İzmir İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Bediha Salnur, vatandaşları, soğuk havalar gelmeden grip aşısı yaptırmaları konusunda uyardı.

Sağlık çalışanları ile birlikte grip aşısı yaptıran İl Sağlık Müdürü Salnur, havaların soğumasıyla birlikte influenza virüslerin neden olduğu grip hastalığının görülme sıklığının arttığına dikkat çekti. Hastalığa yakalanmamak için mevsimsel grip aşısının yaptırılmasının, grip olmadan aşı vurulmasının daha iyi olduğunu belirten Salnur "Hastalandıktan sonra aşı için iyileşme evresine kadar beklemek zorundayız. İyileştikten sonra yine aşı olabiliriz. Ama hiç hastalanmadan olursak vücudumuz açısından hastalanmama ihtimalini daha da kuvvetlendirmiş oluruz" dedi.

Grip nedeniyle ciddi hastalık riski taşıyan belirli gruplar için korunma, büyük önem taşıyor. Bu sebeple, 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalanlar, astım dahil kronik akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, kan hastalığı olanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış olan erişkin ve çocuklar, 6 ay - 18 yaş arasında olup uzun süreli aspirin tedavisi alan çocuk ve gençler, gebeler, sağlık çalışanları, hem kendileri birçok hastayla karşılaştıkları için risk altındalar, hem de kendileri hasta olduklarında başka insanlara hastalık bulaştırma riski taşıyorlar.

GRİBE KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER


Gribe karşı alınacak kişisel korunma önlemleri ise şöyle: "Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır. Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir.

GRİP NEDİR?


Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derecenin üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Sağlıklı insanlarda ortalama bir haftada geçmesine rağmen; vücut direncini düşüren kronik hastalığı olan kişilerde (diabet, kalp-akciğer hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, AIDS vb.) yaşlılarda ve çocuklarda tedavi daha uzun sürmektedir.