9 Eylül Gazetesi'nin 23 Şubat 2017'de gündeme taşıdığı "Metin Oktay'ın yetiştiği tarihi Damlacık Sahası unutulmasın" haberine İzmir Büyükşehir Belediyesi duyarsız kalmadı. Alana halı saha ve Metin Oktay'ın anıtı yapıldı.

LEVENTMetin Oktay başta olmak üzere Türk futboluna adını altın harflerle yazdırmış birçok yıldız ismin futbolla tanıştığı yer olan Damlacık Sahası, 9 Eylül Gazetesi'nin haberi sonrası tarihin derinliklerine kaybolmaktan son anda kurtuldu. 23 Şubat 2017'de gündeme taşınan, "Damlacık'a kıymayın" başlıklı haber sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi, alanın tarihi önemini yaşatmak için harekete geçti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 8 aylık bir çalışma sonrası tarihi alana bir halı saha ve Metin Oktay'ın anıtını hizmete açtı. Futbol endüstrileşmeden, spor okulları icat olmadan önce, altyapı tesisi özelliği olan, İzmirspor, Altay, Göztepe ve Altınordu'ya futbolcular yetiştiren bir fabrika durumundaki bölgede çocuklar yeniden top oynamaya başladı. 1950, 60 ve 70'li yıllarda İkiçeşmelik, Topaltı, Ballıkuyu, Yapıcıoğlu, Beştepeler, Yağhaneler, Altıntaş ve Karataş mahallelerinin en yetenekli çocuklarının buluştuğu yer olan tarihi saha aynı zamanda konumu itibariyle birinci derecede arkeolojik sit alanı. Halı saha ve Metin Oktay büstüyle birlikte, geçen yıllarda harabe bir halde olan alan yeşillendirilerek modern bir park haline getirildi.


Oktay'ın hayatından kesitler mevcut

metin-oktay-in-genis-analizi-1968-42281,K6JxdqiOsk2dqJ5DYRAAtQİzmir Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklamada, Taçsız Kral lakaplı Metin Oktay'ı unutmadıklarını bir basın bildirisiyle ifade etti. Açıklamada, "Kentlilerin keyif alacağı, mutlu olacağı ve sevdikleriyle hoşça vakit geçireceği yeni yaşam alanları yaratan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda tarihe mal olmuş önemli isimleri de İzmir’de yaşadıkları topraklarda anmaya devam ediyor. Bir dönem İzmir futbolunun kalbinin attığı Eşrefpaşa’da genç yeteneklerin madeni olan Damlacık Sahası’nı yenileyen Büyükşehir Belediyesi, ayrıca bu alana ismi Damlacık semtiyle özdeşleşen "Taçsız Kral" Metin Oktay adına bir anıt yerleştirdi. Damlacık Spor Kulübü’nde futbol kariyerine başlayan ardından İzmirspor, Galatasaray ve milli takımda sayısız başarılar elde eden Metin Oktay'ın yaşamından kesitler on bir ayrı sütun üzerindeki plaketlere işlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk sporunun efsane isminin futbola başladığı, topa nasıl vurulması gerektiğini öğrendiği yerde kurduğu halı saha sayesinde ise yeni yeteneklerin yetişmesine imkan sağlayacak" ifadeleri yer aldı.

Yıldız: Yapıldı ama yetersiz

Damlacık mahallesinin lokomotif kulübü olan tarihi Damlacıkspor Kulübü'nün Başkanı Ahmet Naci Yıldız ise yapılan saha ve anıt için teşekkür ettiklerini ama icraatlerin eksik olduğunu dile getirdi:
Yıldız, "Evet bir saha yapıldı ama ebatları oldukça küçük. Önce alana basketbol sahası yapıldı. Sonrasında yoğun itirazlarımız sonucu bir bölümü halı sahaya çevirdik ama ölçüleri nizamı değil. Bizim altyapı takımlarımızın antrenman ya da maç yapacağı büyüklük yok. Metin Oktay'ın futbola başladığı kulüp olan Damlacıkspor'un hala bir sahası yok. Kilometrelerce yol gidip Atatürk Stadı'nın yan sahalarında idman yapmak zorunda kalıyoruz" dedi.

Bir tabela yapılabilir

"Metin Oktay anıtını yaptıkları için teşekkür ediyoruz ancak çukurda kalan parka girmeden orada Oktay'ın büstünün olduğunu kimse anlayamaz" diyen Yıldız, "Bölgenin etrafına yapılacak bir tabelayla burada bir tarihin yaşatıldığı çevredekilerin dikkatini çekebilir. Ayrıca buraya 3 milyon TL yatırım yapıldı ama bölgeyi mesken tutan zararlı madde kullanan insanlar sebebiyle sürekli alana yapılan yatırıma zarar veriliyor. Sahanın etrafını çevreleyen teller sökülüyor, kalelere zarar veriliyor. Bizim isteğimiz burada nizami bir saha olsun, soyunma odaları bulunsun, Damlacıkspor Kulübü burada yaşasın. Bu sayede biz de bu alana sahip çıkıp çevreyi kötü insanlardan korumuş oluruz. Ancak bu eksik yatırım sebebiyle sağlıklı bir ortam yaratılmamış durumda" dedi.

damlacik3

Damlacık’ta yetişti İzmirspor’da gol kralı oldu

“Taçsız Kral” lakaplı Metin Oktay (1936-1991), futbol kariyerine 1952 yılında, İzmir'in yerel takımlarından Damlacıkspor'da başladı. 1953–1954 yılları arasında Yün Mensucat'ın altyapısında oynamasının ardından 1954–55 sezonu öncesinde İzmirspor'a transfer olarak profesyonel kariyerine adım attı. Buradaki tek sezonunda İzmir Profesyonel Ligi şampiyonluğu ve gol krallığı yaşadı. 1955'te Galatasaray ile anlaştı. Ligde attığı gollerle üç sezon üst üste gol kralı oldu. 1959'da kurulan Millî Lig'de de gol krallıkları yaşamaya devam etti ve ligin ilk üç sezonunda gol kralı unvanını korudu. Futbol kariyerinin ardından çeşitli kulüplerde teknik direktörlük yaptı. 13 Eylül 1991'de, Boğaziçi Köprüsü çıkışında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.