Dar gelirli ailelerin yoğun bulunduğu Buca'nın Gediz Mahallesi'nde faaliyet gösteren Çovakspor, sadece bir spor kulübü değil. 6 yıldır bölge gençlerini hayata kazandıran kulüp, çocuklara spor yaptırmanın dışında, tiyatro yaptırıyor, resimle tanıştırıyor, zararlı maddelerden uzaklaştırıyor.

LEVENTÇocukları, kadınları ve aileleri koruma spor kulübü. Amatör spor camiasında bilinen kısaltma adıyla Çovakspor. Gediz Mahallesi'nde faaliyet gösteren kulübü, diğer takımlardan ayıran şey ise bir spor kulübünden çok daha fazlası olması. Kentin en çok göç alan, dar gelirli ailelerinin yer aldığı, suça, zararlı madde alışkanlıklarının yoğun olduğu bölgede bulunan Çovakspor, 6 yıldır mahalle gençlerini hayata kazandırıyor. Serdar Yereli Spor Salonu'nda sağlıkçı iken Gediz Mahallesi'nin deyim yerindeyse "Robin Hood"u olmak için kolları sıvayan Kulüp Başkanı Özgül Gedikli, türlü sıkıntılarla boğuştuktan sonra kendilerini kanıtladıklarını ifade etti. Şu an bine yakın öğrencisi bulunan Çovakspor, hem bir çok genci hayata kazandırıyor hem de yakaladığı başarılarla adından söz ettiriyor.


2 yıl tehdit edildim


Kulübün ilk 2 yılında sıkıntılar çektiğini, bölge gençlerini hayata kazandırırken, zararlı madde pazarlayıcıları tarafından 2 yıl tehdit edildiğini kaydeden Gedikli, "Kızımı kaçıracaklarını öne sürdüler. Sürekli tehdit telefonları aldım. Hatta o dönemin mülki amir yardımcılarından biriyle görüştüğümde bana, "Bence bu işe devam etmemelisin" dedi. Ama yılmadım. Çocukları arkama alıp herkese kafa tuttum. İkili ilişkilerimin, çevremin artmasıyla sorunların üstesinden geldim. Buradaki gençleri toplumsal hayata kattığında karşı taraf bunun zararını görüyor. Ancak biz şimdi kendimizi kanıtladık ve sosyal faaliyetlerimiz son sürat devam edecek" cümlelerini kullandı.

İlgi çekmek için şişe patlattılar


Kulübün ilk kurulduğu dönemde ilgi çekmek için futbola öncelik verdiklerini ifade eden Özgül Başkan, "Sonra bir baktık, ilgi çığ gibi büyüyor. Fahrettin Altay'da oturuyordum ve gidiş, gelişim zor olduğundan Göksü Mahallesi'ne taşındım. 1 hafta boyunca evimin önünde sayısız soda şişesi içinde patlayıcı atıldı. Çocuklar, benim kulüp kurduğumu duymuş ve ilgi çekmek için bunları yapıyordu. Göçle gelmiş, ekonomik durumu iyi olmayan parçalanan ailenin çocukları, bu şekilde kendilerini ifade ettiler. İnanın hiç yadırgamadım. Şimdi bin çocuğumuz var. 2 tiyatro grubumuz bulunuyor. Basketbol, hentbol, badminton, masa tenisi, satranç branşlarında faaliyet gösteriyoruz. Buca ve Konak Belediyesi'nin etkinliği olduğu zaman onlarla görüşüyoruz. Buca Belediyesi geçtiğimiz dönemde bir izci kampı imkanı sundu. Tek bir branşa bağlı kalmadan çocuklarakazanmaya çalışıyoruz. Onlar hangi dalda yetenekliyse kendilerini ifade ediyor" diye konuştu.


Veliler ressamlık öğreniyor


Yapılan sosyal etkinliklerin içinde sadece çocukların olmadığını, velilerin de eğitim gördüğünün altını çizen Gedikli, "İzmir'de bulduğumuz ücretsiz etkinlikleri kaçırmamaya çalışıyoruz. Her ayın cumartesi günleri 15 çocuğu annesiyle Arkas Sanat Galerisi'ne götürüyoruz. Resim atölye çalışması yapılıyor. Müze geziliyor, fotoğraflarla ilgili bilgi alınıyor. Ünlü ressamları tanıyoruz. Anneler de çocuklar da çok mutlu oluyor. Önemsendiklerini gördükleri zaman hayata 4 elle sarılıyorlar. Ayrıca şiir ve roman etkinliğimiz mevcut. Öğrencilerimin bir, ikisinin roman çıkaracak yetenekte olduğunu düşünüyorum. Gençler kendi yeteneklerinin farkında olduğu zaman hayat güzelleşiyor" dedi.

