Dile kolay onca şiir kitabını yazmak, üstelik onlarca ödül almak. Bu arada mesleğinin gereği sanatçı psiko-dinamiği, yaratma süreci, yaratıcı kişilik yazılarını içeren onlarca eseri var.

Yusuf Alper, 1956 yılında Horasan’da doğdu. İlk şiirlerini 1975’başlayarak çeşitli dergilerde yayınlandı. Yusuf Alper şiirlerinde, toplumsal bir varlık olan insanın bireysel sorunlarını, içsel çatışmalarını, iletişimsizliklerini, hüznünü, toplumla olan çatışmalarını; toplumsal baskıların, zulmün, savaşın insanı etkileyişini lirik ve özgün bir anlatımla işlemektedir. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir.

Şair ilk şiirleriyle önemli eleştirmenlerin dikkatini çekti. Şiirin imgeyle yazıldığını ancak şiirin ne kadar çağrışıma dayalı olursa olsun yine de bir anlam taşıyacağını savundu. Yusuf Alper’in onlarca eseri var; hangi birinden söz edeyim. Cemal Süreya, 'Zamanın Kırılan Aynasında' için şöyle diyor: “Yusuf Alper'i Zamanın Kırılan Aynasında sevmek... Anadolu şiir duyarlığını dipten sürdürüyor Yusuf. Büyük hüzün... 'Genç şairler üstüne düşünelim' diyorum. 'Kanılarımız katılaşmış ve yanlış' diyorum. Karşılaştırma cesaretini göstermiyor kimse. Çağdaş bir divan yerinelliğiyle tıkabasa; benzetilerle tatlanmış dizeler. Alper, daha önce eleştirisini duygusal-dramatik hatta trajik bir planda gerçekleştirmek istiyordu. 'Acı'yı söylemekti işi. Sınama şiirinde ise yerinellik humor’a götürüyor onu. Ve Yusuf Alper Zamanın Kırılan Aynasında sevmek... Anadolu şiir duyarlığını dipten sürdürüyor Yusuf. Büyük hüzün...”

***

Biliyorum ölüm yok yaşamada

Dostların geçip gitmesi var ancak”

Bu iki dize çok çağrışım uyandırdı bende. Yusuf Alper, Sonsuza Akan Irmak’ta bir yaşamda süzülen lirikce toplumcu şiirler yer alıyor. Onun şiirlerinden biraz örnek vereyim.

-Dağ yollarında ceylan susuzdur, kendini ipe vurmuştur.

-Çığ

-Acıdan Doğmuştur

-Safdışı Şiir

-Beyaz Şiir

-Zamanlarca Önceye

-Büyümek

-Kırgının Şarkısı

-Yaşamak

-Sonra

-Bir Yüz

-Sendin

-Gece

-Hüzünler Senfonisi

-Kanar

-Her Akşam

-Bırakma

-Deniz ki

-O Mutlaka Gelmiştir

-Ada

-Öyle Anlaşılıyor

-Şimdi Aynalarda

-Mat

-Orda

-Dalgaların Sesiyle

II. ZAMANIN AYNASINDA

-Bir Kuş Uçsa

-Büyük şeyler Olmadan Yaşamada

-Karanfil Kokusuyla

-Tarih

-Eytişim

-Kırık Bir Yürekle

-Eksilen

-Solgunuz

-Kanrengi Şiir

-Külrengi Şiir

-Kanayan Bir Gül’dük

-Dar

-Bir Yangın

-Ey Zaman

-Ölüm Yok

-Bin Şiir ki

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.