“Şiirin yaşı yoktur. Ha bin yıl önce yazılmış olsun, ha bugün!.. Şiir eskimez. Eskimişse şiir değildir. Geçmişin, çağımızın, hatta geleceğin şairleri bizimdir, hepimizindir, bugünün yarının, kuşaklarındır.”

Bu sözler Oktay Akbal’ın 'Şairlere Ölüm Yok' kitabından (Özgür Y. 1994).

Yaşamımızda yer eden, gönlümüzü, yüreğimizi, duygularımızı dalgalandıran, coşturan, izler bırakan şairleri andıkça, Oktay Akbal’ın bu sözü usuma gelir hep.

Onun için nice değerli, önemli şairlerimizin unutulmasını içime sindiremem. Bu kadar kolay unutmamalıyız onları. Şimdi yaşamda olmayan değerli şairler adına konan ödülleri de bu bağlamda önemserim.

Adına ödül verilen üç şiir ödülünden, bir de öykü kitabından söz etmek istiyorum bugün.

RÜŞTÜ ONUR ŞİİR ÖDÜLÜ

Devrek’te 17 yıldır İbrahim Tığ yönetiminde yayımlanan Şehir Dergisi’ni ilgiyle izlerim. Gazeteci, şair, yazar İbrahim Tığ yıllardır gazetesiyle, dergisiyle çok genç yaşta yitirdiğimiz şair Rüştü Onur’un adını yaşatmak, gelecek kuşaklarla da buluşturmak için de uğraş verir. Yayımladığı kitapları unutmak olası değildir.

Bu kez Devrek Belediyesi, Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği ve Şehir Dergisi ile birlikte “Rüştü Onur Şiir Ödülü”nü başlatıyor.

“Türk yazınına katkı sağlamak, yeni şiir ve adlar kazandırmak” amacıyla başlatılan yarışmada “ödüle aday olan yapıtların çağdaş bir dünya görüşüne, şiirin gerektirdiği estetik ve dil bilincine “ sahip olmaları ölçüt olarak saptanmış.

Habere çok sevindim. Seçiciler Kurulu’nda Mehmet Yaşar Bilen, Halil İbrahim Özcan, Ayten Mutlu, Hüseyin Alemdar ve İbrahim Tığ’ın yer aldığı yarışmaya 1 Ocak 2020 - 1 Temmuz 2021 tarihleri arasında yayımlanan kitaplar ve yayımlanmaya hazır dosyalar katılabiliyor.

Ödül başvuruları 19 Nisan’da başladı, 1 Ağustos 2021’e değin de sürecek.

KEMAL ÖZER ADINI YAŞATMAK

2009 yılında yitirdiğimiz toplumcu gerçekçi şiirin ustası Kemal Özer adına Özer ailesi ve Klaros Yayınları’nca şiir yarışma düzenlendi.

Tanımaktan, dost olmaktan onur duyduğum Kemal Özer adına düzenlenen bu ödülün uzun ömürlü olmasını dilerim.

Yarışmanın seçici kurulunda Veysel Çolak, Yusuf Alper, Lokman Kurucu, Volkan Hacıoğlu ve şairin ailesi adına Simge Özer yer alıyor.

Son katılım tarihinin 30 Nisan 2021 olarak belirtilen yarışmaya umarım Kemal Özer adına yaraşacak toplumcu, toplumcu gerçekçi şiirler damgasını vursun.

ARKADAŞ Z. ÖZGER ÖDÜLLERİ

Mayıs Yayınları İzmirlidir. Suat Çelebi’nin özverili çalışmalarıyla 26 yıldır genç yaşta yitirdiğimiz şair Arkadaş Z.Özger adını ödüllerle taçlandırıyor.

Bu yılda Sina Akyol, Orhan Alkaya, Gökhan Arslan, Suat Çelebi ve Beste Naz Karaca’dan oluşan seçici kurul, yaptığı değerlendirme sonucunda ödülün ''Yarası Olan'' adlı dosyasıyla Mustafa Torun 'a verilmesine karar verdi.

Seçici Kurul, ödül alan dosyaların yanı sıra; Hüseyin Akcan, Mutlu Merve Başkaya, Onur Güzeldiyar, Ozan R. Kartal, A. Gülfem Özer, Yunus Emre Öksüz, Hakan Temiz, Anıl Fırat Tosun ve Fatma Yeşil’in adlarının anılmasını da kararlaştırdı.

İBRAHİM TIĞ’DAN 'GEÇEK' ÖYKÜLERİ

İbrahim Tığ adını Rüştü Onur ödülü nedeniyle yukarıda anmıştım. Şiirleriyle tanınan İbrahim Tığ’ın nicedir kitaplığımda bana gülümseyen Geçek’ten de kısaca söz etmeden geçmem olası değil.

25 öykünün yer aldığı Geçek (Artshop Y.Kasım 2020), gündelik yaşamda karşılaştığımız insan odaklı öyküleriyle, üstelik bir şairin sıcak şiir diliyle kucaklıyor bizi.

Tığ, ne de olsa değerli eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen’in Devrek’ten öğrencisi. Verimli, başarılı çalışmalarını alkışlıyorum.