Güzel bir rastlantı; 15 Haziran 2016 Çarşamba günü 9 Eylül Gazetemizde yazmaya başladığımda yazımın başlığı “İlk yazı, ilk merhaba”ydı. Bugün yine 15 Haziran Çarşamba. Altı yıl sonra yine aynı güne denk gelen, ama yılı 2022 olan tarihte yeni bir yazımla buluşuyorum okur dostlarımla.

***

Altı yıl her Çarşamba günü köşemde sanata, yazına, kültüre, kitaba ilişkin yazmaya çalışıyorum. Bu yazma eylemimi de aralıksız bugüne değin sürdürdüm. Sağlığım elverdikçe, ellerim tuşlara basma gücünü buldukça da sürdüreceğim. Her hafta yazımı hazırlarken yine heyecanlanırım, bilgisayarımın tuşlarında 3000 tıklık (!) yazı sınırıma uymaya çalışırım. Yazımın çıktığı her çarşamba sabah erkenden de gazetemi alırım. Aynı gün sanal ortamdan da yazılarımı dostlarımla paylaşırım. Yazıyla, sözle gelen beğeni ve yorumlar elbette gönendirir beni. Kalbime koyarım.

Evet bu yıl 6'ncı yılımı sürüyorum 9 Eylül’deki köşemde. Aynı heyecanla, hevesle, özenle, ilgiyle, beğeniyle, şenlikle…

Kuşkusuz gazete yazılarının ömrü bir günlüktür. Ertesi gün unutulur. Aradan zaman geçtikçe anılmaz bile nice haber, yazı.

Bazı dostlarım bu yazılarımı bir kitapta toplamam için bana itici güç oldular. Yaşarken bunu da yapmam gerektiğine inandım. Önce İzmir’deki sanat, yazın, kitap, kültür yaşamına dair yazılarımdan bir seçki yapmayı düşündüm.

***

Kitabın adını Sina Akyol, Selami Şimşek, Coşkun Şimşekli, Atila Er, Bekir Yurdakul, Lokman Kurucu’yla da görüşerek, benim de içimden geçen “Sevgiyle İzmir, Yazıyla İzmir” koydum. 1977’den 2022’ye değin geçen 45 yıllık İzmir yaşamı, sevgisi, sevinci, hüznü, heyecanı, telaşı, şiiri, yazısı, kitapları… İzmirli Sevgi’yle 43 yıllık evliliği, çocukları Senem ve Okan’ın İzmir’de dünyaya gelişleri… Eh o zaman kitap da sevgiyle buluşmaz mı?

***

Sevgiyle İzmir, Yazıyla İzmir” (*) kitabıma bir kardeş kitap daha eklendi: “Şiirgiller”.

Bir yazar, şair için yeni çıkan her kitap heyecandır, erinç ve gönenç kaynağıdır, bitimsiz sevgidir. Sayfaları çevirdikçe İzmir’de yaşayan nice yazın emekçisi dostlarımla yeniden buluşmuş gibi duyumsuyorum kendimi. Kitaplar, etkinlikler, dost buluşmalar, anımsamalar, anmalar…

Bu yazılarım gazetenin sayfalarında kalırsa unutulurlar dedim, İzmir’e, İzmirli şair ve yazarlara ilişkin olanları kitapla belgeleyeyim istedim. Okunursa, kabul görürse, sevilirse gönlüm, yüreğim, ruhum da hep mutlu olur.

Eski dostlarla buluşmak…

Hiç üşenmeden kalkıp geldim Balıklıova Gerence’den, Uluslarası Basın Merkezi’nin açılışına. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı sevgili Dilek Gappi’nin çağrısına katılmamak olası mıydı?

Ne çok dostla karşılaştım eski Havagazı Fabrikası’nın o geniş avlusunda. Habere koşturduğumuz gençlik dostlarımızla o günleri andık, söyleştik. Biçimden biçime girmişiz! Saçların, sakalların beyazlığını, alınların kırışıklığını anlatmama gerek var mı?

Yine de yüzler güleçti. Ayaktaydık. Yazma eylemini sürdürüyorduk.

Duygu yokuşlarını tırmandım…

'ŞİİRİ ÖZLÜYORUM'

Yayın yaşamına Ağustos 2003’te Avanos’ta başlayan Fuat Çiftçi yönetimindeki “Şiiri Özlüyorum” Dergisi Mayıs-Haziran 2022 sayısıyla 19. yılını sürdürüyor. Derginin dosya konusu 19 Şubat 2022’de yitirdiğimiz Sina Akyol. 16 sayfalık bölümde Atila Er, Hakan Cem, Coşkun Şimşekli, Orhan Baykal, Gülşen Ersan, Oğuz Tümbaş yazılarıyla Sina Akyol’u yazmışlar.

Yıllardır İzmir’de Yakın ve Pan kitabevlerine de gelen dergiyi, bu kez okurları bulamadıklarından yakınıyorlardı! Benden söylemesi…

(*) “Sevgiyle İzmir, Yazıyla İzmir” Oğuz Tümbaş’ın gazete yazılarından seçki, Klaros Y. Mart 2022, 230 sayfa