Özel/Didar DEMİRCİ
Ankara, Beştepe’de yapılan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarının 40 kat arttığını açıklayarak, tedbirli olunması noktasında uyarıda bulundu. Koca’nın açıklamaları üzerine uzmanlar, maskenin başta toplu taşımalar olmak üzere fiziksel mesafenin korunamayacağı her alanda yeniden zorunlu olması gerektiğini belirtti. Konuya ilişkin gazetemize konuşan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uzman Dr. Yüce Ayhan, “Tabip Odası’nın açıklamaları başından beri maskenin devamına yönelikti. Çünkü fiziksel mesafeyi kontrol edemediğiniz her noktada maske takmaya devam edilmesini öneriyorduk. Maskeden tümüyle vazgeçilmesini doğru bulmamıştık. Zaman da bizi haklı gösterdi” sözlerini kaydetti.

‘ÇOCUKLAR AŞILANMALI’
Vaka sayılarındaki artışın çok yüksek olduğunu belirten Ayhan, “Vakalar çok ağır seyretmiyor gibi gözüküyor. Ama vaka sayısı artıkça elimizdeki olanaklar zorlanmaya başlayacaktır. O yüzden planlamanın yapılıp, ona göre hareket edilmesi gerekiyor. Özellikle eylül-ekim gibi okullar açılacak. Çocuklar belki daha hafif geçiriyor ama bulaştırmayı sağlıyorlar. Virüs okullar açıkken çok daha hızlı yayılıyor. Çünkü çocukların fiziksel mesafeyi de ayarlaması zor oluyor. Okul dönemine ilişkin çocukların aşılanması için düzenleme planlama yapılması gerekiyor. Bunun dışında toplu alanlarda ve toplu taşımalarda maske takılmasına devam edilmeli” ifadelerini kullandı. Dolaşımdaki virüs miktarının artmasıyla yeni varyantların çıkma ihtimalinin de yükseldiğine dikkat çeken Ayhan, “Yeni varyantların ne getireceğinden emin değiliz. Bunların sorunsuz olacağına dair bir garanti kimse veremez. Daha sıkıntılı vakalar çıkabilir. Maske, mesafe, hijyen hayatımızda devam etmek zorunda” dedi.

Prof. Dr. Şener: Zorunlu olması mümkün değil
Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, maskenin zorunlu olarak yaygın kullanıma sokulmasının artık mümkün olmadığını belirterek, “Bireysel korunmanın ön planda olacağı salgın önlemlerinin planlanması veya aktarımı söz konusu. Bu dünyanın genelinde de böyle işlemeye devam ediyor. Sağlık sistemi tıkanma aşamasına gelirse, zorunluluklar tartışılabilir mi? Artık dünya bu fikre bile mesafeli. Dolayısıyla zorunluluk kavramından çok gönüllülük kavramı daha etkili oluyor” diye konuştu.