Diyestisyen Deniz Zünbülcan, iyi pişmemiş etin hamileler için risk taşıdığını, bebeğin gelişimine olumsuz etki yaptığını söyledi.

gokce-adarDiyestisyen Deniz Zünbülcan, kurban etinin doğru ve sağlıklı tüketebilmesi için tavsiyelerde bulundu. Hamileler için iyi pişmemiş etin risk taşıdığını söyleyen Zünbülcan, “İyi pişmemiş et, anne karnındaki bebeğin beyin ve göz gelişimin geri kalmasına sebep olur” dedi.
Öncelikle alınan kurbanlık hayvanın önemli olduğunu söyleyen Zünbülcan şu bilgileri verdi: “Etin işlenmesinden çok, alınan kurbanlık hayvanın kesime uygunluğu hamile bireyler için önemli. Öncelikle veteriner kontrolünden geçirilen kurbanlığı almak gerekiyor. Daha sonra ise parçalanan etlerin kesilmesine dikkat edilmeli. Burada ise kesilen tahta ve bıçakların hijyeni önem kazanır. Salatalık malzemelerin kesildiği bıçaklar ile etlerin kesildiği bıçakların farklı olması gerekir. Et kesilen yüzeyin cam olması daha sağlıklıdır. Özellikle sıcak havalarda kesilen et kalıntılarının tahta üzerinde kalması bakterilerin üremesini sağlar.”

BEBEKTE GERİLİĞE SEBEP OLUYOR


Hamilelerin tükettiği etlerin iyi pişirilmesi gerektiğini dile getiren Zünbülcan, uyarılarına şöyle devam etti: “İyi pişirilen et bakteriden uzak kalan ettir. Hamilelik döneminde bireyler daha hassas olur. İyi pişmemiş etler, anne karnında olan bebeğin beyin gelişiminin ve göz gelişiminin geri kalmasını sağlar. İlk üç ayda daha da dikkat edilmesi gerekir. Bu yüzden iyi pişmemiş et hamileler için risk taşır.”


Kurban kesildikten yirmi dört saat sonra etinin tüketilmesi gerektiğini belirten Diyetisyen Zünbülcan, “Hamile bireylerin yaşadığı sıkıntılardan biri de sindirim zorluğudur. Kurbanlık etin kesildikten sonra hemen tüketilmesi sindirim probleminin yaşanmasını sağlar çünkü hayvanda ölüm katılığı denilen bir katılık mevcuttur. Bu yüzden et, kesimden yirmi dört saat sonra tüketilmelidir. Et tüketiminin yanında asitli içecekler yerine limonatayı tercih etmek daha sakıncalıdır. Şekerli olduğu için limonata çok da masum değildir. Bu sebeple etin yanında ayran veya maden suyu tüketmek daha doğru olur” ifadelerini kullandı.

MANGALDA B9 VİTAMİNİ AZALIYOR


Hamile bireyler için folik asit ve B9 vitaminin önemli olduğunu dile getiren Züncülcan, “Etler ve ateş arasında on beş cm. uzaklık olması gerekir. Aksi takdirde et yanar. Mangal sırasında kızaran etten ızgaraya damlayan su, ette B9 kaybının olmasını sağlar. O yüzden hamile bireyler haşlama et tercih etmeli” şeklinde konuştu.
Zünbülcan, bayramda dikkat edilmesi gereken bir diğer konunun ise şeker kullanımı olduğunu belirterek, “Şeker hastası olmayan bireyler hamilelik döneminde olabilir. Bu yüzden hamilelik döneminde tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Şeker de tuz gibi vücutta ödeme sebep olur. Bu yüzden şeker ihtiyacı meyvelerden sağlanmalıdır. Şeftali ve elma ideal meyveler arasında sayılır” dedi.