Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Umut Canoluk Harvard Tıp Fakültesi bünyesindeki Schepens Göz Araştırma Merkezi'nde görme engelliler için yürütülen projeye çağrıldı

Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümünde yüksek lisans eğitiminin yanı sıra araştırma görevlisi olarak çalışan Umut Canoluk, 235 yıllık tarihe sahip alan Harvard Tıp Fakültesi'ndeki Schepens Göz Araştırma Merkezi Dr. Peli Laboratuvarı'nda görme engelliler için yürütülen projeye, tüm dünyadan yapılan başvuruların arasından sıyrılıp akademik araştırmacı olarak kabul edildi. Canoluk, 2 yıl boyunca Dr. Eli Peli'nin kurup büyüttüğü görme bozukluklarının tedavisi üzerine araştırmalar yapan Peli Laboratuvarı'nda, görme engellilerin dilleri aracılığıyla nesneleri beyinlerinde canlandırarak algılamalarını sağlayan BrainPort teknolojisinin geliştirilmesi için çalışacak.

GÖRMEYİ SAĞLAYACAK

Bugüne kadar dünyaca bilinen birçok araştırmaya imza atan Dr. Eli Peli’nin laboratuvarındaki çalışma hakkında bilgi veren Umut Canoluk, “Projenin başında araştırmacı Dr. Jae Hyun Jung var. Görme engellilerin dilleri aracılığıyla nesneleri görmesini sağlayan bir teknoloji olan BrainPort sistemini geliştirmek için çalışılıyor. Sistem temel olarak, gözlüğe yerleştirilen bir kamera tarafından çekilen görsel veriler, elde tutulan bir kontrol mekanizmasına ulaştırılıyor. Bu sistem, kameradan gelen dijital sinyalleri elektrik titreşimlerine dönüştürüyor ve bunu dil üzerinde tutulan 600 elektrotun bulunduğu ızgara gibi bir bölge içeren parça aracılığıyla dile gönderiyor. Dildeki sinirler de bu titreşimleri beyne gönderiyor. Beyin de bu titreşimleri görsel sinyaller olarak algılayıp görsel kortekste yeniden yönlendirerek kişinin nesneleri piksel şeklinde algılayıp görmesini sağlıyor” dedi. Canoluk'un dahil olduğu proje ekibi, aygıtın objeleri arka plandan ayırması için ne gibi farklı özelliklerin kullanılabileceği üzerine çalışma yürütüyor.

Gurur duyuyoruz

Psikoloji eğitimi açısından baktığında hiç tahmin etmeyeceği bir alanda çalışacağını belirten Canoluk, “Duygusal olarak baktığımızda insanların hayatında çok büyük değişiklikler yapabilecek bir teknoloji üzerine çalışan bir ekipte yer alacağım. Üzerine düşündükçe gelecekte önemli olabilecek şeylere dahil olmuş olmak tabii ki çok güzel bir his. Görme engelli insanlarla bire bir iletişim halinde oldum ve onların hayatında en küçük bir etki bile yaratsa çok mutlu olurum. İleride de araştırmacı ve akademisyen olarak hayatıma devam etmek istiyorum” dedi. Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Özgen ise “Hem öğrencimiz hem meslektaşımız hem de yurttaşımız olarak bizim için gurur verici” diye konuştu.