Haber/ Levent Arıöz

1990 yılında, henüz 8 yaşındayken futbolcu adayı olarak kapısından girdiği Altay Kulübü’nde uzun yıllar oynayan, kaptanlık yapan, 1. Lig şampiyonluğu yaşayan Fatih Egedik, siyah beyazlıların  simge oyuncularından. İzmir ekibinin formasını 112 kez giyen, 1. Lig şampiyonluğu yaşayan, kaptınlığa yükselen, ardından Denizlispor'la Süper Lig'de top koşturan Egedik, Manisaspor ve Mersin İdman Yurdu'nda da Süper Lig'e çıkma sevinci yaşadı. Kısa bir dönem Konyaspor'da görev alan 1982 doğumlu futbol adamı, artık antrenör olarak yeşil sahalarda. Bu sezon 1. Lig'de mücadele eden Balıkesirspor'da teknik direktör Ramazan Kurşunlu'nun teknik ekibinde yer alan Fatih Egedik, futbola ara verilen karantina döneminde, hedeflerini, altyapısında yetiştiği Altay'ı ve Türk futbolunu 9 Eylül Gazetesi'ne değerlendirdi. İşte Altay'ın simge futbolcusunun röportajından satır başlıkları:

"Ben de Altay altyapısından yetişme bir isim olarak, siyah beyazlıların özkaynak oyuncularına farklı bir gözle bakıyorum. Stoper Cenk Özkacar'ı beğeniyorum. Fiziğinin yanında topla çıkabilme özelliği onu diğer defanslardan farklı kılıyor. Süper Lig'i teğet geçip direkt yurt dışına transfer yapacağını düşünüyorum. Şu an takımın başında bulunan teknik direktör müdafaada tecrübeli oyuncuları tercih ediyor. Abdülkerim Bardakçı ve Abdülhamit Yıldız'ın gerisine düşmüş gözüküyor. Daha çok süre bulursa gelişimi hızlanacaktır. Cüsseli olması rakibi karşılama konusunda dezavantaj yaratabilir ancak sezgileriyle bu açığı kapatacak durumda. Topu oyuna sokuşu, sol ayaklı olmasıyla eski takım arkadaşım Çağdaş Atan'a benziyor. Umarım kariyeri de Çağdaş ağabeyi  gibi parıltılı olur."

Şu anki aklım olsa Beşiktaş'a giderdim

"2000-2001 döneminde Altay ile sözleşmem bitmişti. Beşiktaş'tan çok ciddi bir teklif almıştım. Ancak kulübüm Altay para kazansın diye mukavelemi uzatmıştım. Yetiştiğim kulübüm para kazansın istemiştim. Sözleşmemi uzatınca Beşiktaş'la temasımız bitmişti. Şu anki aklım olsa Beşiktaş'a giderdim. O zamanki Altay altyapısında rahat 2 kadro yapabilirdin. Özellikle 1978-79-80-81-82 jenerasyonu inanılmaz yetenekliydi. Bu insanlara çok haksızlık yapıldı. Sen bizim evladımızsın denilip dışarıdaki adama bir ton para verildi. Bizim gibi Altay'ın öz evlatlarına vefasızlık yapıldı."

Altay Play Off'u zorlar

"Altay Süper Lig'de bir çok kulüpten daha çok yer aldı. Herkesin gözünde sempatik bir kulüp. Türkiye'deki herkes seviyor. Futbolcular ve diğer rakipler açısından İzmir deplasmanı her futbolcunun tercih edebileceği bir deplasman. Kendilerini burada vitrine çıkmış gibi görüyorlar ve haklılar da. Altay bu sezon Play Off'u zorlar. Play Off'tan belki Süper Lig'i de elde edebilirler. Play Off'ta sevinç ve üzüntü açısından tecrübeleri var. Süper Lig'in hep kapısından döndüğümüz bir dönem vardı. 2 sezon önce ise 3. Lig'den Play Of'la çıkıp fobiyi yenmiş olduk. Bu sezon yine Play Off'a kalınırsa 4 takımın şansı eşit. En iddialı takımlar bile eleme usülü maçlarda favori gösterilemez. Altay tekrar eski günlerine kavuşacaktır. Son yıllarda göçebe gibi başka statlarda oynadılar. Alsancak Stadı'na tekrar kavuşurlarsa Süper Lig yolu daha açık olur."

Balıkesir dönemi zorluydu

"Balıkesirspor'da teknik direktör Ramazan Kurşunlu'nun teknik ekibinde sezon ortasında göreve geldik. 2-3 senedir paralarını alamayan bir futbolcu topluluğunu devraldık. Benim bile maddi zorluklardan dolayı rakiplerin maçlarını izlemeye gidemediğim zamanlar oluyordu. Orada antrenörlükten ziyade, futbolculara tecrübelerimizi aktarmaya gittim. Mevcut kadroyu koruyamadılar, zaten transfer yasakları da var. Baya bir zorlandık. Sonrasında yolları ayırmak durumunda kaldık. Antrenörlük düşüncem var. Ama çok az takım var ve antrenör sayısı çok fazla. Türkiye'deki sistem bilgi birikimden çok ikili diyaloglar sayesinde antrenörlerin iş bulması şeklinde gelişiyor. Teknik direktörlüğü gerçekten sevenler ve bilenler genellikle dışarıda kalıyor. Zaman ne gösterir göreceğiz."

Futbol önemli sektör ama can sağlığı kadar değil

"Liglerin 12 Haziran'da başlamasını doğru buluyorum. Yarım kalmasındansa oynanması taraftarıyım.  Yine de vaka sayısında artış olursa tabiiki karar gözden geçirilsin. Futbol önemli bir sektör ama hayattan değerli değil. Süper Lig ve TFF 1. Lig'deki takımların hijyen koşullarını sağlamasında bir sorun olmaz ama alt liglerde önlem almak epey zor. 2. Lig, 3. Lig ve amatörler için farklı bir yöntem izlenip, şampiyonların ve ligde kalacakların belirlenmesi gerekiyor."

5'li savunma sistemi daha revaçta olacak

"Futbol sistemleri ve dizilişleri hakkında epey kafa yoruyorum. İleriki dönemde savunma ve hücum arasındaki mesafe daha da kısalacak. 5'li defans sisteminin daha revaçta olacağını düşünüyorum. Ve kontraatağa dayalı hücumlar gelişecek. Daha çok para kazanan futbolcular eskiden olduğu gibi forvetler değil, defans oyuncuları olacak. Geriden oyuna katılan stoperler daha değerli olacak. Buna en önemli örnek olarak Liverpool'a büyük paralara transfer olan ve UEFA'da yılın futbolcusu seçilen Hollandalı Virgil Van Dijk'i verebilirim."