Türkiye salgın, işsizlik, yoksulluk gibi sorunlarla boğuşuyor. Komşumun küçük bir iş yerinde üniversite mezunu 2 çocuğu çalışıyor, ne yapsın iş yok ki. 1 buçuk milyon kişi iş aramaktan vazgeçmiş. Kısa çalışma ödeneği bu ay sona erecek ve işsizler ordusuna 2 milyon kişi eklenecek, 16 milyon kişi sosyal yardımlarla ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye, enflasyon ve işsizliğin baz alındığı Sefalet Endeksi’nde gelişmekte olan ülkeler arasında Güney Afrika’nın arkasından ikinci..

***

Türkiye İstatistik Kurumu, işsizlik rakamlarına göre işsizlik oranı, nisanda bir önceki yılın aynı ayına göre 0.9 puan artarak yüzde 13.9 oldu. Buna göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2021 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 275 bin kişi artarak 4 milyon 511 bin kişi oldu. Ama raporlar farklı. DİSK-AR verilerine göre ise işsiz sayısı 9 milyon 837 bin kişiye ulaştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ekonomi raporunu yayınladı. Yurttaşın banka ve finansman şirketlerine olan borcu 882.3 milyar liraya yükseldi. Tarım sektörünün bankacılık sektörüne olan borçları da 43.6 milyar lira oldu.

***

Ekonomist Yalçın Karatepe, Cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar görülmemiş büyük sorunlarla karşı olduğumuzu söyledi: “Bir tarafta hukuk sistemine inancını yitirmiş bir toplum, diğer tarafta duruşması öncesi mahkeme hâkimi ile kutlamalara katılan müteahhitler. Bir tarafta korona salgını için aşı sırasını bekleyen milyonlar, diğer tarafta üçüncü doz aşısını olduğunu kameralar önünde rahatlıkla söyleyebilen iktidar sahipleri. Bir tarafta işyerleri 15 aydır kapalı olduğu için perişan halde hayatta kalmaya gayret eden müzik sektörü çalışanları. Bir tarafta kredi borcunu ödeyemediği için traktörüne haciz konulmasını gururuna yediremediği için intihar eden çiftçiler, diğer tarafta Ziraat Bankası’ndan kendisine 'temin edilen' 750 milyon dolar krediyi ödemediği halde 'saygın iş insanı' olarak aramızda dolaşan patronlar, asgari ücretle hayatta kalmaya çalışan milyonlar ve iş bulma ümidini kaybettiği için iş arama gayretine bile giremeyen milyonlar...”

Örneğin TRT Genel Müdürü iki maaş aldığını doğruladı: “TRT’den 15 bin civarı maaş alıyorum, TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeliğinden de 14 bin 500 civarı bir maaşım var.”

Sonuçta işsizliğin artarken milyonlarca yurttaş açlık sınırının altında yaşamaya çalışıyor.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.