Virüs belasıyla uğraşırken yapılan bir hata ile her şeyi berbat ediyoruz.

Apar topar 24 saat sokağa çıkma yasağı ile bir ayda yaptıklarımız 2 saatte boşa gitti.

24 saat sokağa çıkma yasağının sonuçlarına yapılan eleştirileri İçişleri Bakanı kabul etmek zorunda kalarak istifa etti. Ancak bu istifa kabul edilmedi. Merak ediyorum, 12 gün sonra vakalarda artış ne olacak?

Geçmişte Umre ile ilgili bir hata yapılmıştı anımsayın.

Peki bu süreç daha ne kadar devam edecek?

Bu soruyu Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Tevfik Özlü’ye sorduk: "Zaman vermek hoş olmuyor. 2 ile 3 haftalık süreç çok önemli. Evden çıkmayalım. Çin'de 2 ayda düşüş gözlendi. Türkiye o aşamaya gelmedi, yükselme dönemindeyiz. Hızlı artış olduğu görülüyor. Alınan yeni önlemler faydalı olabilir. Uzun süre evde kalmaya hazır olun."

Salgının ne zaman biteceği sorusunu Bilim Kurulu üyesi Profesör Doktor İlhami Çelik’e yönelttik: “Ülkemizde vaka sayısı 10 bini geçti. Salgın muhtemelen Mayıs ayı ortası ya da Haziran ayında bitebilir, salgın henüz tepe noktaya ulaşmadı.”

***

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, devletin yönetilmediğini, savrulduğunu söyledi: “Virüsle mücadelede geç kalındı. Virüs önlemlerine ayrılan para yüzde 2. Çünkü Hazine'de para bitti. Sorun elbette çözülmez. Üstelik virüsle mücadelede muhalefetin görüşü alınmadı. 144 bin iş yerini kapattılar. Kiralarını neden ödemiyorlar? 8 milyon kişi evde oturuyor.”

CHP sözcüsü Faik Öztrak, virüs tedbirlerinin taksit taksit alınmasının süreci uzattığını söyledi. Öztrak çalışmak zorunda olan insanlar sağlık-ekmek arasında seçim yapmak zorunda kaldığını belirtti.

***

Dünyanın önde gelen pandemi uzmanlarından Doktor Dennis Carrol, hiçbir ülke ya da kurum daha kırılgan sağlık sistemine sahip ülkelere destek için öne çıkmadığını belirtti: “Benim en büyük endişem virüsün bu ülkeler üzerindeki etkisi. Son iyimser mesajım şu: Virüsler kendi kendine yayılmaz. Virüsü insan yayar. Bu salgının ne kadar süreceği bize bağlı. Virüsü yaymayı bırakırsak salgın da biter. Ne aşı, ne ilaç. Sihirli değnek biziz. Bu salgını durdurma sorumluluğuna ve gücüne sahibiz. Ama bu kişisel hijyen ve sosyal mesafe kurallarına tam bir taahhüt gerektiriyor. Hasta olduğunuz varsayımıyla hareket ederek virüsü başkalarına yaymaktan kaçınmalısınız.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.