Haber/ Didar Demirci

Türkiye 1 Haziran itibariyle, pandemi sürecinde aldığı tedbirleri, normalleşme adımları adı altında yavaş yavaş esnetti ve yeni süreçte yasakların kaldırılmasıyla vaka sayılarının artması endişe yarattı. Alınan bilgilere göre, Diyarbakır, Antep ve Manisa illerinde normalleşme adımlarının rehavete neden olduğu ve vaka sayılarının arttığı öğrenildi. İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, durumun endişe verici olduğunu ifade ederek, “Yerel bazda bu önlemleri arttırmak gerekecek! Şu an ekonomik kaygılarla davranılıyor. Bilimsel ve epidemiyolojik verilere göre şeffaf bir yol izlenmesi gerekirdi” dedi. Baştan beri iktidarın vatandaşı ekonomik olarak desteklemesi gerektiğini de dile getiren Obuz, “Bu konuda ekonomik ve sosyal önlemler yetersiz kaldı” şeklinde konuştu.

BULGUYA RASTLANMIYOR

Obuz, Korona virüs bulaşan kişilerin yüzde 80’inde hiç bulgu vermiyor veya hafif belirtilere neden oluyor. Ancak yüzde 20 hasta hastaneye yatış gerektirecek bulgular gösteriyor” diyerek, Sağlık Bakanı’nın açıklamalarından yola çıkarak son vakaların büyük kısmında sadece test pozitifliği olup hastalık belirtisi görülmediğini vurguladı. Obuz, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle toplumda belirtisiz olarak hastalığı taşıyanların saptanabilmesi için daha fazla test yapılması gerek, ancak yapılmıyor. Huzurevi, cezaevi gibi toplu yaşanan yerlerde, toplu taşımada, kafe- restoranlarda, otellerde çalışanlara, sağlık çalışanları gibi risk altındaki kişilere yaygın test yapılması gerekiyor.”

TEST, GÜVEN VERMİYOR

Korona virüsün bulaşıp bulaşmadığı konusunda vatandaşa yapılan PCR testinin yüzde 60-70 oranında doğru sonuç verdiğini dile getiren Obuz, PCR testi pozitif olan vakaların günlük tabloya yansıtıldığını, ancak yüzde 30-40 gibi hastalık olduğu halde testin olumsuz çıkabildiğini, bu hastalara klinik ve BT bulguları ile tanı konduğunu söyledi.