İtalya'da futbol hayatı durma noktasına geldi, İspanya'da ligler 2 haftalığına durduruldu. NBA'de sezonun tüm maçları askıya alınırken, atletizm, judo, tenis ve motor sporlarında da birçok etkinlik iptal edildi. 2020 Tokyo Olimpiyatları ve Euro 2020'nin akıbeti merak konusu...

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan korona virüsünün küresel salgına dönüşmesiyle spor dünyasındadünya çapında birçok spor organizasyon ertelendi ve iptal edildi. İşte korona virüsünün spora dünyasına etkileri:

İtalya’da Futbol Hayatı Duruyor

Avrupa’da en çok virüs vakasına rastlanan İtalya, futbol konusunda en radikal kararların alındığı ülke oldu. Virüs tespitinden sonra İtalya Spor Bakanı Vincenzo Spadafora, ülkenin en üst düzey futbol ligi Serie A’da futbol müsabakalarının durdurulmasını talep etti. Lig yönetimi bu karara yanaşmayınca Bakan Spadafora, yönetiminin kararını ‘sorumsuzca’ olarak nitelendirdi.

Virüs vakaları kontrolsüz şekilde artınca tüm spor müsabakalarının seyircisiz oynanmasına karar verildi. 9 Mart itibarıyla, İtalyan hükümeti tüm spor müsabakalarını süresiz olarak iptal etti ve İtalya Kupası final maçı mayıs ayına ertelendi. İtalya’da ayrıca Serie A’nın play-off usulü ile sonlandırılması gündemde.

Juventuslu futbolcu Daniele Rugani’de korona virüsüne rastlanmasının ardından kulüp tüm spor faaliyetlerini durdurdu. Ayrıca Juventus’la geçen hafta maç yapan Inter de tüm faaliyetlerini 11 Mart gecesi itibariyle durdurdu.

 50 Yıl Sonra Seyircisizlik Gündemde

İngiltere’de vakalar başlangıçta ortaya çıkmasa da son haftalarda çok hızlı bir şekilde arttı. Premier Lig’de oyuncuların ve teknik personelin antrenman ve müsabaka sahalarında tokalaşması yasaklandı. 1970 yılında yaşandığı gibi, Premier Lig ve tüm futbol maçlarının seyircisiz oynanması gerektiği tekrar konuşulmaya başlandı. Bu konuda İngiltere hükümeti ve Premier Lig’in kararı bekleniyor. Ülkede 11 Mart tarihinde oynanması planlanan Manchester City – Arsenal müsabakası da iptal edilmişti.

İsviçre: Virüsün ciddi oranda arttığı ülkede Mart ayı itibarıyla tüm futbol müsabakaları ertelenmiştir.

İspanya: Ülkenin en üst düzey futbol ligi LA Liga ve diğer tüm İspanya futbol liglerinde tüm müsabakalar 2 haftalığına askıya alındı. Valencia futbol kulübü de kendi önlemini alarak futbolcuların taraftarla buluştuğu tüm interaktif aktivitelerini iptal etmiştir.

Fransa: Lig 1 ve 2’de oynanacak tüm maçlar 15 Nisan’a kadar seyircisiz oynanacak.

Almanya: Bundesliga’da seyircisiz müsabaka uygulaması 11 Mart akşamı Borussia Mönchengladbach-Köln maçıyla başladı. Bundan sonraki müsabakaların da bir süreliğine seyircisiz oynanması beklenmekte.

Asya: Çin, Japonya, Güney Kore, Tayland dahil birçok Asya ülkesinde futbol ligleri ve tüm müsabakaları süresiz şekilde ertelendi. 5 Şubat’ta oynanması planlanan Çin Süper Kupası, Asya Şampiyonlar Ligi Grup aşaması gibi birçok etkinlik iptal edildiği için Asya’da futbolun duraksadığı söylenebilir. İran Korona Virüsü Komisyonu ve Spor ve Gençlik Bakanlığı da ülkedeki bütün spor organizasyonlarını 20 Nisan’a kadar durdurdu.

