HABER/ Levent ARIÖZ

Amatör Lig'e düşerek büyük üzüntü yaşayan Bucaspor gibi yakın tarihte bir çok köklü kulüp profesyonel arenaya veda etti. Kimi bir türlü toparlanamadı, bazıları küllerinden doğarak Süper Lig'e kadar yükseldi

Bucaspor, 35 yıl sonra amatöre lige düşme acısı yaşarken, sarı lacivertliler gibi amatöre düşen bir çok köklü kulüp yer alıyor. Bazı takımlar bir türlü toparlayamayıp, amatörden profesyonel arenaya çıkamazken, küllerinden doğup Süper Lig'e kadar yükselen camialar da oldu. 1932 yılında kurulan, 2014-2015'te Süper Lig'de yer alan ve UEFA Kupalarına katılan Kayseri Erciyesspor her sene bir alt lige düştü. 2017-18 sezonunda 3. Lig'den düşen Erciyes, Bölgesel Amatör Lig'de oynanmadan kapanma kararı aldı. Türk futboluna bir dönem damgasını vurmuş olan, 38 sezon profesyonel liglerde mücadele eden Vefaspor, şimdilerde ayakta kalma savaşı veriyor. 109 yıllık tarihli Vefa, Bölgesel Amatör Lig'de mücadele ediyor.11 sezon Türkiye Süper Ligi'nde yer alan Orduspor da 4 sene içerisinde amatör lige kadar düştü. Mor beyazlılar şu an Bölgesel Amatör Lig'de mücadele ediyor. 11 sezon Türkiye Süper Ligi'nde mücadele eden Diyarbakırspor ise son olarak 2009/10 tarihinde Süper Lig'de yer aldı. Kırmızı yeşilliler şu anda Diyarbakır 2. Amatör Ligi'nde mücadele ediyor. 11 sezon Süper lig'de oynayan Malatyaspor, şu an Malatya 1. Amatör Ligi'nde mücadele etmektedir.

Siirt Jetpa unutuldu

Şu an Süper Lig'e mücadele eden Yeni Malatyaspor ile Malatyaspor'un organik olarak bir bağı bulunmamaktadır. 2000-2002 yılları arası 2 sezon Süper Lig'de mücadele eden Yimpaş Yozgatspor küme düştükten sonra uzun süre 2. lig'de mücadele etti. 2009-2014 arası da 3.Lig'de mücadele eden Yimpaş Yozgatspor şu an Bölgesel Amatör Ligde mücadele etmektedir. 1999-2000 sezonu Süper Lige yükselen Siirtspor, Jet-PA şirketinin iflas etmesi nedeniyle mali sıkıntılar yaşadı ve amatör kümeye düştü. 1923 yılında kurulan İzmirspor, Türk futbol tarihinde bir çok ilklere imza atmıştır. Süper Lig'in ilk golünü atan takım ve Süper Lig'de galibiyet alan ilk takım ünvanına sahip olan İzmirspor, Süper Lig'de 10 sezon mücadele etmiştir. 1969 yılında 2.lige düşen İzmirspor uzun süre 2.lig'de mücadele etti. Son olarak amatöre kadar gerileyen İzmirspor şu an Bölgesel Amatör Ligi'nde mücadele ediyor.

Amatörden dönenler de var

Amatör Lig'e düşen bir çok köklü kulüp toparlamakta zorlanırken, Kocaelispor ve Göztepe gibi takımlar ise küllerinden doğmayı başardı. Üvrupa kupalarında yarı final oynayan ilk Türk takımı Göztepe, 2007 yılında amatöre düşme acısı yaşadı. 2008-09 sezonunda yeniden 3.Lig'e yükselen Göz Göz, adım adım ilerleyerek, Süper Lig'e kadar gelmeyi başardı. Uzun yıllar Süper Lig'de mücadele eden, müzesinde iki Türkiye Kupası bulunduran, ülkemizi Avrupa kupalarında temsil eden Kocaelispor 2014 yılında amatör lige düşmüştü. 2016'da yeniden 3.Lig'e yükselen yeşil siyahlılar, Play Off'lardan bir türlü 2.Lig'e çıkamadı.