Evrensel'den Derya KAYA'nın haberine göre, sağlık alanı, kriz gerekçesiyle bazı ameliyatların yapılmadığı ve şiddetin sürdüğü bir yıl yaşadı. Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, krizin sağlık alanına etkisine dikkat çekerek, şu anda 500 kadar ilacın piyasada temin edilemediğini söyledi.

Türkiye’nin sağlık alanında biyoteknolojik ürünlerin temininde yüzde 80-85 oranında dışa bağımlı olduğuna dikkat çeken Bulut, “Yani ithalat olmasa veya hastanelerin bu malzemeleri alacak parası olmasa sağlık sistemi sürdürülebilir değildir” dedi. On yıl öncesinin SUT fiyatlarında ısrar eden sistem hastanelerinin ameliyat malzemesi satın alamaz, ameliyat yapamaz duruma sürüklendiğini kaydeden Bulut, özellikle 3. Basamak Sağlık Hizmeti sürdürmeye çalışan üniversite hastanelerinin ödemelerini zamanında alamadığını ve aldığındaysa yüzde 30’a varan önemli kesintilerle karşılaştığını ifade etti. 2001 krizinde de pek çok hastanenin benzer sıkıntılar nedeniyle ameliyat ipliği ve pansuman malzemesi bile alamaz hale geldiğini hatırlatan Bulut, “Yüzlerce yerel veya ulusal ölçekli tedarikçi firma iflas etmişti. Ancak o dönemdeki ekonomik krizi dile getirebilen basın organları mevcuttu ve totalitarizm yoktu. Hükümet her alanda sorunları halı altına süpürmek ve görünmez kılmak peşindedir, böylece kamuoyu aldatılmaya çalışılmaktadır” dedi.

ÇOK SAYIDA İLAÇ BULUNAMIYOR

Şu anda 500 kadar ilacın piyasada temin edilemediğini belirten Bulut, özellikle kronik hastalıklar, kanser ve romatoloji alanında kullanılan ilaçların bundan etkilendiğini söyledi. Ücretlendirmeyi yeterli bulmayan bazı ilaç şirketlerinin zaten piyasadan çekildiklerini, ilaçlarını Türkiye'ye sunma ve ruhsatlandırma işini bıraktıklarını ifade eden Bulut, kullan-at malzemeleri olarak tanımlanan kateterler, sondalar gibi malzemelerin temin edilemediğini ve tekrar sterilize edilerek kullanılma yoluna gidildiğine dikkat çekti. Bulut, bazı özel hastanelere ve Sağlık Bakanlığı hastanelerine pozitif ayrımcılık yapılarak ödemeleri yapılırken, üniversite hastaneleri ve bazı diğer özel hastanelerin ödemeleri kısılarak ekonomik açıdan köşeye sıkıştırıldığını söyledi. Amacın üniversitelerde kadrolaşmak ve özel hastanelerin el değiştirmesini sağlayarak servet transferi olduğunu belirten Bulut, “Hastaların 2017 yılında cepten yaptığı yıllık ortalama harcama 500 TL’nin altındayken, şu anda 1000 TL’nin üzerinde” dedi.