HABER / Levent ARIÖZ

Sporun gücü sayesinde engelleri aşan bir genç daha hayata sıkı sıkıya sarılıyor. Nisan ayında Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun Antalya'da düzenlediği Atletizm Bölge Şampiyonası'nda 16 yaşındaki İzmirli sporcu Sezen Kaya, gülle atma branşında Ege Bölge Şampiyonu olmayı başardı. Doğuştan hafif düzeyde mental rahatsızlığı bulunan Sezen,

spor sayesinde yaşama dört elle tutundu. Hastalığı sebebiyle normal insanlardan 3-4 yaş geride gelen 2003 doğumlu Sezen, doktorların aileye bu handikapı eğitimle yenebileceğini söylemesiyle spora başladı. 4 yaşında konuşmaya, 5 yaşında yürümeye başlayan Sezen, 8'ine geldiğinde spora yüzmeyle merhaba dedi. Ardından 12 yaşında atletizmle tanışan genç sporcu, annesinin de sporcu olduğu gülle atmaya profesyonel olarak geçtiğimiz Aralık ayında başladı. Yaşıtlarına göre güçlü kas yapısı sebebiyle gülle atma tekniğini kısa sürede kavrayan Sezen, 14-15-16 Nisan'da Antalya Kemer'de Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu'nun düzenlediği Atletizm şampiyonası'nda 10 rakibini geçip Ege Bölge Şampiyonu oldu.

Sezen Aksu'yu çok seviyor

Bornova Hasan Tahsin Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde bu yıl 1. sınıfı bitiren Sezen Kaya, çok çalışıp milli takıma gitmek istediğini söyledi. Spor dışında müziği çok sevdiğini belirten Sezen, "Gitara merakım var ve yavaş yavaş çalmaya başladım. Favori şarkıcım adaşım olan Sezen Aksu. Onun şarkılarını beğenerek dinliyorum ve ritim tutmaya çalışıyorum. Ayrıca yüzmek en büyük hobilerimden biri. Babamla hafta sonları sık sık yüzüyoruz. Ayrıca hayvanları çok seviyorum. Maşuk adında kuşumuz ve ponçik isminde kedimiz var" dedi. Annesinin rahatsızlığından ötürü evden ayrı yaşamasından dolayı ev işlerini de kendi yaptığını ifade eden Sezen, "Babam çalışıyor ve o olmadığı zaman ev işlerini yapabiliyorum. Ortalığı toplayabiliyorum. Yemek yapmaya da başladım. Sorumluluklarımı biliyorum. Taksiye binip antrenmana gidiyorum ve dönüyorum. Ama bunların hiçbirini babamdan habersiz yapmıyorum. Sürekli iletişim halindeyiz" ifadelerini kullandı.

Hocası Ezberci: Ona sevgi verdik

Sezen Kaya'nın Hasan Tahsin Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'ndeki hocası Ahmet Nezih Ezberci, sezon başında tanıştığı başarılı sporcunun önünün açık olduğunu kaydetti. Ezberci, "Sezen'in gülle atma ile ilgilendiğini duyunca birlikte çalışmaya başladık. Bizim çalışmamız sevgiye dayalı. İlk önce koordinasyonunu geliştirdik. Gerekli çalışmaları, gülle hocaları fazlasıyla yaptı. Babasının muazzam desteği oldu. Birlikte hareket ettik. Sezen'in gelişmesi için herşeyi yaptı. Sezen çok kararlı, kendinden emin. Biz ona sevgi verdik. Topluma kazandırdık. Şimdi iyi yerlere gelebilmesi için sportif faaiyetlere hız vereceğiz" dedi. Sezen'in Ege Bölge Şampiyonu olduğu turnuvaya binin üzerinde sporcunun katıldığını ve genç sporcunun 16-21 yaş grubunda altın madalya almasının gelecek için umut verici olduğunun altını çizen Ezberci, "Yaş grubunun en küçüğü olmasına rağmen aldığı birincilik ilerisi için bizi heyecanlandırdı. Ayrıca 200 metre koşu yarışında da ikinci olmayı başardı. Onunla çalışacak hocaların Sezen'e muhakkak sevgi vermesi lazım. Bir beslenme uzmanının vereceği reçeteyle fiziken güçlenmesi gerekiyor. Teknik olarak da ufak tefek hataları düzeltebilir. Sezen'in direkt spora odaklanarak kariyerini geliştirmesi hayatı için çok faydalı olacaktır. Ona gerekli ilgi gösterilirse milli takıma kadar yükseleceğine inancım tam" dedi.

