Prof. Dr. Harun Raşit Uysal, açık süt kaynatıldığında içindeki bakterilerin öldüğünü ancak besin değerinin yok olduğunu belirtti. Uysal, kaynatmak yerine güvenli süt alınmasını önerdi.

sinannHalk arasında kaynatılan sütün besin değerinin yüksek olduğuna dair yanlış bir inanış olduğunu dile getiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Süt Teknolojisi Bölüm Başkan Vekili Prof. Dr. Harun Raşit Uysal , "Halkımızda açık sütü kaynattığımızda besin değeri açısından UHT ve pastörize sütten daha faydalı olduğuna dair yanlış bir inanış var. Kaynatma tekniği ile zararlı mikroorganizmalar arındırılırken sütün başta suda çözünen vitaminler olmak üzere mineraller ve besin değerinde de çok önemli kayıplar gözlenmektedir" dedi.

VİTAMİNLER AZALIYOR


Yapılan araştırmalarda, açıkta satılan sütteki mikropları öldürmek için 10- 15 dakika kaynatılması nedeniyle vitaminlerin yüzde 12 ile 66 oranında azaldığı ifade eden Uysal, “Fazla kaynattığınızda sütün içindeki en değerli protein olan lor proteinini yok ediyorsunuz. Lor proteinin biyolojik değeri yumurtadan daha yüksektir. Kaynattığınız sütü tencereden boşalttığınızda tencerenin kenarına sıvanmış olarak gördüğünüz pıhtılar lor proteinidir. Yine fazla kaynatma sonucu kalsiyum fosfor büyük bir oranda form değiştirip faydasız hale geliyor. Fosfor yine aynı şekilde. Tıp doktorları sütü alıp kaynatıp kullanın diyorlar. Doğru, ama uygun şartlarda kaynatmazsanız sütün içinde faydalı bakteriler de kalmıyor. Vitaminlerin büyük çoğunluğu yok oluyor” diye konuştu.

AÇIK SÜT TEHLİKESİ


Türkiye'de üretilen sütün yaklaşık yüzde 20'sini açık satıldığını hatırlatan Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu 4 milyon ton demektir. Bu sütlerin hangi hayvandan sağıldığını bilmiyorsunuz. sağıldığı hayvan brusellalı mı, verem mi, şap hastalığı mı var bilmiyorsunuz. Türkiye'de hayvan hastalıkları şu dönem çok yaygın. Aldığınız sütün güvenli olup olmadığına emin olamazsınız. Sütü 75 derecenin üzerinde kaynattığınızda bu bakterilerin hepsi ölüyor. Dolayısıyla kaynattığınızda sütte hastalık anlamında bir risk kalmıyor. Ancak gereğinden fazla kaynatılan sütün besin değerini de yok ediyorsunuz. Fazla kaynatılan sütteki vitamin yüzde 66, riboflavin ve folik asit yüzde 50, niasin yüzde 12 oranında, B12 vitamini de yüzde 30 oranında azalıyor. O nedenle pastorize sütlerin tercih edilmesi sağlık açısından en uygunudur.”