Dünya Sağlık Örgütü, 5 yaş altı çocukların ekran karşısında günde bir saatten fazla zaman geçirmelerinin sakıncaları konusunda aileleri uyardı.

5 yaş altı çocukların sağlığı konusunda ilk defa bir kılavuz yayımlayan Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ), 2 ile 4 yaş arasındaki çocukların, ekran karşısında günde bir saatten fazla hareketsiz kalmaması gerektiğine dikkat çekti. DSÖ, bir yaş ve altındaki bebeklerin ise elektronik ekranlardan mutlaka uzak tutulması tavsiyesinde bulundu.

Amerika’nın Sesi’nde (VOA) yer alan habere göre; Dünya Sağlık Örgütü, televizyon, video, bilgisayar oyunlarının, sağlıklı fiziksel aktiviteleri ve düzenli uyku alışkanlıkları üzerindeki olumsuz etkilerini de vurguladı; hareketsizliğin obezite hatta ölüm riskini arttırdığını bildirdi.

Bebeklerin günde en az yarım saat karınları üzerinde kalmasını, 1 ile 4 yaş arasında da günde 3 saat fiziksel faaliyetlerde bulunulmasını da tavsiye eden örgüt, ekran önünde fazla vakit geçirmenin olası zararları konusunda ayrıntılı bir açıklama yapmadı. Ancak tüm bu tavsiyelerin, toplum genelinde artan hareketsizliğe karşı yapıldığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün ekran önü tavsiyelerine bazı kuruluşlardan eleştiri geldi. Oxford Üniversitesi İnternet Enstitüsü, kılavuzun ekrandaki içeriğe değil süreye aşırı odaklandığına dikkat çekerek, dijital medyanın olası yararlarının denklem dışı bırakıldığını savundu.

Londra'da bulunan Kraliyet Üniversitesi Pediatri ve Çocuk Sağlığı Merkezi ise, ekran önünde geçirilen zamanla ilgili araştırmaların olası zararlar konusunda güçlü kanıtlar sunamadığını belirtti ve Dünya Sağlık Örgütü’nün kılavuzunun sınırlamalar konması için yeterli olmadığını savundu.