Ekonomi alarm veriyor.Seçim geçimi unutturdu.

Neden mi ?Alınan önlemlere karşın mart ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 14, yoksulluk sınırı 6 bin 561 TL oldu.Özellikle sebze fiyatlarındaki artış bu ay da devam etti.

Bu arada Tüketici Güven Endeksi de 15 yıllık geçmişinin en dip düzeyini gördü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 17 yıldır yoksulluğun devam ettiğini söyledi;

“Vatandaş borç batağında.Tüketici kredisi ya da kredi kartı borcu, tüketici kredisi bankadan çekiyor veya kredi kartından borç almış, kaç lira biliyor musunuz? 518 milyar lira, 518 katrilyon eski parayla.İç borç miktarı 653 milyar lira, eski parayla iç borç miktarı 653 katrilyon lira. Dış borç 557 milyar lira, eski parayla 557 katrilyon lira.Son bir yılda 1 milyon 376 bin kişi işsiz kaldı. Açlık sınırı ne? 2 bin 124 lira.Asgari ücret ne kadar? 2 bin 20 lira.Sadece İstanbul’da 1 milyonu aşkın hanenin ya elektriği,suyu ya doğalgazı kesik.Bayrama gireceğiz Bir babaya gelecek çocuğu elini öpecek, dedesinin elini öpecek, harçlık verecek bayram harçlığı. Bayram harçlığı verecek para bile bulamayacak”

İyi Parti Genel Başkan Yardımcı ve Merkez Bankası Başkanlarından DurmuşYılmaz da kriz yok demenin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Ekonomistlerin görüşlerine bakalım;

Profesör Hurşit Güneş siyasi belirsizlikle birlikte dövizde yükseliş ve uluslararası ilişkilerde yaşanan sorunların Tüketici Güven Endeksi’ni olumsuz etkilediğini söyledi.

Siyasi psikoloji ve oy verme davranışları uzmanı Nezih Onur Kuru da geçen ay beklenenin çok üstünde bir şekilde pozitife düşen Tüketici Eğilim Endeksi’nin mayıs ayında hızla kötüleşmesini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Seçimi’nin yenilenmesine bağladı.

Ekonomist Cüneyt Akman da bir önceki çeyreğe göre artıştan başarı hikayesi çıkarmanın züğürt tesellisi olacağını ve dipten dönülmediğini söyledi.

Altınbaş Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Hayri Kozanoğlu ise kamu kaynaklı büyümenin sürdürülebilir olmadığına dikkat çekerek kişi başına düşen mili gelirin 2013 yılında 12 bin 480 dolar iken 9 bin 420 dolara gerilediğini ve bunun çok çarpıcı olduğunu vurguladı.

Tüm dostların bayramını kutluyorum.Umudumuzu yitirmiyoruz,çünkü her şey daha güzel olacak.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.