Şiir, öykü, roman, deneme, inceleme, araştırma, gezi…

Her alanda yazılmış kitaplara imza atanlara, emek verenlere saygı duymamak olası mı? Onlar değerlimdir benim.

Emeğin, sevginin, paylaşmanın ayrıcalığını, değerini taşırlar. Yazmak yaşamı varsıllaştıran bir olgu. Bir şairin, yazarın ereği okuruna yazının, şiirin gücüyle ulaşmak, duygularını, bilgilerini, düşüncelerini paylaşmaktır.

İmzalı kitapları önemserim. Duygunun, gönüldeşliğin, sevginin, dostluğun anlatımını taşırlar bize.

Yıllardır ıslak imzalarıyla, güzel sözleriyle bana kitap gönderen dostların kitapları bir başka tatla kitaplığımda yer alırlar. Yaşamım boyu onlar benimle olacaklar elbette.

Gerek imza günlerinde gerekse bir dosta gönderilen kitapta el yazılı “sunu” da farklı bir duygu yaşatır bende.

Yıllar önce Adam Sanat Dergisi’nde (Mart 20, Sayı.172) Mehmet Ergün “Okurunum Ey Yazar!” başlıklı yazısında imza günlerinin doğasına dokunup şunları da yazmıştı: “Bir ilişkiye gönderme yapan ve gönderme yaptığı ilişkiyi yansıtan ‘söz’dür sunu. İlişkinin niteliği değil, varlığı önemli burada. Hem ‘sunulan’ hem de ‘sunan’ açısından. Andaç değeri taşır.”

***

Durumum, koşullarım elverdiğince imza günlerine katılmaya çalışırım, yakın dururum onlara. Geçen hafta şiirin çalışkan emekçisi Mehmet Sadık Kırımlı’yla bir imza etkinliğimiz vardı Alsancak Yakın Kitabevi’nde.

Pagos Yayınları’nın düzenlediği bu sıcak buluşmaya şiirin can dostları katıldı: Atila Er, Yunus Bekir Yurdakul, Yaşar Ürük, Cevdet Yüceer, Osman Akbaşak, Seval Arslan, Gülşen Ersan, Ümit Yaşar Işıkhan, Orhan Baykal, Hakan Cevher, Özge Sönmez, Gülçin Sahilli, Fatma Şahin Gündoğan, Fatma Rençber Çiftçi, Yasemin Akdemir, Gülçin Kaydı Yıldıran, Almila Tuncer, Mehmet Yavuz, Seviye Esmeray, Nurdan Aladağ, Nurgül Ekeke, Sevil Özatalar…

Biliyorum daha bir çok tanıdık, dost, sanal ortam arkadaşlarım da katılamadılar. Olsun, gönülleri de bizimleydi elbette.

İmza günü ertesinde şair dostum Özge Sönmez sanal ortamda şu sözlerle düşüncelerini paylaşmıştı: “İmza günlerini bu sıkıntılı ortamda bir oksijen takviyesi olarak da düşünebiliriz. Salgının ayrı düşürdüğü nice güzel dostu görmek, maskeli de olsa kucaklaşmak, sohbet etmek o kadar iyi geldi ki. Sevgi reçetesine imza attık hepimiz.”

Ben de Özge’nin paylaşımından hemen “sevgi reçetesine imza atmak” sözünü cımbızlayıp başlığıma taşıdım.

Şunu özellikle eklemek isterim. Birlikte imza gününe katıldığımız 87 yaşındaki şair-yazar Sadık Kırımlı’nın hâlâ yazıyor, üretiyor olması, yeni çıkan Söz Arası yazılar kitabını imzalarken yaşadığı mutluluk beni çok duygulandırdı. Şimdi toplu şiirlerine hazırlandığının da muştusunu verdi. İşte yazının, şiirin, yaşama sevincini gücü…

VEFANIN ADRESİNDE GÜLSEREN ENGİN

Öykü, roman, gezi, çocuk kitapları… Hepsi Gülseren Engin…Bugün İzmir’de onun günü.

Vefa İstasyonu öbeği dokuz yıldan bu yana sanata, yazına, kültüre emek vermiş değerlerimizi, yaşarken unutturmamak adına bu buluşmaya imza atıyor.

Bugün 38 buluşmaya yazınımızın değerlerinden Gülseren Engin’i konuk ediyor Karşıyaka Çarşı Kültür Merkezi’nde.

Raşel Rakella Asla, Zübeyde Seven Turan Engin’i anlatacaklar. Buket Başaran Akkaya, Feride Cihan Göktepe tanık seslenişlerle okurlarını esenleyecekler.

Genel sunum Yunus Bekir Yurdakul’dan. Oturumu çalışkan, üretken yazın emekçisi dostum Bahri Karaduman yönetecek. Görsel ve kurgusal çalışmalarda Ferhat İşlek ve Osman Akbaşak unutulur mu hiç?

Saat 18’de başlayacak etkinlikte Nar-i Güman, Şebnem-Orhan da müzikleriyle katılımcılara duygu yüklü anlar yaşatacaklar.