Özel/Didar DEMİRCİ
Normalleşme süreciyle birlikte hastanelerde eskiye dönülmüştü. Kovid-19 yoğun bakımları ve klinikleri kaldırılarak, pozitif hastaların hastanenin belli başlı kliniklerinde tedavi edilmesi yöntemine gidildi. Bu süreçte ayrıca sağlık çalışanlarında da tulumlu ve koruyucu gözlüklü görüntüleri yok oldu. Ancak tam pandeminin tüm kısıtlamalarından kurtulduğumuzu düşünürken, Kovid-19 salgını yeniden tırmanışa geçti. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pozitif vakalarda yüzde 40 oranında bir artış olduğunu duyurmuştu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan uzmanlar ise Kovid-19 kliniklerinin yeniden açılması gerektiğini ve özellikle maskenin yeniden zorunlu olması gerektiğini vurguladı.

 

KRONİK RAHATSIZLIK ARTIYOR
Aşıyla birlikte koronavirüsten ölenlerin sayısının çok azaldığını belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Kovid-19 enfeksiyonu nedeniyle yoğun bakımda yatan insanlar var. Şimdi bu hastaların bir kısmında kronik hastalıkları olanlar var. Bunlar bir süre sonra geçirdikleri komplikasyon vesaire nedeniyle ölüyor. Yani aslında burada sorulması gereken soru şu: Bu hastalar Kovid-19 geçirmeseydi de ölecekler miydi? Bunu ayırt etmek çok kolay değil. Pandeminin başından beri, bu tür hastalarda hep bu sıkıntı oldu” diye konuştu. Son günlerde artan koronavirüs vakalarından zarar görecek olan kişilerin ilk olarak aşısızlar, ikinci olarak da ciddi kronik hastalığı olanlar olduğunu belirten Kaynak, “Risk gruplarında bulunan insanlarda kovid enfeksiyonu olduğu takdirde ölüm riski artıyor” dedi.

İZOLASYON İÇİN KLİNİK ŞART
Pandemi süreci devam ederken, gelen normalleşme sürecinde hastanelerin kapsam dışı bırakılması gerektiğini ifade eden Kaynak, sözlerine şöyle devam etti: “Hastanelerdeki önlemler devam etmeliydi. Bir hijyeni hayatımızın bir parçası olarak her zaman dikkat etmeliyiz. Mesafe önemlidir. 'Mesafeyi kollayamıyorsanız mutlaka maskenizi takın' diyoruz. Büyük kentlerde belirli hastanelerin Kovid-19 kliniklerinin mutlaka açılması ve vakaların oralara yönlendirilmesi gerekiyor. Hastaların, büyük hastanelerdeki kliniklere yönlendirilmesi gerekiyor. Bu durum izolasyona da yardımcı olur. Çünkü çok kolay bulaşıyor ve riskli hastaların da korunması gerekiyor.”

Hastanelerde de hızla yayılıyor
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Ulaşoğlu, hastanelerde Kovid-19 vakalarının hızla artığını belirtti. Her klinikte bir pozitif vaka çıktığını belirten Ulaşoğlu, “Kliniklerde bir sürü koronavirüs hastası çıkıyor. Onlar yoğun bakıma çekilecek mi? Özel bir klinik açılacak mı? Belli değil” diye konuştu.

'Gümbür gümbür geliyor'
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, kış aylarında yapılan testlerin yüzde 12'si pozitifken, şu an yapılan testlerin yüzde 40 oranında pozitif çıktığını söyleyerek, “Koronavirüs, yoğun bir şekilde, gümbür gümbür geliyor. İnsanlar Kovid-19 olduğunu bilmeden, kendisini grip zannederek dışarıda geziyor" dedi. Hem aşı olup hem de hastalık geçiren kişilerin, koronavirüse karşı yüzde 98 oranında korunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sakarya, “Asıl problemi aşı karşıtları yaşayacak. Çünkü yeni varyant, bulaşıcılığı ve öldürme oranı çok daha yüksek olarak geliyor” diye konuştu.