“Tıbbiyeden her şey çıkar, ama arada doktor da çıkar” denir ki bu sözün sahibi kendisi de doktor olan Cenap Şahabeddin'dir.

Söz doktora gelince şair, oyun yazarı Dinçer Sümer’in şiiri anımsanmaz mı hiç?

“doktor ben iyi değilim/ bana iki tertip İzmir yaz/ yüreğim darda bozgundayım/ tütünüm acı tütmekteyim/ çatalkaya’nın dumanı gibi/ bak benzim külbeyaz”

Sanatın, edebiyatın hemen her dalında yazmış, renklerle oynamış, ezgilere yaşam vermiş, yapıtlar üretmiş doktorlarımız vardır. Şiire de can veren doktorlarımız…

Anımsayalım, hem doktor hem de şair olanları: Rıza Tevfik Bölükbaşı, Ceyhun Atuf Kansu, Mustafa Şerif Onaran, İlhan Demiraslan, Muzaffer Hacıhasanoğlu, Halil İbrahim Bahar, Orhan Asena, Hüsrev Hatemi, Onur Şenli, Ahmet Çelikkol, Behçet Aysan, Tuğrul Asi Balkar, Hakan Savlı…

Şiire çalışan, dergilere yazan, kitapları da olan unuttuklarım, aklıma gelmeyen doktor şairler olabilir.

İzmir’de de şiirleri, kişilikleri, adlarıyla bilinen, tanınan, sevilen doktor şairlerimiz bulunduğunu biliyor olmalısınız. Tufan Çolak, Hanifi Bay, Okan Korkmaz, Funda Müftüoğlu’nu da anarak…

Örneğin adını DEM koydukları bir öbek oluşturan doktorların, arada toplanıp bir şairi konuk ettiklerini, şiire yoğunlaştıklarını biliyorum. Kendisi de şiirler yazan, ama açığa çıkarmayan Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Doçent Doktor Korhan Bayram’ın önderliğindeki şiir sever doktor dostları unutabilir miyim hiç?

Geçtiğimiz hafta İzmir Tabip Odası’nda ünlü dört doktor şair Yusuf Alper, Can Ceylan, Coşkun Şimşekli ve Önder Çolakoğlu ne güzel şiirler paylaştılar duygudaşlıkla, evrensel duyarlılıkla.

O akşam doktor şairlerimizin şiirleriyle donandık, çoğaldık.

Hiç hesapta yokken, ortak istekle gecenin sunumunu da ben yaptım! Aktivist doktor Gülden Aykanat’ın güleç çabasını, bana sunduğu doktor yazarların “Bir Demet Öykü”, “Nusret Fişek Sokağı” kitaplarını anmadan geçmem olası değil.

Profesör Yusuf Alper, Ege Üniversitesi’nde psikiyatri uzmanı. Şiirlerinde, insanın bireysel sorunlarını, içsel çatışmalarını, iletişimsizliklerini, hüznünü; toplumsal baskıların, zulmün, savaşın insanı etkileyişini lirik ve özgün anlatımla işleyen bir şair olduğunu da anımsadım elbet.

Profesör Can Ceylan; Ege Ü. Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı. Dört şiir kitabı var. Şiirin dokusuna ışık tutan gizemli, içsel bir taraf olduğuna inanan, öyküsel dizgi ile şiirlerine yansıtmaya çalışan bir şair. Ona göre şiir iç çatışmalardan, hesaplaşmalardan ortaya çıkan duygu, düşünce yüklü bir söz gemisidir. Şiirin anlaşılır, net olması gerektiğini savunur.

Coşkun Şimşekli Alsancak Devlet Hastanesi'nde Kulak Burun Boğaz Uzmanı. Adı gibi coşkulu, derinlikli bir şair. Bulunduğu ortamı öykücükleriyle, fıkralarıyla kırıp geçiren… Kendine özgü şiir sesi, şiir rengi, şiir coşkusu olan…

Önder Çolakoğlu gastroentoroloji uzmanı. “Özgürlük, aydınlık, ekmek, hasret için erken yiten çocukların gözbebeklerine adadığı, memleketin en güzel gözlü çocuklarına söylediği” ilk kitabı Çapak’la, şiir yüklü yazılarıyla dikkat çeken, şiir kamuoyuna kendini kabul ettiren, sevilen bir şair.

Korhan Bayram da şiirleriyle az alkış almadı. Gecede doktor izleyicilerin arasında Bahri Karaduman, Selami Şimşek, Hüseyin Ferhad, Hülya Deniz Ünal, Altay Ömer Erdoğan, Durmuş Taşdemir, Neval Savak, Neda Olsoy gibi şair dostlarımı görmek de gönendirdi beni.

Şiirin güzel doktorları, bir yandan sağlığımıza dokunurken, şiire de ne güzel dokundunuz.

Alkışım size…