Murat Ağırel, son dönemin araştırmacı yazarlarından. Halen Medya Siyaset, ODATV ve Yeniçağ’da makaleleri yayınlanmakta. 'Şaki' de Ağırel’in Sayıştay belgelerinin yayınlandığı raflarda da yerini alan kitabının ismi. Mine G.Kırıkkanat’ın ifadesiyle; “tepeden tırnağa yağmalanan, talan edilen bir ülkenin anatomisini” resmi raporlarla aktarıyor. Kırıkkanat’a göre; 'Şaki' mahkemelerde bir gün iddianame olarak okunabilir!

***

Kitabın önsözünü Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu yazmış. Kanadoğlu kitabın; “derin bir araştırma ve değerlendirme ürünü” olduğunu kaydederek ekliyor; “Yolsuzluklarla beslenen bir soygun düzeninin nasıl oluştuğunu ve yürütüldüğünü örneklerle ve tüm açıklığıyla sergilediği için kendisini candan kutluyorum. Bu eser, yolsuzluklarla mücadelede topluma rehber olacaktır. Türkiye, er geç yolsuzluklardan arındırılmış huzur, güven ve gönenç veren çağdaş demokrasiye mutlaka ulaşacaktır!”

Arka kapakta ise Usta Haberci Dündar, “son dönemde kamu kurumlarındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili yazılmış en kapsamlı çalışma” olarak değerlendiriyor Şaki’yi… Yazar Ümit Zileli, “Şaki: Korumalı devlet soygunu”, Av.Celal Ülgen “talan düzenini anlattığını”, Dr.Ceyhun İrgil “tarihe düşülmüş notlar” ve Gazeteci Zafer Arapkirli de “vatandaştan çıkan ve katrilyonlara ulaşan her kuruşun nasıl har vurup harman savrulduğunu” yazmış.

***

182 sayfalık kitabı, son dönemde Türkiye’nin konuştuğu yolsuzluk iddialarını, devletin en üst organının hazırladığı denetleme raporlarına dayanarak-ağır teknik bilgileri de anlaşılır bir şekile getirerek- yazmış Murat Ağırel. Akıl almaz rakamların nasıl harcandığı -ilk kez-açıklamış. Kitapta, belediyelerden, İl Özel İdarelere kadar birçok devlet kurumunun kaynaklarının iç edildiği Sayıştay raporlarıyla belgelenmiş. Şirketlerle belediyeler arasındaki ilişkiler, iş adamı ve iktidar ilişkileri ortaya konmuş. Okuyanların her sayfasında başka bir gerçekle karşılaşacağı haksızlıkları gün yüzüne çıkarmaya çalışmış, ilk kez duyacağımız ihale oyunları açıklanmış ‘’Şaki’’de! Kitapta, iktidara yakın isimlere nasıl para akıtıldığı ve bir kaymak tabaka yaratıldığı iddialarına da yer verilmiş.

***

Yazıya Murat Ağırel’in 'Sonsöz'ünü de alıntılayalım: “Türkiye’de ekonominin sarsılmasıyla usulsüzlüğün artmasının en önemli nedeni, rant merkezli ekonomik büyüme politikalarıdır. Süreçte kaynak dağıtım yöntemleri ve mekanizmaları merkezileşmiş, kişiselleşmiş ve en önemlisi de keyfileşmiştir (…) Devlet yönetiminde liyakat ilkesi çökmüştür. Bu ilkenin yerini partizan ve yakınları korumaya dayalı patronaj sistemi almıştır. Siyasi ve ekonomik güç, siyasi ve ekonomik elitler, kamusal ve özel çıkarlar iç içe geçmiş. Sonuç olarak Türkiye’nin doğal ve kamusal kaynakları öncelikle iktidar elitlerini zenginleştirmek için tahsis ediliyor!”

***

Din referanslı ayrıştırıcı politikalar… Yolsuzluk talan yoksulluk, suiistimal... Devlet kesesinden israf… Güzel Türkiye’nin kaderi olmamalı! Şaki, günümüzün “çoklu tek sesli” medyasında yer alması olanaksız gerçekleri gözümüze sokmuş adeta. Bir başucu kitabı adayı; devamının gelmesi de olası!..