Sağlıkçılardan destek alıyor


Aynı zamanda devlet hastanesinde hemşire olarak çalışan Gedikli, sağlıkçı arkadaşlarının maddi anlamda kendisini tamamladığını kaydetti. Deplasmanlara gidildiğinde, lige giriş paraları ödeneceği zaman arkadaşlarıyla dayanışma içinde olduğunu ifade eden Özgül Gedikli, "Elim, kolum oluyorlar. Onlar benim herşeyim. İkili ilişkiler sayesinde maddi sorunlarımızı yıllar geçtikce minimum düzeye indirdik. Geçenlerde şort, eşofman tedariği için bir tekstil derneğine gittik. Bizden neden para istemiyorsunuz dediler? Biz de para dostluğu bozar dedik. İzmir'de iş adamlarına gidemiyorsunuz. Onlar bu konuda duygusal olarak sömürüldükleri için sıkışıp kalıyorsunuz. 6 yıl içinde ciddi yol kat ettik. Madde bağımlısı çocuklara eğitimler verdik. Ailelere katkıda bulunduk. Çocukları madde bağımlılığından topluma kazandırmak için 5 yaştan 18'e kadar hizmet ediyoruz. İş bulma imkanı sağlıyoruz. İlk bu işe başladığımızda orta okula gidemeyeceğini düşünenler vardı. Şimdi 6 kişi üniversite okuyor. 2'si okulunu bitirdi ve çalışıyor. Ayrıca ikinci el eşyalar topluyoruz. İhtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Sonuçta çok şey yapıyoruz. Ama bir çocuğun yüzüme gülmesi bana yetiyor" diye konuştu.


Bulgaristan'la Erasmus yapacak


Şu an en büyük hedeflerinden birinin kukla çalışmaları kapsamında Bulgaristan'la öğrenci değişimi yapmak olduğunu dile getiren Gedikli, "Bir çeşit Erasmus olacak. Bulgaristan'daki bir dernekle temas halindeyiz. Oraya 50 çocuğumuzu yollayıp, aynı rakamda genci burada ağırlayacağız" dedi. Geleneksel hale getirdikleri uçurtma şenliklerinin olduğunu da kaydeden Özgül Başkan, "Başarılı olursan ucunda tatiller, ödüller var. Herkes kendi uçurtmasını yapıyor. Hazır almak yasak. Sürekli üretmek, yeniliklere açık olmak gerekiyor. Bir çocuğun ağlaması, kendini eksik görmesi beni üzer. Herkes eşittir ve eşit haklardan yararlanmalıdır. Bu işe ilk başladığımızda salonlara giremiyorduk. Dışlanmıştık. Şimdi ise kapılar bize açık" cümlelerini kullandı.

Bir çocuğu kurtaramadım


6 yıllık süreçte 3 genci madde bağımlılığından uzaklaştırdıklarını ancak bir genci kurtaramadıklarını sözlerine ekleyen Gedikli, "Kurtaramadık derken yaşıyor. Ancak üvey babası onun spor yapmasını istemiyordu. Basketbolda milli takıma yükselecekti. Son günlerde kulübe gelmeyince 2 gün boyunca aradım. Evine gittiğimde odada kilitlendiğini gördüm. Daha sonra İstanbul'a taşındaklarını duydum. Şimdi düşününce acaba o çocuk için biraz daha mücadele etse miydim diye düşünüyorum" dedi.

Şampiyon sporcusu var


Badmintonda bir çok il birinciliği ve ikinciliği bulunan Çovakspor, dövüş sporlarında da şampiyon çıkardı. 2018 Şubat ayında düzenlenen Wushu Türkiye Şampiyonası'nda altın madalya alan 2002 doğumlu Ezgi Nur Serdaroğlu, son olarak Kick Boks dalında Ege Bölge şampiyonu oldu. Türkiye şampiyonluğu madalyasını Başkan Özgül Gedikli'ye armağan ettiğini söyleyen Serdaroğlu, "Özgül hocam bu hediyem sonrası çok duygulanmıştı. Onun hakkını ödeyemem. Spor dışında, basketbol ve tiyatroyla da tanışmamı sağladı. Özgül Hocamız'ın hakkını ödeyemem" dedi.