Haber / Levent ARIÖZ

23 Ekim'de İtalya'da düzenlenen dünya kick boks şampiyonasında İzmirli 2 kadın tarih yazdı. Büşra Demirayak dünya ikincisi, Kübra Aksoy ise dünya üçüncüsü olarak kente büyük gurur yaşattı. Buca'da faaliyet gösteren Umut Fight Center'in sporcusu olan 2 sporcu, İzmir kadınının gücünü tüm dünyaya gösterdiklerini söyledi. Yakaladıkları başarılarla, kadınların dövüş sporlarında başarılı olamaz algısını kırdıklarını ifade eden ikili, "Yıllardan beri süregelen yalnış algıları değiştiriyoruz. Derece elde ettikten sonra üniversite, mahallede çevremizdeki insanlar bizimle fotoğraf çekiliyor. Bu bizi gerçekten gururlandırıyor. Şevkimi artırıyor ve paradan bile önemli oluyor. Ve bu işin peşini bırakmamamız gerektiğini gösteriyor" dedi.

BÜŞRA'NIN UĞURU KIRMIZI KÖŞE

İtalya'dan dünya ikinciliği ile dönen Büşra Demirayak 1999 doğumlu. Spora okul takımıyla başladığını kaydeden Demirayak, "Küçük yaşta tekvando ile tanıştım. Ailem kendimi korumamı istiyordu. Benim de o zaman fazla kilom vardı. Güzel bir görünümüm olur diye düşündüm. Daha sonra Umut Fight Center kulübüne geçtim ve Umut Norgaz bizi yetiştirdi. Maçlara girdik ve devamı geldi. 2018 yılında Türkiye Şampiyonu oldum ve ardından 5 Türkiye şampiyonluğu kazandım. 2019'da dünya 3.'sü oldum. Bu sene de İtalya'da dünya ikinciliğini elde ettim. Avrupa Kupası şampiyonluklarım var" diye konuştu. Dövüşler uyguladığı bir uğuru da hatırlatan genç sporcu, " Ringte kırmızı köşeyi alınca kendimi iyi hissediyorum. En çok seçtiğim köşe diyebilirim" ifadelerini kullandı. İzmir'i Türkiye ve dünya şampiyonalarında gururla temsil etmelerine rağmen gerekli desteği alamadıklarının altığını çizen başarılı Büşra Demirayak, "Sadece çağırılıyoruz ve tebrik ediliyoruz. Diğer sporcu arkadaşlarımdan görüyorum. İstanbul belediyelerindeki dövüşçüler çok değerli yardımlar görüyor görüyor.Türkiye şampiyonalarına katılıyoruz, kendi cebimizden karşılıyoruz. Milli takıma giden yol kulüp takımında toplayacağımız derecelerden geçiyor. Katılım ücreti, konaklama ve yolu hesapladığında bir turnuvaya katılmak için 2 bin TL cebimizden harcıyoruz. Yılda en az 4 turnuvada yarışıyoruz ve 8-10 bin TL'lik masrafımız oluyor. Spor yapan herkese branşı ne olursa olsun maddi ve manevi yönden arka çıkmamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

