Özel Gözde İzmir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Rahime Kaşıkaralar, yaz aylarında sıklıkla görülebilen cilt rahatsızlıkları konusunda dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Yaz mevsiminde yoğun güneşe bağlı olarak görülen ben artışı konusunun önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Rahime Kaşıkaralar, bazı benlerin kanser olabildiğini veya kansere dönüşebildiğini ifade ederek “Güneşe bağlı oluşan ciddi yanıklar, ileride kansere dahi yol açabilir. Bu nedenle uygun faktörlü güneş koruyucuları kullanın” dedi.

Dr. Kaşıkaralar, şöyle devam etti: “Yüz, ense, kulak, sırt ve göğüs bölgesi özellikle güneşten korunmalıdır. Güneş kreminin geniş alanlarda kullanılmasının D vitamini sentezini engellediği düşünülüyor. Bu nedenle korunayım derken kendinizi güneşin yararlı etkilerinden mahrum bırakmayın. Açık tenli ve sarışın kişilerin ise daha yüksek faktörlü koruyucular ile güneşten daha fazla korunması gerekiyor”

ÖĞLEN 10 DAKİKA YETERLİ


Güneşlenmenin vücuttaki D vitamini sentezlenmesini sağladığını fakat aşırı güneşin de zararlı etkilere yol açabildiğini kaydeden Dr. Kaşıkaralar, “Güneşlenme gün boyu olmamamalıdır. Güneşten gün boyunca ultraviyole A ışını Dünyamıza gelir. Bu hem deri yaşlanmasına, hem de cilt kanserine ortam hazırlar. Bizim bulunduğumuz coğrafi konumda saat 12.00 ve 13.00 arası ultraviyole B ışını gelir. Ultraviyole B, D vitamini sentezlenmesini sağlar. Bu nedenle bu saatler arasında 10 dakika güneş banyosu yapılması önemlidir. D vitamini eksikliği kemik erimesi, saç dökülmesi, terleme ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi farklı rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle kendinizi ve çocuğunuzu güneşten maksimum faydayı almak için uygun koşullarda hareket edin” diye konuştu.

Güneş ışığının deride renk açıklığına yol açan vitiligo ve özellikle bayanlarda özellikle yüzde görülen kahverengi lekelere de neden olabildiğini kaydeden Gözde İzmir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Rahime Kaşıkaralar, herhangi bir cilt rahatsızlığı, özellikle farklı büyüyen kaşınan koyulaşan yeni çıkan benlerin varlığında dermatoskopik muayene için uzman hekime başvurulması gerektiğinin altını çizdi.