Hatırlar mısınız? Expo 2015'in İzmir'de yapılması için ne kadar emek harcanmıştı?

2006 yılından başlayarak Expo 2015'i yapacak şehrin açıklandığı 2008 yılına kadar kentin tüm kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri büyük çaba sarfetmişti. 31 Mart 2008 tarihinde Paris'te düzenlenen oylamada önce İzmir'in kazandığı duyurulmuş ve tüm Türkiye'de kutlamalar başlamış ancak bu sevinç sadece 23 dakika sürmüştü. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) oylamanın teknik bir arıza sebebiyle iptal edildiğini açıklamış ve yapılan ikinci oylamanın ardından EXPO 2015 fuarını 21 oy farkla Milano'nun kazandığı ilan edilmişti. Sevincin yerini hayal kırıklığı almıştı.

Şimdi 10 yıl önceki konuyu neden hatırlattığıma gelirsek. O dönem Expo 2015 İcra Kurulu Başkanlığı'nı İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu eski Başkanı Ekrem Demirtaş yürütüyordu. İcra Kurulu'nun Genel Sekreteri ise Tunç Soyer idi. Demirtaş ve Soyer uyumlu bir çalışma süreci geçirmişlerdi. Sonraki dönemde de iletişimleri devam etti.

***

Öte yandan Ekrem Demirtaş'ın yıldızı dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile hiç barışmadı.

Ekrem Demirtaş geçtiğimiz yıl koltuğunu Mahmut Özgener'e kaptırdıktan ve İzmir Ekonomi Üniversitesi'ni elde tutma çabaları başarısızlıkla sonuçlandıktan sonra gözlerden uzaktı.

Tunç Soyer ise İzmir Büyüksehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Özgener başkanlığındaki İZTO ile buzları eritmeye başlamıştı.

Ancak...

Son günlerde kulislerde Ekrem Demirtaş'ın Tunç Soyer'e danışmanlık yapacağı konuşulmaya başladı. CHP'nin İzmir'de etkili isimlerinden birinin bu süreci yönettiği de iddia edilenler arasında.

Soyer'in seçim öncesi İZTO ziyaretinde İZFAŞ Genel Müdürlüğü için İZFAŞ eski Müdürü ve İZTO Meclis Başkan Yardımcısı İrfan Erol için söz verdiği ancak bu sözü yerine getirmediği iddiaları da düşünülecek olursa Soyer'in Demirtaş hamlesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZTO'nun arasını yeniden soğutabilir.

Bekleyip göreceğiz...