Oktay Bakır: Hedef 10 metre

Sezen'in gülle atma antrenörü Oktay Bakır, aralık ayında yollarının kesiştiği sporcunun kısa sürede yakaladığı başarıyla gururlandıklarını ifade etti. Bakır, "Şu an 6 metrenin üzerinde gülle atıyor. Gelecek yıl 10 metre civarı bir atış yapabilirse, ablalarını geçip milli takımda yer alacak. Sezen benim sporcumdan öte bir kardeşim, babası da ağabeyim gibi. Sürekli irtibat halindeyiz. Dersimize çalışır gibi Sezen'i geliştirmek için yeni antrenman metodları geliştiriyoruz" diye konuştu.

Baba Kaya: Gururluyum

Genç sporcunun babası Arkın Kaya, Sezen'i sporla iç içe tutarak hayata kazandırmaya gayret ettiklerini böyledi. "Özel öğrencilerin akademik olarak bir yerlere gelmesi ülkemiz şartlarında biraz zor" diyen Baba Kaya, "Sporu hayatının temeline koyup, kariyer olarak hem sevdiği işi yapıp, hem de hayatını kazanmasının doğru olduğunu düşündük. Oktay Hoca ve Turgay Hoca'yla birlikte profesyonel olarak gülle atmaya eğildik. 1 yıl boyunca amatör olarak Nagihan Buyrukçu ile gülle atma eğitimi aldıktan sonra Aralık ayından peri profesyonel seviyede Oktay Hoca ile çalışıyor. Ve 4 ayda şampiyon olacak seviyeye geldi. Onun başarısı benim için gurur kaynağı" dedi. Sezen'in çarşamba ve cuma günleri özel eğitimde olduğunu, okul sonrası idmanlarına devam ettiğini sözlerine ekleyen Arkın Kaya, " Annesi rahatsız olduğu için bizimle birlikte değil. Diğer özel sporcuların aksine kendi işlerini rahatlıkla yapıyor. Sorumluluk duygusu harika. Her zaman iletişim halindeyim ve ona güvenim sonsuz" ifadelerini kullandı.

Hastalığımı Sezen sayesinde yeneceğim

Sezen'i sporla tanıştıran anne Meryem Keser'in kendisi de eski bir gülleci. Meryem Keser, kızında bu potansiyeli keşfettiğini belirterek, "Onun gücünü hissettiğim için gülleye yönlendirdim. Kasları benden bile kuvvetli olduğundan dolayı bu sporun uygun olduğunu düşündük. Ben rahatsız olduğum için son 2 yıldır Sezen'le birlikte değilim. Babası ve hocalarına ilgilerinden dolayı çok teşekkür ederim. O başarılı oldukça gururlanıyorum. Sezen çok insancıl bir çocuk. İyi veya kötüyü ayırp edebilecek bir durumda. İlk önce iyi bir insan olsun, zaten gerisi gelir. Sezen'i sportif olarak en uç noktada görmek istiyorum. Onun zakasından, yeteneğinden eminim. Karaciğer yetmezliği rahatsızlığım var ve hastanede yatmam gerekiyor. Ne mutlu ki babası onun hep arkasında. Eminim onun başarılarını duydukça, hayata sıkı sıkıya sarıldığına şahit olunca hastalığımı yeneceğim. Ve eskisi gibi onun yanında olup idmanlarına eşlik edeceğim" ifadelerini kullandı.