İnsanlık tarihini şekillendiren; savaşlardan doğal afetlere, salgınlardan göçlere, devrimlerden icatlara kadar toplumları ve dünyayı öyle ya da böyle değiştiren önemli olaylardır.

Dünya yine olağanüstü dönemlerinden birini yaşıyor.

İleride tarih kitaplarının yazacağı, bundan 100 yıl, 500 yıl sonra insanların ilgiyle okuyup “Vay be, neler yaşanmış” diyecekleri günleri, şu an birebir bizler yaşıyoruz.

Koronovirüs salgını aslında insanlık için bir sınav.

Gerçekte neyin önemli ve değerli olduğunu anlama sınavı.

Nerede yanlış yaptığımızı ve bu yanlışları nasıl doğruya çevirebileceğimizi görme sınavı.

Sadece kendimizi değil başkalarını da düşünme sınavı.

Sorumluluklarımızı hatırlama sınavı.

Bazılarımız bu sınavları verecek. Bazılarımız ise maalesef sınıfta kalacak ve ileride bir gün yeniden benzer bir sınava girmesi gerekecek.

O yüzden dersimize iyi çalışmamız lazım.

***

Bu günlerde herkes birbirine #Evdekal diyor ve yapabilenler evlerinde kalarak, evinden çalışarak salgının yayılmaması için bireysel anlamda çaba gösteriyor.

Tabii bir de evde kalmayarak topluma hizmet edenler var.

Örneğin; tüm sağlık çalışanları… Hastaları iyileştirmek için her gün kendi yaşamlarını riske atarak işlerinin başındalar.

İnsanların gıda ve zorunlu ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için her gün esnafından market çalışanına, lojistik personelinden üreticiye kadar binlerce kişi evlerinin güvenli sınırlarından dışarı çıkıyor.

Bu karanlık günlerde hayvanlarımızın sağlığından sorumlu olanlar da işlerinin başında olmalı. Ama gelen haberlere göre bazı belediyelerin bakımevlerinde görevli personel, koronavirüs salgını nedeniyle işe gitmek istemiyor.

Anlıyorum tabii; korkutucu günlerden geçiyoruz. Elbette herkes evinde kalıp, elinden geldiğince güvende olmak istiyor. Ama bazılarımızın da sorumlulukları var.

Bakımevlerindeki personel çalışmazsa, onca hayvana ne olacak? Onların bakımını, beslemesini, tedavisini, temizliğini kim yapacak?

Aynı mantıkla gidersek; doktorlar, hemşireler de gitmesinler hastanelere…

Esnaf dükkanını açmasın.

Marketlerin tamamı kapansın. Kargo şirketleri de hizmet vermesin.

Herkes görevinden kaçsa, ne olurdu halimiz?

***

Allahtan Tarım ve Orman Bakanlığı yapılan şikayetler üzerine vakit kaybetmeden, hemen harekete geçti. Bakanlık bundan böyle her bakımevinde günlük denetimler yapacak ve yerel yönetimlere ait bakımevlerinin durumu ile ilgili her gün kapsamlı rapor hazırlanacak.

Dedim ya; yaşadığımız bu olağanüstü günler aynı zamanda insanların bir sorumluluk sınavıdır.

Herkesin, kendi dışında kalanları da düşünerek üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi dileğiyle…