Sağlıkçıya Şiddet” çok ciddi boyutlara ulaştı. Her gün 80 sağlıkçı şiddete maruz kalıyor. İzmir Tabip Odası’nca yapılan açıklamada, Beyaz Kod verilerinin 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını gösterdiği belirtilerek sağlıkta şiddetin son bulması çağrısı yapıldı. 

**

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası açıklamasında da pandemide sağlık emekçilerine yönelik şiddetin azalmadığı aksine arttığı belirtildi: “Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2019 yılı sonuna kadar 46 bin 276 kişi tarafından beyaz kod kullanıldı.2020 yılında ise bu sayı 72 bin 158’e çıktı.Sadece pandemi yılı olan 2020'de beyaz kod bildirimi yüzde 56 artmıştır. 2020 yılında pandemide 25 bin 882 daha fazla beyaz kod bildirimi yapılmıştır.”

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak sağlık sisteminin ağır sonuçları sebebiyle son 20 yılda 10 doktorun öldürüldüğünü belirtti: “Sorunları gidermek siyasi iktidarın sorumluluğundadır. Ancak sağlıkta şiddetin azalmasını sağlamak yerine; şiddet sarmalını besleyecek, büyütecek bir tutumda ısrarcı olunmuştur. Hekimler çözümü istifa etmekte, emekli olmakta, hatta ülke değiştirmekte aramaktadırlar.”

**

TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut da sağlıkta şiddetin şu andaki uygulamaya göre, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na göre tutuklama gerektirdiğini ancak bunun savcılar tarafından gözardı edildiğini söyledi. Bu arada Anayasa Mahkemesi de ilginç bir karar aldı. Hekime şiddet davalarında ceza artırımının yarı oranda artırılmasının doğru olduğuna karar verdi.

Kanun koyucu sağlık çalışanlarına karşı işlenen suçlarda son yıllarda artış olduğunu değerlendirerek, itiraz konusu nitelikteki suçların işlenmesini önlemek amacıyla düzenlendiği açık olup, bu amaçla öngörülen farklı muamelenin makul ve nesnel bir temele dayanmadığı söylenemez.

AYM, kuralların öngördüğü yarı oranındaki ceza artırımının ölçüsüz yönünün olmadığını kaydederek, bu kuralların Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine aykırı olmadığını bildirdi.

Hekimler ne yapsın?

Yurt dışını tercih eden doktorların sayısı ise her geçen gün artıyor. Öyle ki 2012’de bir yıl içinde 59 doktor yurt dışına gitmeyi ve orada çalışmayı tercih ederken 2021’de bu sayı bin 405’e çıktı.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.