25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı  Uluslararası  Mücadele Günü’ydü. Yıllardır yazmaktan yoruldum ama şiddet bitmiyor.

İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekildiğinden beri kamu görevlilerinin 6284’ün uygulanmasını aksattığını görüyoruz. Kadınlar uzaklaştırma kararına rağmen öldürülüyor. Ağustos ayında 16 yaşındaki Beyza Doğan 35 kere şikayet ettiği Selim Tekin tarafından öldürüldü. Ezgi Zerkin ve Hülya Şellavcı koruma kararına rağmen öldürüldü. Hülya Şellavcı, uzaklaştırma kararına uymayan fail için zorlama hapsi talep etti, zorlama hapsi kararı Hülya’nın ölümünden sonra verildi. Uzaklaştırma kararına rağmen gerekli önlemleri almayan kolluk da, zorlama hapsi kararını vermek için Hülya’nın ölümünü bekleyen hakim de bu ölümden sorumludur, yargılanmalıdır.
İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme hamlesi kadınların hak arayışını azaltmadı. Kadınlar haklarını biliyor, yaşamak için her şeyi yapıyor.

Uzaklaştırma kararı verilen faillerin şiddete cesaret edememesini sağlamak kamu görevlilerinin sorumluluğudur. Kadınlar göz göre göre ihmal sonucu ölürken, ihmali olan yetkililere soruşturma dahi açılmıyor.

Bütünlüklü bir politika sunan İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden imzalanması ve eksiksiz uygulanması şart. Biz çözümü biliyoruz. Yıllardır Türkiye’nin her yerinde, hayatın her alanında mücadele ediyoruz. Görevini yapmayarak kadınların öldürülmesine neden olan her bir yetkiliden öldürülen kadınların hesabını soracağız. Kadın cinayetlerini durduracağız.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen de bir açıklama yaptı:

“Türkiye’de yalnızca 2022 yılında en az 349 kadının öldürüldüğünü biliyoruz. Ne yazık ki hepimiz, ‘acaba ben de öldürülecek miyim’ diye düşünerek yaşıyoruz. Ne yazık ki hepimiz, şiddetin her türlüsünü görüyoruz. Ama katilleri, tecavüzcüleri kimlerin koruduğunu ve desteklediğini de görüyoruz. Her gün  bir kadını kaybettiğimizde öfkemizle birlikte mücadele gücümüz artıyor. Kadınları eşiti olarak görmeyenlere inat, 6284 sayılı Kanun’u da uygulatacağız, İstanbul Sözleşmesi’ni de geri getireceğiz. Çünkü biliyoruz ki bu ülkede ya eşit yaşayacağız ya da hiç yaşamayacağız.”

Bu arada 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde seslerini duyurmak için alanlara çıkan kadınlar, Türkiye’nin birçok bölgesinde alınan yasak kararları doğrultusunda polis engeline takıldı.Gün dolayısıyla  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce“Şiddete Karşı Pedal Çevir”  ve çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenlendi. Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.