Röportaj/Levent ARIÖZ

Pandemi döneminde profesyonel ligler tüm hızıyla devam ederken, amatör ligler 11 aydır oynanmıyor. Futbolcusundan, teknik direktörüne, malzemecisinden, hakemine amatör kümenin emekçileri, yaklaşık 1 yıldır büyük sıkıntı yaşıyor. Amatör futbola kepenk vurulmasından dolayı, yaşamını devam ettirmek için meslek değiştirmek zorunda kalan sporculardan biri de İzmirspor'un eski futbolcusu Hüseyin Adıgüzel oldu. 2018 yılında Bölgesel Amatör Lig'e yükselen lacivert beyazlıların 18 yıl sonra gelen şampiyonluğunda önemli katkısı olan, kariyerinde 4 farklı takımla Bölgesel Amatör Lig'e çıkma başarısı yakalayan 27 yaşındaki futbolcu, şimdi ailesini geçindirmek için bir tekstil firmasında depocu olarak çalışıyor.

Yuvası yıkılanlar var

2 yıldır evli olduğunu, hayatını devam ettirmek ve borçlarını ödemek için alışık olmadığı bir işte çalışmak zorunda kaldığını belirten Hüseyin Adıgüzel, "Ben futboldan başka bir iş bilmem. Topçuluktan başka mesleğim yok. 11 aydır amatör futboldan uzağız. Bir çok kardeşimiz, ağabeyimiz, antrenörlerimiz bu pandemi dolayısıyla farklı işlerde çalışmaya, bazıları da evde oturmaya mahkum bırakıldı. Ailemi geçindirmek için çalışmak zorundayım. Ancak iş bulamadığı için, yuvası yıkılan arkadaşlarımız var. Psikolojik sorunlar yaşayan futbolcularımız var. Evli olmasalar da bakmakla yükümlü oldukları aileleri olanlar mevcut. Onlar da maalesef farklı işyerlerinde çalışıyorlar. 2-3 günlük sigortasız işyerlerinde emek harcayıp hayatlarına devam etmeye gayret ediyorlar" dedi.

Yurt dışında HES koduyla oynatılıyor

Almanya, İngiltere ve Fransa'da 4 aydan bu yana ülkemizdeki HES koduna benzer sistemle amatör ligler oynatıldığını kaydeden Hüseyin Adıgüzel, "Amatör futbolculara neden bu kolaylık sağlanmıyor. Ülkemizde amatör camiaya verilecek 75-80 bin koronavirüs aşısı yok mu?

Herkes aşı olduktan sonra ve HES koduyla ligler oynatılabilir. Bazı BAL takımları idmanlara başladı ve şu ana kadar bir sıkıntı çıkmadı. Maske, mesafe, hijyen üçlüsüne uyup, amatörler için sağlıklı bir ortam sağlanabilir. Ayrıyettten sezon başından beri devam eden 3. Lig ortamının hijyen olarak, amatör liglerden hiç bir farkı yok. Orada bir sorun olmuyorsa, alt liglerde de problem yaşanmaz" diye konuştu.

Psikolojik sıkıntılar yaşadım

Buca'da faaliyet gösteren bir tekstil firmasında 4 aydır depo bölümünde çalıştığını söyleyen Hüseyin Adıgüzel, yeni işinde ilk başlarda yabancılık çektiğini kaydetti. Adıgüzel, "Hayatım boyunca futboldan para kazandığım için getir-götür işine alışamadım. Yıllarca 90 dakika maç yapıp, sevdiğimiz işten para kazandıktan sonra, bu mesleğe alışmam zor oldu. Çalışma arkadaşlarım ilk başlarda beni garipsedi. Herhangi bir mesleğim olmadığı için burada bunun ne işi var? Mesleği kavrayabilir mi diye şüpheye düştüler. Ama benim de bir yerden başlamam lazımdı. Tabi bu işe atılırken acaba yapabilir miyim diye üzerimde çok baskı hissettim. Psikolojik olarak zor günler geçirdim. Amatör liglerin başlama tarihi açıklanacak mı diye sürekli elim telefona gitti. İnternet sitelerini tarattım. Ama insan mecburiyetten, sorumlulukları olduğundan bu duruma da alışıyor. Şimdi yeni hayatıma biraz daha adapte oldum. Asgari ücretle geçimimi sağlıyorum. 2 yıllık evliyim. Umarım yeşil sahalara geri dönüp, tekrar eski hayatıma kavuşurum" cümlelerini kullandı.

Kendimizi fazlalık olarak hissediyoruz

Amatör futbolcuların geçtiğimiz aylarda Türkiye Futbol Federasyonu'nun İstanbul'daki genel merkezine gidip eylem yaptığını ancak bir sonuç alınamadığını kaydeden 1993 doğumlu futbolcu, "

Bazı arkadaşlarım İstanbul'da aç-susuz gösteri yapıp seslerini duyurmaya çalıştılar. Sonrasında bir kitapçık yayınlandı ancak devamı gelmedi. Ben Amatör Kulüpler Federasyonu Başkanı Ali Düşmez'e sesleniyorum. Hepimiz mağdur durumdayız. 11 aydır kendimizi fazlalık olarak görüyoruz. Çünkü 3. Lig oynanıyor. 3. Lig'in bir altı Bölgesel Amatör Lig'de faaliyet başlamıyor. İki altı Süper Amatör'de yaprak kıpırdamıyor. Ayrıca sadece Bölgesel Amatör Lig yeniden başlayacak diye konuşuluyor ancak Süper Amatör Lig, 1. Amatör Lig es geçiliyor. Hiç bir zaman BAL oynamamış ağabeylerimiz, kardeşlerimiz var. Tek temennim bütün amatör kümelerin bir an önce yeşil sahalara dönmesi" cümlelerini kullandı.

Kimi komilik yapıyor kimi nakliye şirketinde

Kendisi gibi bir çok amatör sporcunun, ara verilen amatör ligler dolayısıyla başka sektörlerde çalıştığını sözlerine ekleyen 27 yaşındaki orta saha oyuncusu, "Buca Zaferspor'dan takım arkadaşım

Deniz Özyeşiller Nakliye şirketinde çalışıyor. Şehir içi ve şehirler arasına ev taşıyor. Yine Buca Zaferspor'dan Adnan Malat bir restorantta komilik yapıyor. Burhaniye Belediyespor'dan eski takım arkadaşım Serhat Ersöz tekstil fabrikasında ekmeğini kazanıyor. İzmirspor'dan kaleci arkadaşım Uğur Engür bir kaleci okulunda antrenörlük yapıyor. Yine eski takım arkadaşım Çağlar Açıkgöz lojistik bölümünde çalışıyor. Amatör Spor Kulüpleri Federasyonuna sesleniyorum. Futboldan uzak kaldığından dolayı evliliğini bitirenler, ailesi dağılanlar, düğünlerini erteleyenler yazmaya utandığımız bir çok sebepten çöküntüye uğrayanlar oldu. Bir an evvel tarih konusunda bir açıklama yapılıp bir an önce amatörlerin yeşil sahalara dönmesi en büyük temennim" ifadelerini kullandı.