HABER / Levent ARIÖZ

İzmirli Saldıray Altındağ, Marmaris'te düzenlenen duatlon(koşu-bisiklet) yarışlarını bitiren ilk görme engelli sporcu oldu. Takım arkadaşı Suat Şahin'le bu başarıya ulaşan Saldıray'ın hedefi 2020 Tokyo Olimpiyatları

İzmirli Saldıray Altındağ bir ilke imza atarak duatlon(bisiklet ve koşu) yarışını bitiren ilk görme engelli sporcu oldu. 1984 doğumlu sporcu, Triatlon Federasyonu’nun 9-10 Mart tarihinde düzenlediği Marmaris Duatlonu'nu tamamlayıp görmeyenler adına dev bir adım attı. Takım arkadaşı Suat Şahin ile birlikte 7.5 kilometre koşup, 21 buçuk kilometre bisiklet süren Saldıray, imkansız diye bir şey olmadığını kanıtlamış oldu. Ardından 6-7 Nisan'da Antalya Belek'te yapılan duatlon yarışında hiç görmeyenler kategorisinde birinciliği kazanan 1984 doğumlu sporcu, bisiklet ve görme engelliler federasyonunun önlerine açtığı zorluklara rağmen aldıkları derecelerle farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ifade etti. Saldıray, "Bisiklet federasyonu bizi yarışlara almıyor. Görme Engelliler Spor federasyonu da bisikleti branş olarak kabul etmiyor. Ancak Triatlon federasyonu Türkiye'de bir ilke imza attı ve bizi tanıyarak önümüzü açtı.

Sırada triatlon var

Bizim en çok istediğimiz şey gezdiğimiz yerleri bilmek, kokusunu hissetmek, suyunu içmek. Salon sporlarında bu olmuyor. Ancak bisiklet bizi özgür kılıyor. Aldığımız dereceler sayesinde Triatlon Federasyonu’nda paratriatlon branşında görme engelli ( Kör ) paratriatlet branşı açtırarak hak savunuculuğu anlamında büyük bir kazanım elde ettik. Şu anda triatlon federasyonunun açtığı branşta 7 bedensel engelli, bir de sadece benim içimde bulunduğum tek görme engelli var.

Amacım, bisiklet yarışlarının bisiklet ve görme engelliler federasyonunca kabul edilmesi. Ayrıca görme engelli gelecek nesilin önünü açmak için 2016 yılından beri Eşpedal Derneği'nde faaliyetlerimiz devam ediyor. Gören ve görmeyenin, iki farklı kesimin birbiriyle kaynaşmasını arzu ediyorum. Ve takım arkadaşım Suat Şahin'le yüzme antrenmanlarına çıkıp triatlonda ilerlemek en büyük hedeflerimden biri" dedi.

Öğretmenlik yapıyor

Sporculuğunun yanında öğretmenlik mesleğini sürdüren Saldıray Altındağ, kendi gibi görme engelli olan öğrencilerini de bisiklet sporuyla tanıştırmaya çalışıyor. Saldıray, "Aşık Veysel Görme Engelliler Orta Okulu'nda matematik öğretmeniyim. Okula bisikletler getirdik. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri tandem bisiklete biniyoruz. Öğrencilerimin bisiklete binerken yaşadığı mutluluğu hiçbir şeye değişmem" dedi. 27 yaşına kadar az görmesi olan Saldıray, tavuk karası rahatsızlığının ağırlaşmasıyla 8 yıldır sadece ışıkları algılayabiliyor. O dönemden sonra görme engellilerin bisiklet etkinliği olduğunu öğrendiğini ifade eden Saldıray, " 3 görme engelliyle İzmir-Bodrum Turu'na çıktık. Daha sonra Burhaniye turuna katıldık. Şimdi hedefimiz Temmuz ayında yapılacak Kayseri Bisiklet festivaline gitmek ve oradan Ürgüp ile çevresinde pedal çevirmek. Bu etkinliklerle hem sosyalleşiyoruz hem de görenlerle görmeyenler birbirini tanımış oluyor. Ayrıca yerel yönetimleri tenkit ediyoruz. Otobüslerde konuşma sisteminin olmaması, trafik lambalarının ses çıkarmaması, tiyatro ve sinemalarda rampaların olmaması gibi şikayetlerimizi belediyelere aktarıyoruz. Karanlık ve umutsuz bir dünyamız olduğuu düşünüyorlar ama bizim de kendi yöntemlerimizle diğer duyu organlarımızla görsel bir çok şeyi yapabiliyoruz. Telefon ve bilgisayarı çok iyi kullanıyoruz. Beyaz baston bizim bağımsızlık aletimiz. O sayede etrafa bakıp hareket edebiliyoruz" cümlelerini kullandı

