Hadise şu; FOX TV muhabiri, Tarım ve Ormanı Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “ihalesiz et alındığı” iddiasını sorar. Bakanın, işi gazetecinin soru sormasını önlemek olan Basın Müşaviri muhabirin önüne geçer engeller (!) Bakan Bey sessiz kalır engelleme karşısında. Aradan 10 gün geçer. Muhabir 300 TIR etin alınmasının ihalesiz yapıldığını Bakan Pakdemirli’ye -bir kez daha- sorar. Söz konusu iddiayı 'kabullenen' Pakdemirli TV muhabirini azarlar, 'ıvır zıvır işler yaptığını' söyler. Ardından da “Gazetecilik değil, maskaralık yapıyorsunuz. Size akreditasyon uygulayacağım!” der.

***

Gazetecilik, soru sorarak gerçeklerin ortaya çıkmasına katkı sağlayarak kamuoyunu aydınlatma işini üstlenmektir. Muhabir burada özgür gazeteciliğin gereğini yapmıştır, mesleksel sorumluğunu yerine getirmiştir. İhalenin parasal değerini değil, kanunsuzluğunu sormuştur Bakan Bey’e! ANAP döneminin bakanlarından Prof. Ekrem Pakdemirli’nin de oğlu olan Bakan, buna yanıt verme yerine, muhabiri azarlamayı tercih etmiştir. Hem de işgüzar Basın Müşaviri’nin tavrını da destekleyerek! Basın özgürlüğünün bir anlamda “halk adına siyasetçileri denetleme/eleştirme hakkı olduğunu” unutarak!..

***

Türkiye’de her iktidar döneminde en zor iştir gazetecilik. Gazeteci de Usta Yazar Kadri Gürsel’in -çok beğendiğim- tanımıyla; “Körü körüne inanca karşı aklı savunan meslek erbabıdır.”
Günümüzde can çekişen mesleklerin belki de ilk sırasındadır. Namuslu gazeteci her koşulda işini yapmaya çalışır. Gabriel Garcia Marquez’in söylediği gibi “yaşadığı çağın tanığı”dır. İktidarlar bu yüzden gerçek gazeteciliğe düşmandır işte!

***

Gazeteciler, olaylara insan odaklı bakar, toplumun doğru bilgilendirilmesini misyon edinir.
Hak haberciliğini ve meslek etiğini her koşulda arkasında durmak; mottosudur. O yüzden de gazetecilik okullarında gazeteci olmak isteyenlere şu sorumlukları -ilk önce- öğretilir; “Gerçekleri eğip bükmeden sorularıyla halka aktarmak, meslek ilkelerine sıkı bağlılık, okura saygı!” Çileli meslek gazetecilik; 'bilgece' ömür boyu her gece ev ödevi yapmaya benzer!

***

Bir kez daha yineleyelim; FOX muhabiri Bakan Bey’e soru sorarak yanıtını yayınlama ve söz söyleme özgürlüğünü kullanmıştır. Gazetecilik beğenilmeyen hoşa gitmeyen soruları sorma, saklanılan gerçekleri ortaya çıkarmaktır. İngiliz gazeteci-romancı George Orwell’in ifadesiyle de “Gazetecilik; birilerinin basılmasını istemediği şeyi yayımlayabilmektir. Geri kalan her şey, halkla ilişkiler faaliyetidir!” Medyanın özgür çalışamadığı toplumlarda da demokrasiden söz edilmez! Dolayısıyla okuyucu/izleyici için soru sormayandan gazeteci olmaz!