Medipol Başakşehir karşılaşmasında Video Hakem Teknolojisi(VAR) uyarısıyla aleyhine 1 penaltı çalınan Göztepe'nin bu sezon 7 kez VAR kararlarıyla canı yandı.

LEVENTSüper Lig'de bu sezon kullanılmaya başlanan Video Hakem Teknolojisi(VAR)'nden en çok başı ağrıyan takımlarının başında Göztepe geldi. Ligde oynanan 13 maç sonunda sarı kırmızılıların aleyhine 7 VAR kararı çıktı. Video hakemin yönlendirmesiyle rakiplere 2 penaltı çalınırken, ofsayt bayrağı kalkmasına rağmen, VAR'ın yönlendirmesiyle 2 gol geçerli sayıldı. Göztepeli bir futbolcu kırmızı kartla oyun dışı kalırken sarı kırmızılıların attığı 2 gol iptal edildi. Ligde penaltı kullanmayan tek takım olan Göz Göz, son Medipol Başakşehir maçında da VAR'dan canı yanınca taraftarın sabrı taştı. Sarı kırmızılı futbolseverler başta tribünlerde olmak üzere sosyal medyada Video Hakem Teknolojisini yoğun şekilde eleştirdi.

Bektaş eleştirmişti


Göztepe'nin Portekizli orta saha oyuncusu Andre Castro Başakşehir mücadelesi sonrasında VAR 'ın yaptırımlarıyla ilgili sitemde bulunmuştu. Castro, "Bize karşı penaltılar çok kolay çalınıyor. Lehimize olan penaltılar çalınmıyor, pek yok zaten. Rakip takımın penaltısı olduğu zaman VAR'a gidiliyor, bizim lehimize olunca gidilmiyor. Bu anlaşılmaz bir şey gerçekten" diyerek veryansın etmişti. Teknik Direktör Bayram Bektaş da VAR sistemi ile ilgili eleştirilerini şu şekilde sıralamıştı: "VAR sistemi şu ana kadar bize çok faydalı olmadı. Bu sistemi ilk destekleyen benim. Geçen sene hatırlarsanız Erzurum-Ümraniye maçında uygulandı ve Ümraniye'yi çalıştırdığım dönemde aleyhimize çalışmıştı. Ama destekleyen biriyim. Adalet sağlanacaksa ben varım dedim. Ama gerçek anlamda doğruyu sahaya yansıtacaksa bunu destekleriz" yorumunda bulunmuştu. Sarı kırmızılı takımın bu sezon VAR'dan canı yandığı maçlar ve pozisyonlar şu şekilde

Malatya maçında çok canı yandı


Süper Lig'deki ilk maçında Yeni Malatyaspor'la karşılaşan Göztepe, henüz yeni uygulanmaya başlanan VAR teknolojisinden olumsuz olarak nasibini aldı. Hakem Özgür Yankaya'nın yönettiği karşılaşmada 23'üncü dakikada savunmanın arkasına sarkan Mina tek vuruşla topu filelere gönderdi. Özgür Yankaya önce golü ofsayt gerekçesiyle iptal etti. Ardından video hakem uygulaması sonucu Mina'nın golü geçerli sayıldı ve Yeni Malatyaspor 1-0 öne geçti. 48'inci dakikada Göztepe'de bu kez Castro kırmızı kart gördü. Portekizli futbolcunun Mina'nın bileğine bastığı video hakem uygulaması tarafından tespit edildi ve Castro direkt kırmızı kart gördü.
89'uncu dakikada Göztepe'nin Alpaslan'la attığı gol önce geçerli sayıldı, ardından video hakem uygulaması sonucunda golün ofsayt olduğuna karar verildi. Göz Göz VAR kararlarının damga vurduğu sezonun ilk maçını 3-1 kaybetti.


Trabzon maçında ofsayta rağmen VAR


Hüseyin Göçek'in yönettiği Göztepe'nin 2-1 kazandığı Trabzonspor karşılaşmasında, ev sahibi bordo mavili ekibin golü VAR kararıyla çıktı. 66. dakikada Rodallega'nın pasında, savunmanın arkasındaki Abdülkadir Ömür'ün çıkardığı topu Burak Yılmaz, altı pas çizgisi üzerinden dokunarak filelere gönderdi. Yardımcı hakemin Abdülkadir Ömür'ün pozisyonu nedeniyle ofsayt bayrağı kaldırmasının ardından Hüseyin Göçek, Video Yardımcı Hakem uygulamasıyla gol kararı verdi: 1-2. Göz Göz'ün lehine ender yaşanan bir karar da bu maçın son anlarında verildi. 90 4. dakikada Trabzonspor'un golü VAR uygulamasıyla iptal edildi. Nwakaeme'nin soldan ortasında, Burak Yılmaz'ın indirdiği topu Rodallega, yerden bir vuruşla filelere gönderdi. Ancak Video Yardımcı Hakem uyarısıyla pozisyonu ekrandan izleyen Hüseyin Göçek, Burak Yılmaz'ın topu eliyle indirdiği gerekçesiyle golü iptal etti

VAR penaltısını Beto kurtardı


Sarı kırmızılıların Beşiktaş'ı 2-0 mağlup ettiği mücadelede de 2 VAR kararı Göz Göz aleyhine çıktı.
Fırat Aydınus'un düdük çaldığı müsabakada 16. dakikada sol kanattan Caner Erkin'in kullandığı serbest vuruşta ceza alanı içinde Reis ve Roco'nun yükseldiği top dışarı çıktı. Hakem Fırat Aydınus'un korneri gösterdiği pozisyonun ardından VAR'ın uyarısıyla Fırat Aydınus pozisyonu izleme kararı verdi. Pozisyonda topun Reis'in eline değdiğini tespit eden Fırat Aydınus, penaltı kararı verdi. 19'uncu dakikada penaltıyı kullanan Oğuzhan Özyakup'un vuruşunda, kaleci Beto topu kornere çeldi. Müsabakanın ikinci yarısında Göztepe'nin Jerome ile attığı gol ofsayt gerekçesi ile iptal edilirken VAR'da incelenen pozisyon sonrasında karar değişmedi.

Başakşehir maçında tartışmalı penaltı


Göztepe'nin VAR mağduriyetinin son halkası Medipol Başakşehir maçında yaşandı. Bülent Yıldırım'ın yönettiği karşılaşmanın 5'inci dakikasında Bajic, Titi’nin müdahalesi sonucunda ceza sahası içinde yerde kaldı. Oyunu devam ettiren Bülent Yıldırım, Video Yardımcı Hakem (VAR) odasından gelen talimat sonucu pozisyonu izledi ve Başakşehir lehine penaltı noktasını gösterdi.
9'uncu dakikada topun başına geçen Visca, penaltı atışını gole çevirerek takımını öne geçirdi: 0-1.