Her hafta virüs yazılır mı demeyin. Yazılır, önemli bir sorun çünkü. Salgın kontrol altına alınmaya çalışılıyor, ama bazı bölgelerde aldı başını gidiyor. Şakası yok bu işin. Korona virüs salgınında vaka sayısı dünyada 26 milyonu aştı. 200’den fazla ülkede 8 ayın sonunda 867 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Ülkemiz vaka sıralamasında 18, can kaybında ise 22’nci sırada. Uzmanlar bulaşlı hasta sayısının 3 bin olduğunu belirtiyor.

***

İyi de biz ne yapıyoruz ?

Temizlik, maske ve sosyal mesafe çok önemli.T oplu ulaşımda “yeşil koltuk uygulaması” ile yeşil renkle işaretlenmiş koltuklara oturuluyor. Karar uyarınca, yolcuların yanlarındaki koltuklar boş kalacak. Dörtlü koltuklara ise çapraz oturuyorsunuz. Gelelim uygulamaya. Sosyal mesafe yok. Özellikle otobüslerin çoğunda yeşil işaret yok. Dörtlü koltuklara çapraz 2 kişi kuralı unutulmuş. Ama en önemlisi yasak olmasına karşın 2’li koltuklara 2 kişi oturuyor.

Gelelim maskeye. Yollarda restoranlarda maskesiz yemek yiyenler, burnu açıkta maske takanlar, maskesiz dolaşanlar o kadar çok ki. Maskenin  ortalama fiyatı 1 lira. Eczanelerde ise 25 ve 30 liraya bile satılan maske var. Sordum çok garantili ürünlermiş. Uzmanlar maskelerin büyük çoğunluğunun standartların altında olduğunu  belirtiliyor. Hatta vaka sayısındaki artış nedeninin sahte maskeler olduğu dile getiriliyor.

***

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüs salgının yayılma hızının kontrol altına alınmaya başladığını duyurmasına karşın Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye’yi vakaların artış hızı gösterdiği ülkeler arasında saydı. Türk Tabipleri Birliği, Sağlık Bakanı Koca’nın açıkladığının aksine salgının gerçek boyutlarının ortaya konamadığını düşünüyor: “Sağlık Bakanlığı'nın kamuoyunu salgın hastalığın gerçek boyutu, bulaşma yolları, tanısı, tedavisi, korunma yöntemleri hakkında doğru ve zamanında bilgilendirmesi yaşamsal önem taşımaktadır. Salgın yönetimi panik ortamı yaratmadan ama olayın ciddiyetini doğru bilgilendirmeyle aktarmayı gerektirir. Vakaların saptanması ve salgının gerçek boyutunun ortaya konması gerekir. Salgın sürecinin kontrol altında tutulabilmesi için güvenilir ve nitelikli bir aktif sürveyans sisteminin kurulması önemlidir. Sonuç olarak bugün yaşamakta olduğumuz salgın, dünyayı “küresel köy” olarak tanımlayan neo-liberal politikaların ve sağlık sisteminin çöktüğünü, kamucu sağlık politikalarının bir lüks değil, temel insan hakkı olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

Kovid-19 için aralarında Türkiye'nin de olduğu ondan fazla ülkede toplam 176 aşı çalışması devam ediyor. Umarım kısa sürede sonuca ulaşılır. Virüssüz günler dileği ile..

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.