Dünya basın endeksi sıralamasında 180 ülke içinde 154’üncü sırada yer alan Türkiye Çin'den sonra en çok tutuklu gazetecinin bulunduğu ikinci ülke oldu.

Halk TV ve Tele1’in başına gelenler ortada. Sadece onlar mı? 18 haber sitesi erişime kapatıldı, bir haber için 273 internet bağlantısı engellendi. RTÜK, bir televizyonun yayınını durdurdu; üç televizyon ve bir radyoya üst sınırdan para cezalarının yanı sıra 14 program için durdurma cezası verdi.
***
Çağdaş Gazeteciler Derneği basın özgürlüğü ile ilgili açıklama yaptı: “Basın ve ifade özgürlüğü; bireyin fikir beyan etmesi ve bilgi edinebilmesinin, kamusal çıkar çerçevesinde halkın doğruları öğrenebilmesinin, tüm toplumda geniş bir denetimin mümkün olmasının ve dolayısıyla eşit bireyler olarak birlikte yaşayabilmemizin temeli, teminatıdır.Tam tersi bir düzen; çatışmalar, savaşlar, salgınlar ve ekonomik eşitsizliklere dayalı bir dünya yaratmak isteyenlerin, özgür düşünceyi, bağımsız ve özgür basını hedef almaları da bu yüzdendir. Basının üzerinde hâkimiyet kurarak, halkın gören gözünü bağlayan, konuşan dilini susturan, duyan kulağını kapatanların; halk adına üstlenilen denetleme ve gözcülük görevini engelleyenlerin tek muradı, kurdukları sömürü düzeninin sürmesidir.”
***
Türkiye internet özgürlüğü de düzenleme kıskacında. Uzmanlara göre, sosyal ağ sağlayıcılarına ilişkin getirilecek düzenleme, Türkiye’de erişim engelleme kararlarını ve sansürü artıracak. Düzenlemeye uymayan platformlar ise VPN ile bile kullanılamaz hale gelecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya mecralarının tamamen kaldırılmasını, kontrol edilmesini istediklerini belirtmişti. Yeni düzenleme, sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye'de hukuki ve mali temsilci bulundurma zorunluluğu getiriyor. Temsilci belirlemeyen sosyal ağ sağlayıcılarının internet trafiği, bant genişliğinin yüzde 95 oranında daraltılabilecek. Ağ sağlayıcılar, Türkiye'den içeriklerle ilgili yapılan başvurulara 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olurken kullanıcıların verilerini Türkiye'de tutmak zorunda olacak. Aksi takdirde cezai yaptırım uygulanacak.
***
Bu yaptırımlar ne anlama geliyor?

Profesör Yaman Akdeniz sosyal ağ sağlayıcıları istenen şartlara uysa da uymasa da Türkiye’de internet özgürlüğünün olumsuz etkileneceğini söyledi: “Eğer sosyal medya ağları Türkiye'de ofis açarlarsa Türk yargısının bir uzun kolu olarak bir parçası haline gelecekler ve şu anda uygulamadıkları bütün erişime engelleme kararlarını uygulamak durumunda kalacaklar.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.