Afrika: Fas’ta düzenlenen tüm futbol aktiviteleri artık seyircisiz oynanıyor.

UEFA AVRUPA LİGİ: UEFA, Avrupa Ligi’ndeki Sevilla-Roma ve Inter-Getafe maçlarını erteledi, birçok maçın seyircisiz oynanmasına karar verdi.

Euro 2020: EURO 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 12 Haziran-12 Temmuz tarihlerinde Avrupa’nın 12 farklı ülkesinde ortaklaşa düzenlenmesi planlanıyor. Fakat İtalya, İspanya, Almanya, Fransa gibi ülkelerde virüsün sıkça görülmesi turnuvanın akibeti hakkında soru işareti oluşturuyor. UEFA bu konuda durumu ciddiyetle takip ettiklerini ve ev sahibi ülkelerin durumuna göre hareket edeceğini belirtti. Mart ayının başında Amsterdam’daki UEFA Yıllık Kongresi’nde UEFA Başkanı Aleksander Ceferin korona virüsü hakkında şöyle konuştu:

“Virüs ile mücadele noktasında kendimize güveniyoruz. Politik belirsizlikler, güvenlik kaygısı gibi birçok problemle karşı karşıyayız ve virüs bunlardan sadece biri. Bunun hakkında kötü senaryolardan ziyade, olumlu düşünmeye çalışalım. Virüs hakkında düşünmeye vaktimiz var.”

2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları: 2020 Tokyo Olimpiyatları’nın 24 Temmuz- 9 Ağustos tarihlerinde yapılması planlanıyor. Olimpiyatlar öncesi Japonya’da önemli gelişmeler yaşandı. Önce Tokyo Maratonu’nda sadece elit atletlerin katılımına izin verildi, sonrasında ise Japonya Futbol Ligi olan J-League müsabakaları süresiz olarak durduruldu.

Mart başında Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach medyaya verdiği demeçte erteleme veya iptal gibi ifadeleri kullanmadı ve olimpiyatlar öncesi yapılan elemelerin ertelenmesi ve iptalinin olimpiyat için problem yaratabileceğine değindi.

Tokyo ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi arasındaki anlaşmaya göre, olimpiyatlar en fazla bu yılın sonuna kadar ertelenebiliyor. Ayrıca olimpiyatlar 1916, 1940 ve 1944 senelerinde olduğu gibi Olimpiyat Komitesi tarafından iptal de edilebilir. Olimpiyatların ertelenmesinin veya iptal edilmesinin ekonomik bir karşılığı da var. Yayın kuruluşları, reklam şirketleri, sponsorlar, hoteller ve organizatörler bu durumdan olumsuz olarak etkilenecek. Her birinin sigorta şirketlerine başvurması, zararlarını nasıl ve ne ölçüde tazmin edebileceği de hukuki bir problem yaratabilir.

Japonya devleti gerekli altyapının hazırlanması ve tesislerin inşaatı için 10 milyar pounda yakın harcama yaptı.

NBA: Basketbolun en üst seviyede oynandığı NBA dün akşam alınan kararla tüm müsabakaları süresiz askıya aldı. Utah Jazz oyuncusu Rudy Gobert’in testi de pozitif çıktı.

Motor Sporları: Formula E’de 6 Haziran’da Endonezya’nın Jakarta şehrinde gerçekleşecek olan yarış korona virüsü nedeniyle ertelendi ve bu yarış sezon boyunca ertelenen üçüncü yarış oldu.

Tenis: Teniste ise en önemli turnuvalardan biri olan Indian Wells organizasyonu hem erkek hem de kadın dallarında maçların başlamasına iki gün kala iptal edildi.

Judo: Dünya Judo Federasyonu Dünya üzerindeki tüm müsabaka ve aktivitelerin Nisan sonuna kadar iptal edildiğini duyurdu.

Atletizm: Polonya’da 29 Mart’ta düzenlenecek olan Dünya Yarı Maratonu ve İspanya’da 15 Mart’ta düzenlenecek olan Barcelona Maratonları Ekim ayına ertelendi. (AA)