir Belediyespor, 25 yılını dolduran Menemen Belediyespor, 1995 yılında kurulan Sivas Belediyespor ve Bodrum Belediyesi Bodrumspor, Spor Toto 1. Lig'e çıkmak için mücadele verecekler. 3. Lig'de ise belediye takımları hakimiyeti ele almış durumda. 14 kulüp 2. Lig'e yükselmek için kıyasıya yarışacak. 1. Grup'ta Erzin Belediyespor, Karaköprü Belediyespor, Kozan Belediyespor, Nazilli Belediyespor ve Nevşehir Belediyespor yer alıyor. 38 yıl sonra 3. Lig'de yer alacak Karşıyaka ise 2. Grup'ta 6 belediye kulübüyle mücadele edecek. Bergama Belediyespor, Elaziz Belediyespor, Kırşehir Belediyespor, Sultanbeyli Belediyespor, Van BBSK ve Yeni Altındağ Bld. yeni sezonda Kaf Kaf karşısına çıkacak. Yine İzmir'in bir diğer köklü kulübü Bucaspor da belediye kulüplerine karşı ayakta kalmaya çalışacak. Fırtına, 3. Grup'ta Çorum Belediyespor, Fatsa Belediyespor ve Serik Belediyespor'la kapışacak.

İsmi bld. olmasa da katkı alanlar var


Liglerde isminde belediye bulunmasa da ilçelerin mülki kurumlarından tam destek alan kulüpler de bulunmakta. Belediye takımı olgusunu ilk yerleştiren kulüplerden biri olan İstanbul Büyükşehir Belediyespor 1990 yılından beri profesyonel liglerde mücadele ediyor. 24 senelik belediye isimli maceradan sonra turuncu lacivertliler, 2014'ten beri Başakşehir ismiyle mücadele ediyor. Başakşehir, Adebayor, Arda Turan, Visca gibi dünyaca ünlü yıldızlarıyla Süper Lig'de şampiyonluk mücadelesi veriyor. Süper Lig'de mücadele eden Akhisarspor da uzun yıllar Akhisar Belediyespor ismiyle mücadele ettikten sonra, sezon başında belediye ismini kulüpten çıkarmıştı.


Gazişehir, Gaziantep Büyükşehir'in devamı


Spor Toto 1. Lig'de de aynı örnekler mevcut. 1988 yılında kurulan ve uzun yıllar 1. Lig'de sahne alan Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, 2 yıldır isim değişikliğine uğrayıp Gazişehir Gaziantep FK adıyla mücadele ediyor. Osmanlıspor da 1978 yılında kurulan Ankaraspor'un devamını taşıyor. Uzun yıllar Süper Lig ve Spor Toto 1. Lig'de yarışan Ankara Büyükşehir Belediyesi destekli Ankaraspor, 2014 yılında isim değişikliğine uğrayıp Osmanlıspor adıyla yarışsa da Büyükşehir'den desteğini almaya devam etti.

İzmir Büyükşehir tamamen amatör


Ülkemizde milyon TL'ler harcanarak profesyonel futbol liglerinde mücadele eden belediye takımlarının aksine İzmir Büyükşehir Belediyespor, tamamen altyapı ağırlıklı takımla mücadele ediyor. Futbol takımı 1. amatör kümede boy gösterirken, oyuncuların çoğu özkaynaktan çıkmış durumda. Tamamen gençleri spor yapmaya özendirmek misyonuyla devam eden futbol branşı dışında yarıştığı 34 spor dalının çoğunda da İzmir BŞB altyapı ağırlıklı kadrolarla mücadele ediyor.