Bisiklete bindiğimde özgürüm

Normal hayatta sokakta yürürken önüne bir çok engel çıktığını ancak bisiklet sürerken kendini özgür hissettiğini belirten Saldıray Altındağ, "Bisiklete bindiğimde rüzgar yüzüme vurduğunda mutlu oluyorum. İnsan yaşadığını farkediyor. Sürekli aynı şeyleri yapmaktan monotonlaşıyor hayat. Bisiklete binerken yanımdan birşey geçtiğini bile farketmek insana hoş geliyor. Çevremi öğreniyorum. Kokular benim için çok önemli. Güzel bir ormanlık alandan geçerken ağacın kokusu, tırın yanından ilerlerken gelen mazot kokusu bile hoşuma gidiyor. Normal hayatımda tek başıma gezmek çok zor. Sarı çizgide yürürken, bir direğe ya da simitçiye çarpmamak elde değil. Ama bisiklete bindiğimde hürüm" diye konuştu.

Üç senedir beraber pedal çeviriyorlar

Saldıray'ın takım arkadaşı Suat Şahin, başarılı sporcuyla 3 yıldır birlikte çalıştıklarını belirtti. Şahin, "Eşpedal Derneği çatısı altında faaliyetlerimiz devam ediyor. Ortak noktamız bisiklet yol arkadaşlığı oldu. Bir çok projeye imza attık. Kendimizi bir anda resmi federasyonun etkinliklerinde bulduk. Amacımız bir derece elde etmek değil, görme engellilerin neler yapabileceğini göstermek. Engelsiz bireylerin engellilere acıması değil birlikte yaşam kültürünü oluşturmaya çalışıyoruz. Genelde spor yapmayan insanlar kabuğuna çekiliyor. Beraberinde obeziteyi ve sağlık sorunlarını getiriyor. Hayat kısalıyor. Önemli olan görme engelli arkadaşlara faydamız olsun. Sokağa çıkıp sosyalleşsinler" dedi.

Beş aday vardı Saldıray cesaretli çıktı

Bir ilke imza attıkları Marmaris Duatlonu öncesi 5 görme engelli adayın yarışlara katılmak için hevesli olduğunu ancak aralarında en cesaretlisinin Saldıray olduğunun altını çizen Suat Şahin, "

7.5 kilometre koşup, 21 kilometre pedal çevirmek her babayiğidin harcı değil. Aslında derecemiz oldukça umut verici. Biz 104 dakikada etabı tamamladık. Birinci 98 dakikada ipi göğüsledi. İlk defa yarışlara girmemize rağmen iyi bir sonuç aldık" diye konuştu. Hiç bir zaman engellileri yardıma muhtaç insanlar olarak görmemek gerektiğini ifade eden Suat Şahin, "Örnek vermek gerekirse, lastiğimiz patladığı zaman görme engelli arkadaşımızın değiştirmesini istiyoruz. Kamp çadırlarını onlara kurduruyoruz. Kendi çabalarıyla birşeyler yapmasını arzuluyoruz. Biz bir başlangıç yaptık, katkı koymak isteyen arkadaşları da bekliyoruz" diye konuştu.

Tokyo Olimpiyatları hedefi bulunuyor

Önlerinde 3 triatlon yarışı bulunduğunu ve en büyük hedeflerinin 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmak olduğunu ifade eden Suat Hoca, "Saldıray ülkemizde bir ilk olduğu için avantajımız var. Yarışları sağlıklı geçirirsek, Saldıray'ın olimpiyat yolu açılırsa, daha profesyonel yardımlar alacak.

Görme engelliler ve bisiklet Federasyonu tandem ikili bisikleti tanımıyor. Kategorisini yapmıyor.

Ama Avrupa'da bu tür profesyonel yarışlar var. Biz duatlon ve triotlan yaparak, ardından olimpiyatlara katılarak kendimizi kanıtlamak istiyoruz" dedi.

Bisim uygulamasına Tandem bisiklet eklensin

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin örnek bir uygulaması olan "Bisim" bisiklet kiralama sisteminde görme engellilerin de yararlanacağı tandem bisikletlerinde eklenmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Saldıray Altındağ, "Engelsiz erişim için bisiklet olmazsa olmazdır. Gören insanlar için bu uygulamayı hayata geçirdiyseniz, bizi de unutmamanız gerekiyor. İzmir gibi bir bisiklet şehrinde, engelliler içinde tandem bisikletleri kiralama uygulamasının hayata geçmesini temenni ediyoruz. Eğer gerçekleşirse kentimiz büyük bir imaj kazanmış olur" cümlelerini kullandı.