Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Yoğun Bakım Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hadiye Şirin, dünyada her 2-3 dakikada 1 kişinin inme geçirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Hadiye Şirin, beyin damar hastalıklarının en ani ve en belirgin fonksiyon kaybı ile ortaya çıkan tablosu olan inmenin yüzde 85 oranında damar tıkanıklığı, yüzde 15 oranında kanamaya bağlı olarak geliştiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 15 milyon kişinin inme geçirdiğini, hastalardan üçte birinin yaşamını yitirdiğini, üçte birinin ise engelli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kaldığını kaydeden Prof. Dr. Şirin, acil müdahalenin tedavide büyük önem taşıdığını söyledi.

Prof. Dr. Şirin, beyin krizinin kalp krizinden de acil bir durum olduğuna işaret ederek, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde acil servis, radyoloji, beyin ve sinir cerrahisi, biyokimya ve nörolojinin koordine olarak çalıştığı bir inme takımı kurduklarını, hastaları acil müdahale ile yaşama döndürmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Zamanında müdahale ile her 2 hastadan 1'inin yatağa bağımlılığını önleyebildiklerini vurgulayan Prof. Dr. Şirin, şöyle konuştu: "İnme doğru tedavi edilirse kaliteli yaşam mümkün. Ani fonksiyon kaybı, görme bozukluğu, herhangi bir tarafta felç, ağızda kayma olduğunda 112'yi aramak gerekiyor. Çünkü zaman beyindir, her saniye, her dakika milyonlarca nöron ölmektedir. İnme çok sık rastlanan ve en önemli sakatlık yapan hastalık olduğu için doğru tedavi edilmediğinde hem hastaya hem yakınına hem de topluma maliyeti oldukça yüksek. İnsan ömrü uzadıkça inme görülme sıklığı da artıyor."

İNME TAKIMININ BAŞARISI


İnme takımının üyelerinden Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Güler de inmenin acil tedavilerinin Türkiye'de uygulandığını, pıhtıyı çekip çıkarma yöntemini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de gerçekleştirebildiklerini anlattı. Hastaların erken tedavisi ile günlük yaşama kazandırılma şansının da yüksek olduğuna değinen Doç. Dr. Güler, zamanında önemsenmeyen belirtilerle gelen inme nedeniyle birçok kişinin yatağa bağımlı kaldığını söyledi. Doç. Dr. Güler, acil müdahale ile hayata döndürülen hastalardan birinin de 68 yaşındaki Esin Aksoy olduğuna işaret ederek, "Esin Hanım ani gelişen bazı nörolojik bulgularla önce Kemalpaşa'daki sağlık kurumuna sonra da Ege Üniversitesi Acil Servis Kliniği'ne getirildi. Çok hızlı müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu biliyoruz. Çok hızlı müdahale ettik ve gerekli müdahalelerin ardından nöroloji yoğun bakım ünitesinde izlemeye alarak 3-4 günde günlük yaşama kazandırdık" dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki tedaviyle hayata tutunan 2 çocuk, 2 torun sahibi Esin Aksoy da yürüyebildiği, kendi işlerini yapabildiğini için çok mutlu olduğunu dile getirerek, acilen hastaneye kaldırılması ve iyi tedavi alabilmesi sayesinde çocuklarının ve torunlarının güzel günlerine tanıklık ettiğini anlattı.