Televizyonlar, gazeteler, dergiler, sanal ortam paylaşımları… Hepsinin ortak konusu korona… Hepimiz koronayak olduk vallahi!

Sevdiklerimizle, dostlarımızla yüz yüze gelemiyoruz, söyleşemiyoruz.

İyi ki kitaplarımız, telefonumuz, bilgisayarımız, bilgisunarımız var… Yakınımızdaki, uzağımızdaki dostlarla sesli, görsel buluşmalar sağlayabiliyoruz.

Çoğumuzun yaptığı gibi ben de odalar, balkonlar arası dolaşmalarla durağanlığımı atmaya çalışıyorum. Camla kaplı, kitaplı balkon odamda geçiyor günüm. Baharın şirinliğine, coşkusuna oturduğumuz sitenin bahçesindeki ağaçlar, yapraklar, çiçeklerle varmaya çalışıyorum.

***

Kitaplar, dergiler, karalanan kâğıtlar, dosyalar olmazsa olmazlarım… Okunacak ne çok kitap varmış meğer raflarımda, diye hepsini esenliyorum.

Telefonum çalınca şair, yazar dostlarımın sesleriyle göneniyorum; Ankara’dan, Karabük’ten, Gaziantep’ten, Almanya’dan, İstanbul’dan, İzmit’ten, Balıkesir’den, Edremit’ten, Aksaray’dan… Eksik olmasınlar.

Şair dostum Sina Akyol, “Şu günlerde bol bol şiir dosyası okuyorum, Arkadaş Z.Özger şiir ödülleri için gelen ürünleri değerlendiriyorum” diyor.

Eğitimci, yazar dostum Bahri Karaduman da sağ mıyız, sağlam mıyız diye aradı geçen gün. Çiğli Belediyesi’nin bu yıl ilkini vereceği Fakir Baykurt Roman Ödüllerinin Seçici Kurulu’nda yer alan Karaduman, harıl harıl dosya okuyormuş.

Eleştirmen dostum Mehmet Yaşar Bilen“Koronanın tek kazanımı okumak… Felsefe, estetik üzerine yazılmış eski kitapları yeniden okuyorum” diyor.

Mehmet Sadık Kırımlıağabeyim şiirin içinde hep. Biri şiir diğeri yazılar olmak üzere iki dosyasının basıma hazır olduğunu söylüyor. Koronalı günler geçer geçmez onları yayımlayacakmış.

***

Üçüncü şiir kitabı “Gökyüzü Açık Kalsın”ı yeni yayımlayan şair dostum, eczacı Selami Şimşekkoronalı günlere daha yakından tanık oluyor. Görevi gereği eczaneden ayrılamıyor. Zamanı iyi kullanıp okumaya çalıştığını da biliyorum.

Ankara’da yaşayan eski dostlarımdan yazar, ressam, Avukat Ünsal Piroğlu’yla da görüştük. Okumayı aksatmadığını, yazdığını söylüyordu. Koronalı günlerden sağlam çıkalım bir öykü, bir anı kitabı çıkaracağım diyor. Söz aldım.

Sık sık arayan dostlarımdan biri de şair Atila Er. “Giderim Giderim Yalnızlık dedi, şiir kitabı çıkardı. “Şimdi evde yalnızlığındasın, istediğin oldu” diye takılıyorum.

Yunus Bekir Yurdakul bir yandan İzgazete’deki Kitap Adası’nı yayına hazırlarken, bir yandan da yeni dosyalarına çalışıyor. Editörlüğünü yaptığı kitaplara da zaman ayırıyor elbette.

İzmir’de 15 yıldan bu yana yayımlanan Ege Sanat Dergisinin kurucusu ve sorumlusu Nejla Uyanık Bilgilioğlu ve Ahmet Nihat Yıldız, yayın yaşamına yeni başlayan Pagos Yayınları’nın ilk ürünlerini okurların beğenisine sundu.

Bilgisunar aracılığıyla satışta olan kitaplar: Bedri Karayağmurlar’ın Sanat Yazıları, Hülya Soyşekerci’nin Aynadaki Ayna, Alpaslan Bilen’in Öldürmeyen Yemekler Kitabı, Yunus Bekir Yurdakul’un Üçüncü Mekân Esintileri, Murat Şahin’in Soluğundan Öptüm Seni, Banu Bilen Doğan’ın Yolda Giderken...Sahi benim “Şiir Yolcusu Kalmasın” kitabım da Pagos’tan çıktı, henüz kucaklaşamadık korona yüzünden!

Şiir zinciri

Nasıl başladı, kim başlattı bilmiyorum; ama facebook sürdürümcüsü şairler koronalı günlerde oluşturdukları şiir zinciriyle bol bol şiir paylaşıyorlar.

Bu arada sosyal medyayı sanat, yazın adına yararlı biçimde kullanan Osman Nuri Aydın da şiir zinciri oluşturan şairlerden bir seçme yapmış. Adını da “Karantina Günlerinde Şiir” olarak belirlemiş. Olanak bulursa böyle bir seçkiyi yayımlamayı düşünüyormuş. Kolay gelsin diyelim.

Koronasız kalalım; ama şiirsiz kalmayalım!