Geçen haftanın en önemli olaylarından biri Soçi'de yapılan Erdoğan-Putin görüşmesiydi. Tahran toplantısından 17 gün sonra yeniden bir araya gelen iki liderin öncelikleri farklıydı. Ancak sonuçta 4 ana konuda görüş birliği sağlandı.

Neydi bunlar?

a) Ekonomide dolar egemenliğini etkinliğini önleyecek girişimler
b) Kosava da gerginliğin önlenmesi
c) Kuzey Suriye ye Türkiye tarafından yapılması düşünülen operasyon
d) Shangay beşlisinin yapacağı toplantılara Türkiye’nin katılması.

***
Küresel bazda dolar hakimiyetinin kırılması için ticarette ulusal paraların kullanılması ruble ve liranın bu alanda yerlerini alması, Kosova-Sırbistan gerginliğinin giderilmesi için taraflara etkin baskı uygulanması, Suriye'ye yapılacak operasyon için bugüne kadar istihbarat örgütleri tarafından yürütülen görüşmelerin,Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak için uluslararası platformlarda yer alan Esat rejimi ile diyalog kurulması, bölgede istikrarın sağlanması için Shangay beşlisinin alacağı kararlar doğrultusunda hareket edilmesi, toplantılara Türkiye’nin de katılması.
Bu politika değişiklikleri salt bölgede değil, Pasifik’ten Güney Amerika'ya, Avrupa'dan Antarktika’ya kadar kurulması planlanan yeni dünya düzeninin oluşmasını etkileyen en önemli faktör olacaktır.