Avustralya'dan İran'a, Tayland'tan İskoçya'ya, Çin'den İrlanda'ya kadar onlarca ülkeden 128 snooker sporcusunun mücadele ettiği UK Championship tarihinde ilk kez bir Türk basın fotoğrafçısı da yer aldı. Bilardo kariyeri ile şimdiye kadar 30 milyon Euro kazanan efsane sporcu Ronnie O'Sullivan'ın da fotoğraflarını çeken Kerem Saltuk bu turnuvayı gazetemize yazdı.

Kerem SALTUK / İNGİLTERE

İzmir Atatürk Lisesi'nde okuduğum yıllarda sınıf arkadaşlarımla fırsat buldukça Karşıyaka'daki Semih Saygıner bilardo salonunda üç ya da dört top bilardo oynardık. O yıllarda Türkiye'de Amerikan bilardo masaları vardı ama snooker bilardo masalarını henüz gören, bu sporun kurallarını bilenler yok denecek kadar azdı. Günümüzde Eurosport kanalının canlı verdiği uluslararası snooker turnuvalarının da etkisi ile bu sporu tanıyan, seven bilardocuların sayısı hızla çoğalıyor. Türkiye Bilardo Federasyonu her yıl İstanbul'da Türkiye Snooker Şampiyonası düzenliyor. İlk olarak 16'nci yüzyılda İngiltere'de oynanan salon sporu snooker günümüzde tüm dünyada tanınıyor. 2024 yılında Paris'te düzenlenecek olan olimpiyatlara snooker da dahil edilecek.

Her profesyonel snooker sporcusunun kazanmayı hayal ettiği, birincinin 200 bin euro, ikincinin 100 bin euro ödül kazandığı Betway UK Championship her yıl Aralık ayında İngiltere'nin York kentinde düzenleniyor. Bu yıl 18 Çinli snooker sporcusunun da katıldığı turnuvayı saat farkına rağmen Çin'de milyonlarca kişi canlı olarak televizyonlardan, bilgisayarlardan izliyorlar. İlginin bu kadar yüksek olması ve reklam potansiyeli nedeniyle turnuvanın sponsorluğunda Çinli firmaların da ismi yer alıyor. Çin'in yanı sıra Tayland, Malezya, Pakistan, İran, Almanya ve Polonya'dan da sporcuların katıldığı turnuvada bu yıl çeyrek finale kalan 8 sporcu da İngiltere Krallığı'ndaki ülkelerden oldu. Bu turnuvayı 7. defa kazanan İngiliz sporcusu Ronnie O'Sullivan böylece yeni bir rekorun da sahibi oldu.
Genç yaşlarda snooker sporu ile ayakta kalan Ronnie O'sullivan'ın babası bir bar kavgasında bıçakla adam öldürmekten 18 yıl hapis cezası aldı. Bunun bir yıl ardından annesi vergileri düzenli ödememek suçu ile bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Küçük kız kardeşine bakmak zorunda kalan Ronnie'ye babası, "Sen bizi düşünme, ne olursa olsun çalış, seni bir gün snooker'da dünya şampiyonu" olacaksın dedi ve bu gerçekleşti.

[caption id="attachment_145797" align="aligncenter" width="800"] Turnuvayı yerinde takip eden Kerem Saltuk 7 defa dünya şampiyonu olan İskoçyalı snooker sporcusu Stephen Hendry ile tanışma sansını yakaladı.[/caption]

Hayatını kitap olarak yazan Ronnie O'Sullivan'ın Türkiye'deki hayranlarından birisi de emekli bir doktor olan annem. Kozbeyli Foça'da zeytinlik evlerinde ne zaman Ronnie'nin katıldığı bir turnuva olsa televizyon başına geçip babamla beraber heyecanla onun rengarenk topları tek tek deliklere pot yapışını izliyorlar. Bu yıl York'taki turnuvada onu izlerken televizyonda beni de gördüler. Çünkü Ronnie bir vuruşuna hazırlanırken benim fotoğraf makinemi fazla hareket ettirmemden rahatsız olmuş. Hakem yanıma gelip vuruşlar sırasında hiç kıpırdamamam gerektiğini söyledi. Onun konsantrasyonununu bozmamak için heykel gibi durdum bu uyarı üzerine.York'taki UK Championship dünya şampiyonasının ardından en önemli ikinci snooker turnuvası. Orada bir arzum da Ronnie'nin hayatını anlattığı kitabı annemin ismine imzalatmaktı. Bu en güzel yeni yıl hediyesi olurdu. Fakat mümkün olmadı. Basın toplantısına katıldığım Ronnie O'Sullivan toplantı ardından jet gibi ayrıldı salondan. Ona boşuna "Rocket" yani roket lakabı verilmemiş.