Gereği gibi yapıldığı ve uygulandığında insanların ve ülkelerin önünü açan, yaşam kalitesini yükselten, halkın refahını artıran bir "ENSTRÜMAN" dır.

Can güvenliği ve adalet, yönetilenlerin ilk aradıkları iki olgudur. Özgürlük, gelir dağılımda
adalet, sağlık, eğitim, üretim alanlarında kendi kendine yetme, işçi hakları, çevre bilinci, evrensel değerleri değerlendirip hayata geçiren bir araçtır.

Bunun için öngörüsü olan kadroları oluşturmak gerekir. Oluşacak bu kadrolar makamlarından güç alarak değil, o makamlara güç verecek nitelik ve liyakatta olması gerekir. Yönetim şekli ne olursa olsun bunun dünyada ve ülkemizde birçok örneği bulunmaktadır. Ülkemizde sisteme ve yönettiklere kurumlara güç veren birçok siyasetçi vardır. Hasan Ali Yücel Milli Eğitimde, Tevfik Rüştü
Aras Dışişlerinde, İsmet İnönü iktidarı devredip demokratik olguyu yerleştirerek, Turhan
Feyzioğlu DP'nin en güçlü olduğu 1957 seçimleri sonrası "Bayrak" açıp muhalefet olgusunu ortaya koyduğu için, Süleyman Demirel 1960 sonrası demokrasiye geçişi kolaylaştırmak için CHP ile koalisyon kurarak, Bülent Ecevit işçiye grev hakkı getirmesi, olmaz denilen CHP-MSP koalisyonu oluşturup tabuları yıkması, Mesut Erez barem sistemini değiştirmesi, Ferruh Bozbeyli ülkedeki siyasi dengeleri değiştirmesi, Sadun Aren, Çetin Altan sosyalist düşünceyi Meclis'e taşıdıkları için, Turgut Özal yeni bir ekonomik anlayışı gündeme getirdiği, Necmettin Erbakan, Recai Kutan İslami bir devlet anlayışını gündeme getirdikleri, Adnan Kahveci yeni dünya açılımına dikkati çekmesi, Alpaslan Türkeş "TURAN" hedefli politikası, Hasan Esat Işık, Turan Güneş dış politika yaklaşımları ile bu örneklerden bazılarıdır.

Hitler, Mussolini, Castro totaliter rejim yanlısı idiler. İlk ikisi halklarına felaket getirdi, Castro ise ABD sömürüsüne son verdi. İlk ikisinin arkasında Medici ve Goebels gibi kadrolar, Castro'nun arkasında ise CHE Guevera vardı. Churchil ülkesini ipin ucundan aldı. Allande Güney Amerika'ya yeni bir politik yaklaşımlarını ekerken işçi liderlerinin desteği arkasındaydı.
Kısacası siyasette istenilen politikaları uygulayabilmek için ileriyi görebilen buna göre projeler yapabilen etkin ve yetkin kadrolara gereksinim vardır. Bu tür insanların önünü açmadıktan sonra siyasetten olumlu sonuçlar beklemek ne kadar doğrudur. Tüm siyasi partilerimizde böyle bir yaklaşım var mı? Jenerasyon değişikliğini bu tür nitelikli kişileri parti kadrolarına yansıtanlar geleceğe damga vuracaklardır...