Bu seçimlere Türkiye'nin kader seçimi diyebiliriz.Sonuçları itibariyle her alanda radikal değişimlerinde beraberinde getirecektir.

Kimin elinin kimin cebinde olduğu bilinmeyen seçim öncesi seçmen, partilerin kimliklerini kaybetmelerinden, hedef ve vizyonlarını ön plana çıkarmamalarından, bir AT PAZARLIĞINA dönüşen belediye paylaşımlarından memnun değil. Kime,ne için oy vereceğinin yanıtını aramaktadır.

Oy oranı korkusu tüm partileri sarmıştır.1989 yerel seçimlere birinci parti olarak giren Turgut Özal ve partisi ANAP'ın durumuna düşmemek için Erdoğan kendi kişiliğini ön plana çıkararak olası bir hezimeti önleme gayreti içine girmiştir.

Sonuçların açıklanması ittifaklarda yer alan partilerin oy oranlarını belirleyemeyecek, kim birinci parti sorusunun yanıtı kazanılan belediye başkanlıklarına göre belirlenecektir. Sonuçlarla partilerin varlığı ve yokluğu da tartışmaya açılacaktır.

Seçim sonuçlarını etkileyecek faktörleri şöyle sıralamak mümkün.

Saadet Partisi ve HDP' nin oyları.

Hayat pahalılığı,

İşsizlik,

Geçim sıkıntısı,

Adalet,

Özgürlük,

Gerçek demokrasi arayışları,

Kadınlar,

Gençlerin gelecek beklentileri.

Seçim sonuçları ile Türkiye yeni ufuklara yelken açacak gibi görünüyor. Tabi seçmenin partisini arayarak oyunu kullanacağı seçim sonuçları bir başka kaosu beraberinde getirmezse.