Amatör futbol maçlarındaki sağlıkçı eksikliğine daha önce değinmiştim. Bu eksikliğin giderilmesi için yapılan eylemlerden bahsetmiş, hatta hakemin polis ya da jandarma olmadan maçı oynatmadığını yazmıştım. Ne var ki aynı hakem, kurallar gereği saha içerisinde sağlıkçı olmadan maçı başlatabiliyordu!
Sahalardaki sağlık personeli eksikliğinden kaynaklanan ciddi problemler de geçmişte yaşanmadı değil... Bu kötü anların biraz daha ileri giderek can aldığı da oldu maalesef! Aklımdan hiç çıkmayan acı kayıp, Balçova sahasında oynanan maçta Tiresporlu 22 yaşındaki Serkan Tuğal’ın ebediyete göçü idi.
Ne değişti? Hakemin sağlıkçı olmadan maçı oynatmıyorum demesi maalesef daha değişmedi! Yani sağlıkçı olmadan maç yine başlayacak! Ne var ki son aldığım duyumlar, yarınların amatörler için bu konuda olumlu olacağı yönünde…
İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu da (ASKF) İzmir kulüplerinin en üstünde yer alan ortak çatısı olarak sağlık konuları ile ilgili uzun zamandır büyük uğraşlar veriyorlar. 11 Kasım 2011 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Eşrefpaşa hastanesinin amatör sporcuların kullanımına sunulmasını kapsayan protokolü hayata geçirmişlerdi. Sahalardaki sağlıkçı eksikliğini de hem Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Amatör Kurulda hem de Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonunda (TASKK) sıklıkla masaya yatırdılar.
Sonunda, Konfederasyon, Sağlık Bakanlığı ile bir protokol imzaladı. Protokole göre İl Sağlık Müdürlükleri ile illerdeki Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları işbirliği yapacak ve üç gün sürecek sağlık görevlileri eğitimlerini düzenleyecekler. İzmir Federasyonumuz da bu bağlamda ivedi olarak İzmir Futbol Saha Sağlık Görevlileri Derneğini kurarak işe başlamış. Bu arada sağlıkçı eğitimine 20-55 yaş aralığındaki tercihen lise mezunu herkes başvurabiliyor. Başvurular İzmir ASKF’nin Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki merkezine yapılabilir. Yapılacak olan ilk yardım eğitimlerine İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri de uzman eğitici görevlendirecek. Üstelik kursu bitirenlere İlk Yardım Sertifikası da verilecek.
Saha Komiserleri Derneği nasıl her müsabakaya bir saha komiseri atıyor ve müsabakalar saha komisersiz başlamıyorsa, kurulan bu yeni dernek de sağlıkçı atamasını doğru ve eksiksiz yapacak… Denetleyecek... Müsabakalar da doğal olarak sağlık görevlisi olmadan başlamamış olacak!
Ne diyelim? Emeği geçen ve geçecek olan herkese bir amatör olarak şükranlarımı sunuyorum. Sağlıcakla kalın…