Haber / Didar DEMİRCİ

Turizm sezonunun başlaması ve beraberinde gelen bayram tatili nedeniyle oluşan kalabalıkların, salgın sürecini olumsuz etkilediğini dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, pandemi sürecinin en önemli kurallarına uyulmadığını vurguladı. Çamlı, 1 Temmuz normalleşmesiyle beraber yapılan açıklamaların, vatandaşın rehavete kapılmasına neden olduğunu dile getirerek, “Pandemi devam ediyor” dedi. Bayram tatili nedeniyle geçici önlemler alınması gerektiği konusunda uyarılarda bulunduklarını da hatırlatan Çamlı, “Ancak tüm uyarılarımıza karşın hiçbir etkin önlem alınmadı” dedi.

Tatilde aşılama oranı düştü

Çamlı, bu süreçte hızlı bir aşılama talepleri olduğuna da değinerek, “Aşı temininin sağlanmasıyla, günlük aşı miktarları yaklaşık 1- 1,5 milyona çıktıysa da özellikle bayram sürecinde aşılamanın çok düştüğünü gözlemledik. Örneğin, dün itibariyle 180 bin, ondan önce de 140 bin gibi çok düşük düzeylerde aşı yapıldı. Geldiğimiz noktada da tüm nüfusun yüzde 25’ine ancak 2 doz aşı yapıldı. Dolayısıyla toplumsal bağışıklıktan çok uzak olduğumuzu biliyoruz” diye konuştu. Aşılama konusunda etkin bir kampanyanın yürütülmediğine ve vatandaşın kafasında oluşan soru işaretlerinin, tatmin edici açıklamalarla giderilmediğine de değinen Çamlı, “9 günlük bayram tatilinde aşılama oranlarının düşebileceği öngörüldüğünden; sahil kesimlerinde ek aşı birimlerinin kurulmasını, gerekirse mobil aşılama hizmetlerinin artırılmasını yani aşıyı vatandaşın ayağına götürerek aşılama oranlarının artırılabileceğini söylemiştik. Ama bu yönde bir uygulama olmadı” sözlerini kaydetti.

‘Kapanma süreci’ kapıda

Çamlı, tatil sezonu nedeniyle yurt dışından gelen turistlere dikkat çekerek, delta varyantı hakkında uyarıda bulundu. Delta varyantının yoğun olduğu ülkelerden ülkemize çok fazla turist geldiğini söyleyen Çamlı, “Bu turistlerin giriş çıkışlarında çok etkin bir kontrol uygulanamadı. Bazı ülkelere uygulanan karantina tedbirlerinin Rusya ya da İngiltere’den gelen turistlere uygulanmadığını biliyoruz. Giderek artan bir vaka sayısı var. Vaka sayısı yaklaşık 15 günde 2 katına çıktı. Bayram sonrası bu vakaların çok daha fazla artacağı ve belki de Eylül ayına kalmadan 4’üncü piki yaşanacağımız yönünde bilim insanlarının öngörüleri var” ifadelerine yer verdi. Uyarılarının dikkate alınmaması sonucu önceki piklerde olduğu gibi bir kapanma süreci olabileceğine vurgu yapan Çamlı, “Bu aç kapa, aç kapa şeklinde giden süreçle pandemiyi yönetmiyorlar. Ekonomiyle birlikte pandemiyi idare ediyorlar. Toplum sağlığı ekonomik kaygılardan önce gelmelidir” diye konuştu.