KÜBRA: BAYRAK ADINA YARIŞMAK BAMBAŞKA

Dünya üçüncülüğünü İzmir'e getiren Kübra Aksoy, 7 yıl önce sporla tanıştı. 23 yaşındaki sporcu kick boksla Umut Fight Center Spor Kulübü'nde başladı ve sadece 1 buçuk aylık kısa sürede maçlara hazır hale gelecek gelişimi gösterdi. Ardından yaşadığı deneyimleri şöyle anlatan Aksoy, " 2018 yılında Türkiye Şampiyonu, 2019'da Avrupa Kupası 2. si, 2021'de iki kez Türkiye şampiyonluğu ve son olarak dünya üçüncülüğü madalyalarını boynuma geçirdim. İtalya'da ilk kez milli takım maceramı yaşadım. Bayrak adına mücadele etmek bambaşka. Hiç dönmek istemedim. İlk maçımı Kazaklarla oynayıp kazandım. Yarı finalde son 3 senenin dünya şampiyonu Sırp'a yenilerek dünya üçüncüsü oldum. O benim için çok farklı oldu. Bu zamana kadar mücadele ettiğim en sert sporcuydu. Tecrübesiyle aldı maçı. Büyük bir puan farkıyla gitmedi. Biraz daha kendimi farketmemi sağladı. Daha çok çalışıp 2022 yılında tekrar milli takıma girip dünya şampiyonu olmak en büyük hayalım" cümlelerini kullandı.

MENDERES'TE SALONU VAR

Menderes'te yaşayan başarılı kickboksçu, küçük bir bölge olmasından dolayı aldığı başarıdan dolayı güzel tepkiler aldığını ifade etti. Kübra Aksoy, " Ayrıca kendime ait bir salonum var. Umut Hoca'dan öğrendiklerim kadarıyla 1 milli sporcu yetiştiriyor. Yarışlara katılıyor ve gayet başarılı.

Sezon sonu Ege Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksekokulu'na başvurduktan sonra, sporculuğun yanında eğitimime de devam etmeyi planlıyorum" dedi. Turnuvalara katılırken yaşadıkları maddi zorluklardan da bahseden genç sporcu, " Bu anlamda babamın bana çok katkısı oldu. Kadınların çoğunun okuyup, spor yapması destek almadan çok zor. İş bulmak açısından özel dersler arıyoruz. Onu bile bulamıyoruz. Bulunduğumuz yerdeki belediyelerin yardımcı olması gerekiyor. Ağırlama oluyor ancak malzeme ya da maddi destek gelmiyor. Kendi imkanlarımla gelebildiğim yerlere kadar geliyorum. Pandemi dönemi çok zordu. Babam inşaat ustası. Kendi cebinden salonun kirasını verdiğini biliyorum. Ama o dönemde iyi çalışanlar kazandı. Salanlar kendini belli etti. Umut Hoca canlı yayından antrenman yaptırdı. Menderes'e kadar geldi. Kendimizi riske atmadan çalıştık ve başarılı olduk. Bu başarımı babama adıyorum. Onu gururlandırdığım için mutluyum" dedi.

UMUT HOCA: HEDEF DÜNYA ŞAMPİYONLUĞU

İki başarılı sporcunun antrenörü Umut Norgaz'ın kendisi de milli sporcu. Avrupa şampiyonluğu, dünya ikincilikleri ve üçüncülükleri olan Norgaz, başarılarının sırrının disiplinli çalışma olduğunu kaydetti. 2012 yılında açılan kulübün dünya ve avrupa çapında bir çok derece elde ettiğini ekleyen 1990 doğumlu antrenör, " Uzak doğu ülkelerinde aldığımız disiplinli eğitimi öğırencilere aktarmaya çalışıyorum. Eğitim kamplarında yer aldım. Oradaki sistemle Türkiye'dek metotları birleştirip güzel bir kimya yakaladık. Kübra'nın ilk antrenmanda yetenekli olduğunu görüp müsabakaya hazırlayacağımı söylemiştim. Büşra da aynı şekilde kabiliyetli olduğunu hissettirdi ve çok çalışarak buralara kadar geldiler. Hepsi kulübe kendi geldiler ve biz keşfettik. Bundan sonraki hedefim tüm sporcularımla dünya şampiyonu olmak istiyoruz. 3 sporcuyla katılacaksak 3'te 3 yapmak. Umarım gelecekte olimpiyatlara da branşımız eklenirse, olimpiyatlarda yer almayı planlıyoruz. Kız çocuklarının mutlaka kendilerini koruması için bu tür mücadeleci sporları yapmasını istiyoruz.