Yerli aşı çalışmalarında bir aşı daha insan deneylerine başlamaya hazırlanıyor. Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nin güçlerini birleştirdi aşı şu anda insan deneyleri için gün sayıyor. 

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi'nin geliştirdiği aşının hayvan deneyimleri tamamlandı.

Ekip Nisan ayından bu yana Covid -19 a virüs benzeri parçacık temelli aşı üzerinde çalışıyor. Hayvan deneylerinde yüksek düzeyde antikor oluştuğu tespit edildi.  Araştırma ekibinin hedefi yıl sonuna kadar faz çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'yi yerli aşıya kavuşturmak. 

Türkiye genelinde 17 aşı çalışması yürütülüyor. Faz 2 aşamasına yani insan deneyimlerinin ikinci adımına geçen tek proje Erciyes Üniversitesi'ne ait. Ege Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi'nde ise Faz 1 çalışmaları devam ediyor. 

Araştırma ekibinden görevli kişi,

" 8 mart itibariyle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna (TİTCK)  başvurmuş durumdayız. Şu anda Faz 1 çalışması için kurumdan onay bekliyoruz onay alırsak da Faz 1 çalışmalarına ay sonuna kadar başlayabiliriz.  VLP aşımızı hayvanlarda değişik dozlarda denedik bütün denediğimiz aşıların yüzde yüz zero pozitif olduğunu ve yüksek düzeyde antikor oluşturduğunu gördük.

Faz 1'e geçmeden önce tekrarlı doz tokside çalışmalarının yapılması gerekiyor. Ara raporunda şu an için güvenli olduğunu raporladılar. 

42 günde ara sonuçlarını alıp bunu önce bunu bağımsız izleme komitesinin onayından geçirdikten sonra TİTCK'nın onayına sunacağız eğer bunu uygun bulurlarsa 42 gün yada 2 ay sonra Faz 2'ye geçmeyi planlıyoruz.

4 ile 6 ay arasında Faz 3 biter, 4 ayda FAZ 1 VE  FAZ 2 dersek toplamda fazların bitmesinde 8 aylık bir süremiz var diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.