Karşıyaka'da görevi başındayken bir avukat tarafından saldırıya uğrayan Aile Hekimi Bülent Öner, yaşadığı şoku 'İlk kez ölüm korkusunu tattım' sözleri ile açıkladı. Sağlık camiası da, yaşanan olayı protesto etti.

İzmir'in Karşıyaka ilçesi Bostanlı 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (ASM)'nde görevli doktor Bülent Öner, bir avukat tarafından sözlü ve fiziksel olarak saldırıya uğradı. İddiaya göre, bir kadın hasta kendi aile hekimi olmayan Bülent Öner'e gelerek kendisine antibiyotik yazmasını istedi. Ancak Öner, bu isteği geri çevirdi. Bunun üzerine hastanın yakını olduğu belirlenen ve adı gizli tutulan avukat, ASM'ye gelerek Bülent Öner'e saldırdı. Yaşanan olay üzerine sağlık camiası ayağa kalktı. Bostanlı ASM önünde bir araya gelen sağlıkçılar, durumu protesto etti. Sivas'ta görev yaparken bir süre önce tayini İzmir'e çıkan Aile Hekimi Bülent Öner, yaşadığı şaşkınlığı 'İlk kez ölüm korkusunu tattım sözleri ile açıkladı. Öner; “Bu durumu hekime saldırı olarak düşünmüyorum. Bir tecavüzde bulunuyor. Bunun illa bir memur olması gerekmiyor. Her türlü çalışan için geçerli. Ve bunun yüksek okul mezunu bir avukat tarafından yapılması daha kötü bir durum. Ben Sivas'tan geldim, İzmir'de çok kötü yerlerde de çalıştım ama ilk kez ölüm korkusunu tattım” dedi.

[caption id="attachment_96086" align="aligncenter" width="692"]siddet-manset Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürü Yıldıray Çığırgil de, sağlıkçıların düzenlediği açıklamaya katıldı.[/caption]

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mehmet Akça ise Sağlık Bakanlığı'nı eleştirdi. Bu tür olayların vatandaş ile hekimlerin karşı karşıya getirilmesi sonucu yaşandığını ileri sürdü. Akça; “Bakanlık, aile hekimlerini dolgu taşı olarak kullandığı için her türlü evrak, raporda, en son nokta olarak bizi görmekte. Böyle bir uygulama olamayacağı için vatandaşın bir şekilde kışkırtılmış istekleri, biz hekimler tarafından karşılanamıyor. Çünkü yasalar, yönetmelikler var. Biz bu nedenle direnç gösterince, sözlü veya fiziksel saldırı şeklinde hekime ulaşabiliyor. En büyük isteğimiz sağlık sistemindeki kuralların uygulanabilir şekilde metne yazılması ve acilen sağlıkta şiddet yasasının çıkması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

GEREKLİ İŞLEMLER BAŞLATILDI


Karşıyaka İlçe Sağlık Müdürü Yıldıray Çığırgil de, sağlıkçıların düzenlediği açıklamaya katıldı. Sağlık çalışanlarına karşı yapılan bu olaylarla ilgili Sağlık Bakanlığı'nın yürttüğü Beyaz Kod çalışması da dahil tüm hukuki işlemlerin başlatıldığını kaydeden Yıldıray Çığırgil,
konuyu öğrendikleri andan itibaren Devletin tüm resmi kurumları bu konuya dair işlemleri yaptıklarını söyledi. İzmir Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Doktor Ajlan Aktaş ise açıklamasında sert ifadeler kullandı. Sağlık çalışanlarının kimsenin kölesi olmadığını belirten Ajlan Aktaş, şunları dile getirdi: “Arenada, aslanların önüne atılan gladyatörler hiç değiliz. Bizler mesleğimizi layıkı ile yapmak istiyoruz. Tek derdimiz işimiz ve aşımız. İzmir'de bin 300 aile hekimi var. Her üyemizin sorunu bizim de sorunumuz. Bizim kimseyle bir derdimiz yok. Ne halkla, ne de bizi yönetenlerle... Bu sorunları ancak halkla, biz ve yönetenlerle el ele vererek çözebiliriz. Sorunları çözmek için ceza kanunları yeterli değil. Kanun koyucular lütfen sağlık çalışanlarına yapılan saldırıları ayrı bir statüde değerlendirin. İnsanlar ceza alacağını bilsinler ki bu şekilde şehir eşkiyalığına soyunmasınlar.”
46 bin şiddet başvurusu

Genel Sağlık İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Alper Zobarlar, sağlık çalışanlarının bu tür şiddet olayları ile karşılaştığında destek alabilmek için Beyaz Kod isimli uygulamaya başvurduklarını hatırlattı. Beyaz Kod'a; 2012-2017 arasındaki 5 yıllık dönemde 46 bin 361 başvuru yapıldığını açıklayan Alper Zobarlar'ın verdiği bilgiler yaşanan şiddetin boyutunu bir kez daha ortaya çıkardı. Zorbarlar, şunu söyledi: “Yapılan başvuruların 12 bin 489’unun fiziksel, 31 bin 513’ünün sözel saldırı olduğu belirlendi. Başvuranların 27 bin 332 hekim, bin 929’u hekim dışı sağlık çalışanı. Acaba, bir hekime işini öğretmeye çalışan, bununla da yetinmeyip kaba kuvvete başvuran bu avukat, hakime ve savcıya da aynı tavırla yaklaşacak mıdır? Öfkeliyiz. Suçluların cezasını bulmasını istiyoruz.” Açıklamaların ardından, şiddet mağduru Bülent Öner'e çiçek verildi.